October 9, 2012

Test masak "Ketam sweet sour"

Pada yang kenal dan tahu,mama Rizqullah is fully time worker at one financial institution kat KL...so, definitely my time is fully utilized at office.Time weekend jelah rajin sikit tuk memasak...and I have confession to make...

Mama Rizqullah memang tak pandai masak!!!
Nak tahu kenapa???
Coz all this while I was fed by my mom with good and healthy food...
I have to say that she was the great chef in the house...

Dah masuk umur 30 tahun pun...mama Rizqullah masih dapat merasai masakan air tangan mama@Uci Rizqullah...alhamdulillah...so,due to dimanjakan oleh masakan mama@Uci Rizqullah setiap hari...makanya secara automatiknya mama Rizqullah amat liat masuk ke dapur untuk memasak...balik kerja je depan pintu dah tanya mama@Uci Rizqullah masak apa hari ni...tapi kalau time lapar sangat,rajin call tanya mama@Uci Rizqullah masak apa hari ni...

**I'm sure my mom was missing me asking what she cooked today??
While makan mama@Uci Rizqullah will accompany me and asking what happened today at office and etc...so,heaven kaaaan???ada orang amik berat kat kita tanpa ada rasa prejudis pun...itulah dia kasih sayang seorang ibu yang tiada tandingannya...syukur Ya Allah atas rahmat mu ini..walaupun bermacam dugaan kau berikan pada aku...namun rahmat teragung  ini  buat diriku makin cekal dan tabah menghadapi segalanya...so missed everything now!!!**sigh***

Okay...pada yang biasa memasak..resipi ini biasa je..
Tapi saja je mama Rizqullah nak tepek kat sini bahan2 and picas hasil dari process menghiris bawang hinggalah mengcampakkan semua bahan tersebut ke dalam kuali dan menjadi suatu masakan yang di beri nama "Ketam Sweet Sour"


Bahan-bahan :

5-6 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1 biji tomato
3 ekor ketam
Setengah batang lobak merah
6 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili boh(kalau nak pedas)
Garam secukup rasa(1 sudu kecil)
Gula secukup rasa(1 sudu besar)
2-3 sudu besar Minyak masak
1 cawan air

 Cara-cara :

**Boleh google...ada macam2 cara masak masakan Sweet sour ni...
Jangan marah haaaaaaaa.....
^______^ **

Dan gambar di atas itu adalah hasil dari resepi masakan mama Rizqullah...
Hasil masakan yang secara ikut suka hati je....yang best tu mama terlupa part gula,luckily rasa sweet sour tu okay...^____^

Oh!!kenapa plak tertiba mama Rizqullah memasak Ketam Sweet Sour ni???
Huhuhu...tentulah bersebab kaaann....
Coz on last Sunday kami ada jemput keluarga terdekat dan rapat untuk housewarming rumah kami...ada few lauk-pauk lain yang mama masak sekali...

Okay...experience orang tak pandai masak suh masak for lunch tuk tetamu yang lebih dari 10 orang...sangatlah mencabar for me...maklumlah,first time okay!!!!
Cuak dan kalut sangat....
Apapun...everything goes smoothly as planned with ayah help di dapur...
Kesian agaknya dia tengok mama bersilat and kung fu dah kat dalam dapur...
Mana taknya...pinggan mangkuk seme nak kena siapkan...
Dalam kepala masa tu pikir by 12 PM semua dah kena ready atas meja and mama pun dah siap mandi by 12 PM...

Alhamdulillah...berjayalah jugak masakkaaann...
So...pada mereka yang tak pandai masak...masak leh belajar!!
Itu yang mama Rizqullah nak cakap...

Okaylah...bebelan panjang sikit hari ni...pada mereka yang nak tengok sangat camnelah rupa and deco rumah kami...maaflah yerrr...buat masa ni...NOTHING TO SHARE...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!

3 comments:

Qaseeh Tolia said...

Wah sungguh best ...I LIKE CRAB

Shiela Latif said...

ibu suka makan ketam mama...apa2 jenis masak pun ibu suke mesti sedap tu

myza said...

tempting wpun pestime!!masak boleh blajar lgpun skill org berbeza2 itu namanya air tangan :)

 
Real Time Web Analytics