April 19, 2012

Sabar + Redha = HIKMAH

Dah lama mama tak cerita latest storykannn...asyik entry tertunggak je yang mama sharekan kat sini...cerita2 lama kami sekeluarga while ayah is with us...

Nak kata kami tak der banyak aktiviti while ayah is away...
Tak jugak...we are still going out and still 'hua-hua'ing sana sini...
Still out meeting family and friends...
(So lucky to have my own family,in-laws,saudara-mara and frens yang baik2 semua...tanpa sokongan mereka mungkin I won't be like this...)

Okaylah...actually mama bukan nak cerita aktiviti terbaru ke apa...
It's just nak luahkan sikit rasa yang terpendam di hati...
Something just happened yesterday which make me realize that kalau kita tak kenal orang secara mendalam,kita tak perlulah nak melatah...
Begitu jugak jika kita ditegur orang,kita take it positifly...
(Orang tegur kita mesti bersebab...selalu orang yang caring sahaja yang akan menegur..)
Alhamdulillah...semalam mama dapat tahan sabar lagi dari melemparkan kata2 yang tidak sepatutnya pada seseorang...bagi mama orang yang matang pemikirannya tidak akan melemparkan kata2 berbaur emosi pada sesiapa tanpa sebab yang kukuh.

Orang yang tinggi ilmu dan matang jugak tidak akan beburuk sangka dengan orang yang cuba membantu dia dari difitnah mahupun dikutuk...
Tapi itulah,dalam kita nak buat baik dan cuba bantu orang dari kena fitnah..
Selalunya orang tu yang akan kena dulu...and this what happened yesterday to me...
Alhamdulillah..i'm still smiling today and no harm happened to me...
Syukur,walaupun hidup ini tidaklah se-GAH mana...
Tidaklah se-HEBAT mana...

But syukur masih dikurniakan akal yang matang dan jiwa yang tenteram untuk menghadapi permasalahan semalam...syukur,i'm still cool on what happened...
Bukan berbangga atau apa...bagi saya,saya dipihak yang benar dan tak salah menegur benda yang baik..bukannya saya menjatuhkan maruah orang mahupun melemparkan fitnah pada dia...so,mama memilih untuk berdiam diri dan biarkan insan itu melemparkan kata2 amarah dia pada mama adalah jalan terbaik...biarkan dia melemparkan kata2 yang mencerminkan harga diri dan juga nilai diri dia di mata semua yang membaca...tak luak dan tak makan hati pun pada mama and infact I still can smile and feel good today...

Sebab for me...there is definately ada hikmah di sebalik segala-galanya...
Biarlah orang yang cakap camne pun pada kita yang penting kita jaga harga diri,suami dan keluarga kita...I never say bad about people,tapi once orang tu buat kacau dengan mama Rizqullah...definately you are in my blacklisted list...

Apapun,mama Rizqullah still okay je hari ni...alhamdulillah trying my best try to tak hamburkan kata2 berbaur emosi pada sesiapa walaupun terasa nak sangat sbb ada orang dah jatuhkan maruah kita...tapi biarlah dia nak berkata apapun,apa yang mama tahu...

I'm a working woman who definately have so many thing to do rather than entertaining those stupid and silly things...So,pada yang berkenaan tu...cubalah nilai diri anda balik and what you have done yesterday...menjatuhkan maruah diri sendiri and I actually know what had happened back on 2007(peace2 no war!!!)...


So...cukup dulu luahan hati ini...a lesson learn hari ini adalah....

"Don't ever judge people and sergah orang tak tentu pasal.Buka hati dan minda untuk menilai dulu dan cuba fahami secara mendalam segala-nya."

Dipendekkan kata jangan cepat melatahlah kaaaaann...

Pada yang semalam jatuhkan maruah mama Rizqullah,Thank you so much...saya doakan anda memperolehi ketenteraman hati dan dibersihkan jiwa rohani agar dapat sinar iman dalam diri anda terserlah.I'm may not perfect enough to nasihat or tegur orang.Tapi sekadar mengingatkan sesama kita.walaupun usia saya muda dan masih jauh perjalanan saya,saya masih ada harga diri yang tinggi dan dapat melihat jelas apa yang baik dan buruk.Pakaian dan muka yang cantik tidak dapat menutup cela pada sikap kita.Hanya hati dan budi bahasa yang tinggi meninggikan lagi martabat kita.

Dan dalam kekalutan semalam...alhamdulillah,i've received a good news...
Haaa..kan dah kata...if kita sabar and redha...ada hikmah di sebaliknya...
Things happened for a reason...syukur tak sudah mama semalam dan hari ini...

Okaylah...just a little note buat pedoman diri sendiri agar tidak cepat melatah dan sentiasa cool selalu...Thank you my hubby yang selalu nasihatkan isteri you ni supaya professionalism+sabar tu sentiasa dibawa kemana-mana...

It totally feels good sbb saya dapat bersabar...

^____^

Alhamdulillah.

Pada mereka yang mungkin sentap with this entry...this is what I feel after dicemuh...sakit hati??alhamdulillah..i still can take it,rasa sedih??
Alhamdulillah i still can handle it...
Rasa diperkecilkan???the world is small,one day Allah will show it to u...

dah...cukup dulu entry luahan rasa ini...till my next entry...salam untuk semua...

Have a nice day!!!

0 comments:

 
Real Time Web Analytics