November 19, 2012

Rizqullah potty training...

Setelah sekian lama barulah mama nak potty traningkan Rizqullah???
Hmmm...patutnya tugas ni ayah yang buat....tapi itulah,someone has escape and run away doing his potty training for his son...
I'm not complaining ke hape...
Tapi memang sangat challenging as working mom to potty trained a toddler yang banyak akal ini...
Additional to that,ayah dia pun x der sama...so,tinggallah mama sorang2 kena buat semua kaaaaannn....

Sebab apa mama kata mencabar??
Sebabnya I only have weekends to trained Rizqullah to pee and poo-poo in the toilet...
I do utilized my weekend at home just to trained this little boy for potty training...
Alhamdulillah...nampaknya Rizqullah dah faham untuk ke tandas dan can sense bila nak kencing...

Macam2 kerenah okay this little rascal buat...
Kencing merata dalam rumah???
Don't ever mention it...adalah 2-3 kali terlepas jugak...
Time terlepas tu...ada je alasan dia nak mengelak...the best answer is..."Wah,lupalah mama wah x pakai pampers."...Arrrggghhh!!!macam orang tua arr plak kaaannn....
Now kalau kat rumah Rizqullah dah x pakai pampers dah...tapi kalau time tido jelah mama suh dia pakai pamper sbb x sanggup nak angkat tilam berat tuk tukar cadar...
Kalau En suami ada sekali tak perlah jugakkan...leh sama2 angkat tilam and tukar cadar...
(Oh!!!I do missed my helper@suami@love so much...)

Since next month Rizqullah will be moved to the new class@home...teacher kat skool pun tolong mama sambung buat potty training kat skool...
Alhamdulillah...I have extra hands to help me out...
Sooo...now,not only weekend je Rizqullah potty training dan weekdays pun teacher sambung kat sekolah...Thank you teacher!!!
Siap Rizqullah cakap kat mama..."Mama,wah(Rizqullah) kena kencing kat toilet cam Haris ngan Adam"...(Haaa...tau pun kaaan  nak kena kencing+berak kat toilet)

Then since Rizqullah dah cakap camtu...apa lagi mama menggunakan peluang yang ada untuk memberi komentar yang positif pada dia...
Haruslah puji2 anak kita cakap dia pandai dan bijak sbb pandai pee and poo-poo kat toilet...
Definately the effort has come with a rewardlah kannn...
Insyaallah...I have something in mind to reward Rizqullah...

Apapun...serius,I have to say that trained a little boy for a potty training was very challenging...ditambah dengan bermacam-macam alasan yang diberikan dan jugak I have to do it alone...sangat mencabar jiwa dan raga serta kesabaran...
Penat memang penat tuk potty trained Rizqullah...

Tapi mama dah nampak dalam minggu depan he'll be no more on pampers...
(Dannngg...next month leh jual seme pampers Rizqullah size XL secara lelong kot...siapa yang nak pakai pasni???...hmmmmm....)

Apapun, I do learned something for myself jugak...
Kena banyak-banyak bersabar dengan kerenah budak2 ni...kena banyak bagi contoh jugak kat dia tentang kebaikkan ke toilet...and alasan paling best ialah...kalau masuk toilet leh main air!!!!
Yesss...and he done it!!!every 5 minutes he went to the toilet with the reason...
"Mama,wah nak kencing!!!"
Masuk toilet bukak paip...main pijak2 air and simbah all over bilik air...
Apapun...it was a great experience for me as a working mom...
Kalau mama ni SAHM tu lain ceritalah kannn...leh gaklah habiskan training ni tuk seminggu dua...sayangnya mama Rizqullah bukanlah SAHM...jadi wajiblah menggunakan setiap peluang yang ada dengan baik dan bijak dalam mendidik anak...

Apapun...I do HEART this little boy so much!!!


Dialah pengarang jantung hati saya...
Dalam sedar tak sedar dah semakin membesar dah dia..
Sudah memasuki usia 4 tahun tak lama lagi...

Apapun...mama so proud of you my dear son...
Dah pandai banyak benda tapi mama je kadang2 tak sedar kebijaksanaan mu...
Sometimes I'm too busy with work sampai mama lupa Rizqullah is also in learning curve...
Alhamdulillah...staying in Shah Alam has make Rizqullah closer to his Uncle and Nenek/Atuk...
Next weekend kita kacau nenek Line Dancing lagi yer sayang...

To ayah yang jauh di mata kami...don't worry so much...I have a lot of great people around me...alhamdulillah we are fine setakat ini...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Selamat berpotty training bagi ibu2 yang tengah trained anak tuk ke toilet...
Have a pleasent training yeaahh!!

As-Salam!!!


0 comments:

 
Real Time Web Analytics