April 30, 2012

Rizqullah first visit to Muzium Negara...

Okay...pas jalan2 kat Taman TTDI its' time to sambung lagi jalan2...
Kali ni kami berjalan-jalan ke Muzium Negara pulak...
First time mama dan ayah bawak Rizqullah ke sini...
Mama dan ayah plak setelah sekian lama barulah datang ke sini...
Rasanya last mama gi Muzium Negara was during my primary school...

Lepas tu lalu nak tengok dari kejauhan je Muzium Negara ni...
Samaada dari dalam kereta atau dari dalam LRT....
Muzium merupakan tempat menyimpan segala macam barang2 sejarah dan jugak kepentingan negara ya...
Jadi sekali-sekala kita kenalah jugak ke Muzium untuk mengenali dan mengingati kembali sejarah ketamadunan manusia dan jugak kerajaan melayu yang dibina sebelum terbentuknya MALAYSIA...
Sometimes knowing sejarah can't make you understand better why this country is called MALAYSIA...
^_____^

And I'm proud that I was mixed of two races where my father is a Malay(Malay Ren) meanwhile my mother is a Chinese(Hua Ren)...
**Tertiba emo kan sbb this lately banyak sangat people provoking on this racist issue...**

Dah...malas nak campur hal2 politik ni...
Apapun,I am proud to be who I am and a MALAYSIAN...

 Dan macam biasalah kaaann....bila dah siri jalan2 tu...
Harus ada gambar2 yang diabadikan untuk kenang-kenangan...

Rizqullah and Mama depan Muzium...
First time this little boy akan ke Muzium Negara...

Mural yang dari mama kecik sampai kini masih menghiasi Muzium Negara...

Singgahsana Raja-Raja Melayu terdahulu...
Semuanya berwarna kuning lambang ketuanan raja Melayu...

Takkan Melayu HILANG di DUNIA...
Inilah kata2 pujangga Hang Tuah yang mempertahankan ketuanan kerajaan Melaka dari musuh dalam selimut si Hang Jebat...

Contoh pintu lama yang terdapat di Muzium...
Corak dia sangat menarik...kalau sekarang ni mesti cecah harga ribuan ringgit...

Kereta lama....

Kereta kebanggaan Malaysia...
Proton SAGA...
The first car made by Malaysian...
TRIVIA : Do you know that Tun Dr Mahathir are accuse crazy because of his idea of Malaysia producing our own car...


Dah...ini antara kenangan yang ada...cam biasalah this lately mama was in no mood to capturing things...hahaha..hint ayah nak body DSLR baru...ekekekeke...apapun,ayah cakap settlekan hal rumah dulu...itu lagi penting...


Okaylah...pejam celik,pejam celik ayah dah nak balik rupanya...
Tapi mama masih menaip entry tertunggak...
Acaner ni???




Haddooii...ayah balik nanti lagi banyak siri jalan2 kedai perabot mama nak share...
Hahahahakkkkkthuuuiihh...
Jelajah jelah...x tentu nak belikannnnn....


Okaylah...dah masuk bab merapu nih...apapun,hiduplah dengan lebih bermakna...berhenti menyalahkan orang lain dan juga takdir...kita yang perlu mengubah segalanya dulu andai kita nak berjaya..


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!

2 comments:

aimaniman said...

adik akak kerja kat MN..

akak dah lama x p MN, puluh tahun kot, tentu banyak beza kan MN dulu dan sekarang...

syiela said...

mesti Rizz teruja..

hahahaha kalau betul2 berkenan nanti ayah mesti belikan :)

 
Real Time Web Analytics