April 30, 2012

Rizqullah first visit to Muzium Negara...

Okay...pas jalan2 kat Taman TTDI its' time to sambung lagi jalan2...
Kali ni kami berjalan-jalan ke Muzium Negara pulak...
First time mama dan ayah bawak Rizqullah ke sini...
Mama dan ayah plak setelah sekian lama barulah datang ke sini...
Rasanya last mama gi Muzium Negara was during my primary school...

Lepas tu lalu nak tengok dari kejauhan je Muzium Negara ni...
Samaada dari dalam kereta atau dari dalam LRT....
Muzium merupakan tempat menyimpan segala macam barang2 sejarah dan jugak kepentingan negara ya...
Jadi sekali-sekala kita kenalah jugak ke Muzium untuk mengenali dan mengingati kembali sejarah ketamadunan manusia dan jugak kerajaan melayu yang dibina sebelum terbentuknya MALAYSIA...
Sometimes knowing sejarah can't make you understand better why this country is called MALAYSIA...
^_____^

And I'm proud that I was mixed of two races where my father is a Malay(Malay Ren) meanwhile my mother is a Chinese(Hua Ren)...
**Tertiba emo kan sbb this lately banyak sangat people provoking on this racist issue...**

Dah...malas nak campur hal2 politik ni...
Apapun,I am proud to be who I am and a MALAYSIAN...

 Dan macam biasalah kaaann....bila dah siri jalan2 tu...
Harus ada gambar2 yang diabadikan untuk kenang-kenangan...

Rizqullah and Mama depan Muzium...
First time this little boy akan ke Muzium Negara...

Mural yang dari mama kecik sampai kini masih menghiasi Muzium Negara...

Singgahsana Raja-Raja Melayu terdahulu...
Semuanya berwarna kuning lambang ketuanan raja Melayu...

Takkan Melayu HILANG di DUNIA...
Inilah kata2 pujangga Hang Tuah yang mempertahankan ketuanan kerajaan Melaka dari musuh dalam selimut si Hang Jebat...

Contoh pintu lama yang terdapat di Muzium...
Corak dia sangat menarik...kalau sekarang ni mesti cecah harga ribuan ringgit...

Kereta lama....

Kereta kebanggaan Malaysia...
Proton SAGA...
The first car made by Malaysian...
TRIVIA : Do you know that Tun Dr Mahathir are accuse crazy because of his idea of Malaysia producing our own car...


Dah...ini antara kenangan yang ada...cam biasalah this lately mama was in no mood to capturing things...hahaha..hint ayah nak body DSLR baru...ekekekeke...apapun,ayah cakap settlekan hal rumah dulu...itu lagi penting...


Okaylah...pejam celik,pejam celik ayah dah nak balik rupanya...
Tapi mama masih menaip entry tertunggak...
Acaner ni???




Haddooii...ayah balik nanti lagi banyak siri jalan2 kedai perabot mama nak share...
Hahahahakkkkkthuuuiihh...
Jelajah jelah...x tentu nak belikannnnn....


Okaylah...dah masuk bab merapu nih...apapun,hiduplah dengan lebih bermakna...berhenti menyalahkan orang lain dan juga takdir...kita yang perlu mengubah segalanya dulu andai kita nak berjaya..


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!

April 28, 2012

Hidup tak selalu indah....

Jangan ditanya kenapa tajuk post macam tu...
Tapi inilah realitinya...

Hidup itu tidak selalu indah...

Maka bila masalah menjelma....


Menangislah sepuasnya...
Walaupun perlu tersedu-sedu...
Walaupun mata sembab dek hasil tangisan itu...


Setelah itu....

 

Everything will be OK...
Insyaallah...


Tersenyumlah kembali dan lalui hari seakan tiada apa yang berlaku...


Apapun,jangan kita lupa untuk berdoa pada-Nya...
Apapun,jangan kita lupa untuk bersyukur pada-Nya...
Apapun,kita jangan lupa untuk berterima kasih sebab kita diuji sebegini sekali...
Apapun,janganlah kita lupa pada-Nya...
Dan juga jangan lupa untuk berusaha tuk jadi yang terbaik... 

April 25, 2012

Melepas rindu...

Yesterday ayah was at Bintulu...
Alhamdulillah...kali ni mama dapat borak panjang dengan ayah...
Banyak benda yang kami borakkan...
Terutama perancangan keluarga kami dan jugak rumah...
Alhamdulillah...akhirnya impian kami untuk mempunyai teratak sendiri bakal jadi kenyataan tak lama lagi...


Alhamdulillah jugak ayah dapat bonus kali ni..
Last year x dapat due to ayah amik combine and tak cukup waktu belayar...
So it's double happiness,duit bonus mama pun simpan tuk rumah...
Syukur2...semoga terus dimurahkan rezeki kami sekeluarga...
Alhamdulillah...

**Really missed to see you both like this...
Bonding time anak dan ayah...
Rizqullah pun rindu kat ayah...semalam borak panjang dengan ayah ya sayang...
Siap nyanyi lagu burung kakak tua untuk ayah...**

Semalam first time mama nangis setelah sekian lama kat En Suami...
Tapi bukan sbb kami bergaduh atau apa pun...
Tapi nangis sbb ada yang kecik hati dengan mama sebab mama tak dapat luangkan masa dengan dia...tak dapat hangout sama2 dengan dia macam mama jumpa orang lain...
Huhuhu...terkejut jugak mama bila ada yang kecik hati sampai x mahu tegur mama just because of this small matter...


Sangat tak sangka okay...bukan apa...mama pun kengkadang x berani nak berjanji dengan orang...dengan keluarga sendiri pun selalu terabai..bukan x mahu jumpa orang atau apa...kengkadang kerja lebih masa di pejabat,bila balik dah penat...dah lah tu nak settlekan banyak benda sebelum tido...


Kemaskan beg Rizqullah,gosok pakaian kerja dan jugak layan Rizqullah yang memerlukan perhatian dari mama dia jugak...selalunya weekend jelah mama berani nak janji jumpa2 orang...

Apapun,lega sebab dapat luahkan pada en suami yang banyak menasihatkan mama supaya jangan amik hati sangat...ayah suruh mama take it at the bright side yang kadang2 kita tak dapat nak puaskan hati semua pihak...

Kadang2 kita pun kena pentingkan diri kita jugak sebab tak semua orang boleh faham apa yang kita lalui...so,ayah suruh mama take it easy...yang penting kegembiraan kami sekeluarga...itu lebih utama...

Okaylah...that's it...cukup dulu babling hari ni...ingat nak buat entry WW...


Tapi tertaip banyak plak...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice day...

**Mama pun ada hati dan perasaan...tapi once hati mama Rizqullah terluka mmg mama dah x layan dah orang yang lukakan hati mama...**

 

April 23, 2012

Jalan2 amik angin@Taman Tasik TTDI...

The clock is ticking and ayah pun ada beberapa hari lagi dapat dispend bersama mama dan Rizqullah...rasa cam pantas je masa berlalu bila kita sekeluarga bersama..seakan2 masa mencemburui kita bergembira dan bahagia...
(ewaaaah...ayat jiwang karat..hakkktuiiiuhhh...hikssss...)


Dan biasalah...weekend is the only day yang mama boleh spend 150% of my time with both of my HERO's...masa untk bersama dan berjalan2 sakan...


Dan kali ini pengembaraan kecil kami hanyalah di kawasan2 berdekatan je dengan area Kelana Jaya...biasalah kat area Kelana Jaya ni ada banyak benda leh buat...


Dan antaranya adalah jalan2 di Taman Tasik Tun Dr Ismail...
Selalu kami gi Taman Jaya je...kali ni mama ajak ayah gi Taman Tasil Tun Dr Ismail pulak...
It's so tenang je jalan2 kat sini...rakan2 BIFARZ,mau piknik potluck kat sini x??


Ada sungai jugak untuk anak2 kita mandi-manda...
Tandas pun ada disediakan di sini...
Selain itu pada sesiapa yg suka naik basikal ada track dan jugak macam jugle tracking gaklah disediakan...


Alaaaaahaiaaiii....tengok jelah picas2 yang mama rasa nak share di sini...
Layaaaan....

Antara pemandangan yang ada...
So nice and tenteram je kaaann...

Rizqullah enjoying running here and there...
Mama missed all this moment sayang...
Seeing you smile and running waiting ayah to catch you...
So sweet je semua moment ini...
Setahun 3 bulan je kan kita jumpa ayah...

Since ayah ada...
Dapatlah kami jadi model depan camera...
Kalau tak belakang camera jelah kaaann...

Ada jugak kera yang menfollow siapa yang bawak makanan...
Ehehehe...Rizqullah excited tengok kera2 nih..

Daaaaann...yang paling menenangkan adalah...
Ada sungai kecil untuk anak2 yang nak bermain di sungai...
Bolehlah buat basah2 kaki..

Ramai family yang berpiknik di sini...
Hope one fine day kami pun dapat berpiknik di sini..

Mama sibuk melayan Rizqullah while ayah is snapping our picture...

Ini antara picas yang mama rajin nak tepek watermark bagai...yang lain tu rasanya untuk simpanan jelah kot...banyak kalau nak upload kat sini...just nak share tentang tempat best leh buat piknik dengan rakan2 BIFARZ...apapun,pasni rumah kami pun boleh jadi port jugak...sangat2 di alu-alukan...this year port luck buka puasa is at our new home sweet home..insyaallah,dalam bulan puasa kami dah berada di rumah baru nanti...


Hope dapatlah mengumpulkan kawan2 nanti di rumah kami..insyaalllah...


Okaylah...just a simple and short one je..pada sesiapa yang nak tahu kat mana taman ini...Taman ini adalah Taman Tasik Tun Dr Ismail,lokasi dia agak tersorok...tapi dekat2 dengan VADS...it's was so nice berada di sini..so relaxing je rasa bila berada di sini...
So...kalau anda rasa nak main cecah2 kaki kat air sungai...leh lah datang ke sini..


Ada gak kanak2 yang cuba tangkap ikan2 kecil yang ada dalam sungai ni...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!

April 22, 2012

Today's activity --> UpinIpin The Musical

Alhamdulillah...ada jugak rezeki nak bawak Rizqullah tengok UpinIpin the Musical hari ini..
Hari tu mama tengok ticket dah sold out untuk yang pukul 3 petang...
Kebanyakkan yang ada hanyalah pukul 8.00 malam...
Mama kalau pergi time malam ni payah sikit...
Lagi pun berdua je dengan Rizqullah is not advisable...
Ayah pun dah tentu tak izinkan mama keluar malam2 kalau hanya Rizqullah dan mama...
Bahaya okay zaman sekarang ni kalau berdua je...


Apapun...looking forward to watch this teater musical with my little one and my sista...
(Amboooiii...mementang kakak belanja tengok teater...semua laju je cakap OK...)


Hope my little one will behave sepanjang teater ni nanti...
First time bringing him into Istana Budaya...


If this one is a success...then leh bawak Rizqullah tengok wayang!!!
Weeeeee....
Apapun,I can feel that Rizqullah will enjoy the show...


To Uncle Adam...sorry sangat2 coz mama Rizqullah dah book without prompting uolls semua...apapun,hope to meet you all at Atuk's house bila2 ada family gathering...


So,pada sesiapa yang ada terjumpa kami...nak tegur2 kami tegurlah yaaa...
I'm please to meet rakan2 blogger yang lain...


Till my next entry...salam sayang dan selamat berhujung minggu buat semua...


**Alhamdulillah,ayah bagitau mama a good news semalam...syukur rezeki kami sekeluarga..patutlah rumah ada banyak semut...apapun,semoga mama dan ayah dikurniakan rezeki yang halal dan berkat untuk kami membesarkan anak2 khalifah Allah swt ini...semoga anak2 kami menjadi insan yang cemerlang dan berjaya...apapun,semua yang mama dan ayah dapat ini adalah untuk kita sekeluarga...semoga impian ayah terlaksana hendaknya yang menginginkan rumah kami sendiri...


Again THANK YOU Allah swt for the rezeki for me and husband..semoga rezeki untuk kami tak putus2 hendaknya...Ameen...**

April 19, 2012

Sabar + Redha = HIKMAH

Dah lama mama tak cerita latest storykannn...asyik entry tertunggak je yang mama sharekan kat sini...cerita2 lama kami sekeluarga while ayah is with us...

Nak kata kami tak der banyak aktiviti while ayah is away...
Tak jugak...we are still going out and still 'hua-hua'ing sana sini...
Still out meeting family and friends...
(So lucky to have my own family,in-laws,saudara-mara and frens yang baik2 semua...tanpa sokongan mereka mungkin I won't be like this...)

Okaylah...actually mama bukan nak cerita aktiviti terbaru ke apa...
It's just nak luahkan sikit rasa yang terpendam di hati...
Something just happened yesterday which make me realize that kalau kita tak kenal orang secara mendalam,kita tak perlulah nak melatah...
Begitu jugak jika kita ditegur orang,kita take it positifly...
(Orang tegur kita mesti bersebab...selalu orang yang caring sahaja yang akan menegur..)
Alhamdulillah...semalam mama dapat tahan sabar lagi dari melemparkan kata2 yang tidak sepatutnya pada seseorang...bagi mama orang yang matang pemikirannya tidak akan melemparkan kata2 berbaur emosi pada sesiapa tanpa sebab yang kukuh.

Orang yang tinggi ilmu dan matang jugak tidak akan beburuk sangka dengan orang yang cuba membantu dia dari difitnah mahupun dikutuk...
Tapi itulah,dalam kita nak buat baik dan cuba bantu orang dari kena fitnah..
Selalunya orang tu yang akan kena dulu...and this what happened yesterday to me...
Alhamdulillah..i'm still smiling today and no harm happened to me...
Syukur,walaupun hidup ini tidaklah se-GAH mana...
Tidaklah se-HEBAT mana...

But syukur masih dikurniakan akal yang matang dan jiwa yang tenteram untuk menghadapi permasalahan semalam...syukur,i'm still cool on what happened...
Bukan berbangga atau apa...bagi saya,saya dipihak yang benar dan tak salah menegur benda yang baik..bukannya saya menjatuhkan maruah orang mahupun melemparkan fitnah pada dia...so,mama memilih untuk berdiam diri dan biarkan insan itu melemparkan kata2 amarah dia pada mama adalah jalan terbaik...biarkan dia melemparkan kata2 yang mencerminkan harga diri dan juga nilai diri dia di mata semua yang membaca...tak luak dan tak makan hati pun pada mama and infact I still can smile and feel good today...

Sebab for me...there is definately ada hikmah di sebalik segala-galanya...
Biarlah orang yang cakap camne pun pada kita yang penting kita jaga harga diri,suami dan keluarga kita...I never say bad about people,tapi once orang tu buat kacau dengan mama Rizqullah...definately you are in my blacklisted list...

Apapun,mama Rizqullah still okay je hari ni...alhamdulillah trying my best try to tak hamburkan kata2 berbaur emosi pada sesiapa walaupun terasa nak sangat sbb ada orang dah jatuhkan maruah kita...tapi biarlah dia nak berkata apapun,apa yang mama tahu...

I'm a working woman who definately have so many thing to do rather than entertaining those stupid and silly things...So,pada yang berkenaan tu...cubalah nilai diri anda balik and what you have done yesterday...menjatuhkan maruah diri sendiri and I actually know what had happened back on 2007(peace2 no war!!!)...


So...cukup dulu luahan hati ini...a lesson learn hari ini adalah....

"Don't ever judge people and sergah orang tak tentu pasal.Buka hati dan minda untuk menilai dulu dan cuba fahami secara mendalam segala-nya."

Dipendekkan kata jangan cepat melatahlah kaaaaann...

Pada yang semalam jatuhkan maruah mama Rizqullah,Thank you so much...saya doakan anda memperolehi ketenteraman hati dan dibersihkan jiwa rohani agar dapat sinar iman dalam diri anda terserlah.I'm may not perfect enough to nasihat or tegur orang.Tapi sekadar mengingatkan sesama kita.walaupun usia saya muda dan masih jauh perjalanan saya,saya masih ada harga diri yang tinggi dan dapat melihat jelas apa yang baik dan buruk.Pakaian dan muka yang cantik tidak dapat menutup cela pada sikap kita.Hanya hati dan budi bahasa yang tinggi meninggikan lagi martabat kita.

Dan dalam kekalutan semalam...alhamdulillah,i've received a good news...
Haaa..kan dah kata...if kita sabar and redha...ada hikmah di sebaliknya...
Things happened for a reason...syukur tak sudah mama semalam dan hari ini...

Okaylah...just a little note buat pedoman diri sendiri agar tidak cepat melatah dan sentiasa cool selalu...Thank you my hubby yang selalu nasihatkan isteri you ni supaya professionalism+sabar tu sentiasa dibawa kemana-mana...

It totally feels good sbb saya dapat bersabar...

^____^

Alhamdulillah.

Pada mereka yang mungkin sentap with this entry...this is what I feel after dicemuh...sakit hati??alhamdulillah..i still can take it,rasa sedih??
Alhamdulillah i still can handle it...
Rasa diperkecilkan???the world is small,one day Allah will show it to u...

dah...cukup dulu entry luahan rasa ini...till my next entry...salam untuk semua...

Have a nice day!!!

April 18, 2012

Jalan-jalan,makan-makan...menikmati minggu terakhir bersama..

After a week Rizqullah in hospital and mama pun recover dari demam...
Cam biasa...balik kerja mama akan ajak ayah singgah either Mid Valley,KLCC or mana2 shopping complex yang terasa cam nak singgah....

Saja2 cuci mata dan tengok2 apa yang menarik...
Saja jugak tinjau2 kedai2 yang best2...tapi takat tinjau jelah yerrr...
We have other plans for the $$$$....
So,hanya tinjauan ke atas kedai2 di shopping mall sahaja yang dapat dilakukan...
(Dalam diam2...tinjau and plan bila leh beli...hehehe...)


Dan after dah penat berjalan,perut pun pasti berbunyi...
Maklumlah,perut dah minta tuk makan dinner...
And this time kita makan kat KRR@MidValley...
Dah habis makan sambung lagi jalan2 seluruh Mid Valley...
Huhuhu...gi Mid Valley time ayah ada jelah...susah giler nak dapatkan parking...
So,kalau dapat tu kat depan pintu kira hari 'ong' lah tu...


Apapun,mama is looking forward for new shopping mall kat tepi LDP nanti...
The Paradigm Mall...
Terus je dari rumah terus masuk parking basement...cantik giler je dia buat jalan gi shopping mall...within 3-5 minutes dah sampai...
(Ish,ish...sungguh tak sihat untuk poket...
luckily i'm moving away from shopping malls...tapi rasanya wiken akan lepak situlah kot...since macam2 ada kat situ...heeeeeee...)


Dan macam biasalah...this is some selected picas untuk tatapan anakanda mama yang disayangi...

Kenny Rogers Roasters(KRR)...
Tapi cawangan Mid Valley...

Ayah tengah belek2 apa2 offer yang menarik...

Ayah dan anak...

Muka mama yang kepenatan baru balik dari kerja...
(What a hactic day I had...namun,harus jugak luangkan masa with both my hero's)
Dah sesi termenung jauh...

The happiest boy yang akhirnya dapat jalan2 kat 
shopping mall after a week terperap di hospital...

Lepas makan kita buat senanam untuk kempiskan perut balik..
berjalan-jalan anak sekeliling shopping mall...
Nak lagi afdal...lakukan jalan2 anak ni selalu satu jam lebih tanpa berhenti dan duduk di kerusi2 yang disediakan...heeeeeeeeee....

Kaaaannn dah cakap...
He is the happiest boy at that moment...
Bosan habis okay kena kurung dalam spital...

Ibu dan anak...
Serius...mama mmg nampak penat at this time...
Dengan demam yang up and down...

Ayah dan anak plak...
Haiiihh...bila plaklah kan ada pic mama dan ayah...
Pastu letak note kat bawah tu...
(Picture Taken by Rizqullah)

Ayah tengah excited layan lens baru...
Mama plak..layankaaaaaaaaaaaaannn....

Satu lagi mangsa lensa ayah...
Pun layaaaaaannn...

The enjoyable moment anak dan ibu...
Seriously happiness okay dapat keluar spital and jalan2 tengok orang....

Walaupun penat balik dari pejabat...I have to spend my time for the family too...kadang2 tertanya-tanya jugak pada diri...mana datangnya kudrat tuk melakukan semua ini...tapi inilah dia kudrat yang dikurniakan oleh Allah swt khas untk wanita...doing so many task and job at one time and yet...not complaining...


Happy sebenarnya bila melihat anak dah suami happy sbb saya masih ada masa diluangkan untk mereka..walhal diri memang terasa penat...i'm lucky to have him as my husband...sangat memahami dan membantu ketika saya sakit dan jugak penat yang teramat..kerja rumah bukan saya sahaja yg lakukan tatkala dia ada disisi...dia yang banyak melakukan kerja2 rumah while i'm in the office..alhamdulillah,syukur dipertemukan dan dijodohkan dengan dia..walaupun kami terpisah jauh,namun hati kami selalu dekat...aisheteru...
(Hahaha...termasuk plak bait2 lagu...)


Anyway,syukur dengan apa yang ada...everything happened for a reason..itu yang mama percaya...bila kita putus cinta dengan seseorang,x semestinya kita tak akan jumpa orang yg lagi baik dari yang sebelum ini...sebenarnya Allah swt buat kita sedih dulu sebelum dia buat kita gembira dan bahagia supaya kita mengerti akan nikmat kebahagiaan dan kegembiraan...




Okay...enough is enough...dah melalut panjang sangat dah ni...apapun,just a note to my own self jugak ni..."Ukur baju dibadan sendiri"...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!

NOTE : Soon this blog will be private...deeply sorry for those who are really following this blog,there is a reason why i'm doing this.Apapun,terima kasih atas sokongan anda semua...ampun maaf dipinta dari saya dan keluarga andai ada kata2 yang menyinggung mana2 pihak secara saya sedar mahupun tidak.
Wassalam...

April 17, 2012

Day 6@KPJ Selangor...

**Entry tertunggak yang terakhir untuk episode di Hospital...**

Masuk hari ke - 6 sudah kami di sini...hmmmm...agak2 bilalah leh balik kaaaann???
Namun apapun,after dapat drip tu...Rizqullah is recovering fast...
Alhamdulillah...syukur sbb demam dia dah kebah,malam2 tak demam2 lagi dah...
Mama dan ayah pun dah boleh tido lena sikitlah...
Kalau tak Rizqullah asyik cranky...


The last 2 night ayah yang berjaga di spital...
Mama balik rumah sbb back-ache sangat and demam..
Dr pun nasihat mama untuk berehat...


Thank you ayah coz always being there for us...
Really appreciate every moment we had together eventhough it was in the hospital...


Dan ini adalah entry terakhir kami di KPJ Selangor...
Masuk hari ke-7...Rizqullah dah boleh balik...
Alhamdulillah...mama plak masa tu dah kembali bekerja...
Tengahhari minta pelepasan kejap dari bos untuk amik Rizqullah and ayah di Hospital...


Dan ini antara kenangan di hari2 terakhir kami di sini...

Thank you for the good service...
Walaupun adalah yang pro & cons...
Tapi biasalah...human is not perfect...

Nampak sangat Rizqullah dah bosan makan makanan spital...
Hari ke-6..inilah sarapan Rizqullah...
Masa ni mama was at home...basuh baju Rizqullah dan ayah 
while having my little rest for my back-ache... 
Tapi nama pun dah ibukan..harus kerjakan task mana yang patut...

Dah bosan...kita jalan2 keliling spital...
Amik angin petang... 

Eh!!ayah....apa tu??
His favourite question masa tu...
Ini sah mengikut perangai ayah masa kecik2 dulu..
Semua pun nak tahu... 

Random pic by ayah...
Masa ni mama tengah baca sms... 

Bila dah sihat...
Boleh lari2...weeeeee... 

My little boy yang dah sihat!!!
Alhamdulillah...now I can see his smile back... 

Dalam kesibukan menjaga Rizqullah...
Sempat jugak bermanja dengan yang tersayang...
Haiiiihh...tinggal beberapa hari je lagi tuk bersama...
Haruslah digunakan sebaik mungkin... 

Okay...this is a closing entry for the vacation in hospital...
Apapun...i'm blessed sbb en suami ada di sisi ketika menghadapi dugaan ini...
He's always support me and give me strength tuk menghadapi semua ini..


Totally masa tu dah tak pikir sal kerja dah....
Yang ada dalam kepala ialah kesihatan anak sahaja...
Tak kisahlah apa nak jadi dengan kerja pun....
Yang penting my family comes 1st...


Dah...cukup dulu entry untuk kali ini...
Ini adalah entry terakhir kami di KPJ Selangor...


Apapun...Thank you to Dr and Nurse sbb sudi melayan kami yang macam2 ni...
Buat Paed Specialist Rizqullah,Dr Hoe(Dr yang amik measurement dia lepas kuar dari womb)...Thank you to all ur help and free Enfagrow for this little one...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice day!!!

April 16, 2012

Nebulizer time...(setelah 4 hari..)

Inilah yang berlaku bila terlalu lama amik Nebulizer...
Biasalah...kalau orang tua pun leh bosan..
Inikan budak2 kaaaannn....


2 hari pertama jelah Rizqullah baik amik nebu by his ownself...
Lepas tu jadi cam kat dalam video ni...
Bersilat mama dan ayah bagi Rizqullah nebulizer nih...


Apapun...one of best experience ever....
Inilah orang kata antara cabaran jadi ibu dan ayah...
Taking care a child is not easy as 1-2-3 or A-B-C...
But it take all your commitment and patience in handling a person...
Kalau rasa boss kat opis tu cerewet...
cuba bayangkan yang dia adalah anak kita...
Insyaallah...kita akan jadi insan yang lebih penyabar...


Okay..just a simple one je tuk hari ni and a note buat my little one's...





Since Rizqullah ialah anak pertama mama dan ayah...this is my note to you...
Namun...kalau anak mama yang lain2 baca this blog,it doesn't mean that mama tak sayang kamu semua...mama sayang anak2 mama...9 bulan mengandungkan kamu semua,membesarkan kamu semua,mendidik kami semua tanpa ayah di sisi mama..


Dah tentulah mama sangat2 kasihkan kamu semua..kamu semualah permata hidup mama...


Tapi ketika entry ini mama taip...kamu semua belum lagi ada dalam hidup mama dan ayah...
Namun,kamu semua merupakan anak2 cinta hati mama dan ayah...


Tiada beza dan jugak tiada tara...


**Ops...sudah talking bout future laks mama...apapun,kita kena fikir jauh sikit demi membina impian yang kita mahukan...**


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!

April 13, 2012

Speechless Friday : Tanpa SYARAT!!

Tanpa syarat....


Ku menyayangi-mu anakku TANPA SYARAT..
Dikau menyayangi mama juga TANPA SYARAT...

Indahnya cinta kurniaan Allah swt ini...

THANK YOU Allah swt...

**Hari ni Rizqullah bawak balik hasil colouring dia kat skool...Ya Allah,terasa banyak yang mama missed out dalam mendidik Rizqullah...busy with work kat opis kadang2 buat mama rasa terlalai tanggungjawab mendidik pada Rizqullah..Apapun,TQ to teacher Rizqullah yang banyak membantu mama dalam mendidik Rizqullah...I can see so much improvement in him...dah pandai menyanyi lagu buai laju2,burung kakak tua,twinkle2,papaku pulang and others songs...selain itu berzikir as-maul husna pun Rizqullah dah pandai...syukur,banyak sangat sebenarnya improvement yang mama nampak...

Again thank you to tenaga pengajar di SALSABILA playskool yang banyak membantu dalam membentuk Rizqullah menjadi insan yang berguna...sangat berbaloi dengan wang ringgit yang dilaburkan di Playskool itu...insyaallah,nanti mama tepekkan hasil colouring Rizqullah di sini...**

April 12, 2012

Day 5@KPJ Selangor...the vacation continues...

**Sambungan lagi entry kami di KPJ Selangor...(tak habis2 lagi kahhh???)**
Ini merupakan entry tertunggak yaa...
Currently Rizqullah Alhamdulillah sihat2 je...
Cuma demam rindu kat ayah dia yang dah hampir 4 bulan di atas SHIP sana...
Nak jumpa jauh sangat...kena merentas lautan China Selatan...


Masuk hari ke-5 sudah kami di sini...
Perasaan ketika ini...sangat bosan okay...
Namun pepandailah nak isi masa...
And the worst is mama dah mula sakit belakang yang amat dan jugak demam yang tak kebah2 jugak...badan is exhausted sesangat dah masa tu..tido pun tak lena and air-cond sangat sejuk...


Dah hari ke-5 kami di hospital masa tu...alhamdulillah we had a great support from family and friends...non-stop kawan2 dan saudara-mara datang melawat kami di hospital...terima kasih atas kehadiran anda semua...no pics???


Well,no pic are taken during gosipping okay...hahaha..x der lah,x der gosip pun...biasalah bila kawan2 datang definately cerita update diri masing2,bertanya khabar diri dan keluarga masing2...maklumlah nak melawat@ziarah kami sekeluarga macam susahkan...sbb kami tinggal ngan family mama...tapi insyaallah tahun ni we will be moving at new house...


Pada geng2 mama(you know who you are..)...nanti turun KL leh lepak2 rumah I yer...pintu rumah sentiasa terbuka untuk anda semua...


Dan macam biasalah....mama nak re-cap sikit activity Rizqullah di Hospital di hari ke-5...
Nak Rizqullah tahu what been happened masa usia dia 2 tahun dan baru2 menjejakkan kaki ke Taska...selama ni mama ada maid,suddenly Rizqullah need to go for Taska...
This happened...apapun,what been happened menjadikan kasih kami sekeluarga semakin kuat...cinta mama dan ayah semakin rapat...

Relax je budak ni dengan tangan dia...
Tido pun main tindih2 je...
mama ngan ayahlah yang selalu tolong betulkan tangan Rizqullah..

Ini yang Rizqullah rindukan sangat....
Kasih dan pelukan dari seorang ayah....
Walaupun sekarang Rizqullah tak cakap apa2...
tapi mama tahu Rizqullah rindu sangat dengan ayah kannn...
Sabar ya sayang...2 bulan lebih je lagi...
Lepas ni ayah will be with us...

Susu free dari spital...
TQ Dr Hoe for the free sample of Enfagrow...

Tengok tu...relax je dia kaaaann,....
Tak macam pun budak demam panas...
Ini budak memang tak makan saman okay...
Penatlah suruh pakai tangan yang x berbalut...
Tapi tangan kanan jugak dia pakai...huhuhu...
**Alhamdulillah..Rizq tak kidal pun**

Setiap 2-3 jam nurse datang amik temperature Rizqullah...
Cam biasa,kejap naik kejap ok..
Tapi lepas pasang drip and taking strogger antibiotic barulah demam dia reda...

And Rizqullah dapat one box of Angry Bird...
Thank you kak long Ezra for the educational toy...
Kejap jelah dah hancur dah mainan tu...

Siap ada crayon lagi dalam box tu...
Dan luckily his hand was berbalut...
So x leh nak menulis bagai....

Okay...ini antara activity kami di hari yang ke LIMAAA!!!aduhaiii...berapa lama ya kami di sini???

Ada tak sesape nak teka??

Apapun...yang penting demam Rizqullah makin kebah dan kahak dalam dada dia pun dah kurang...nanti mama upload the chaotic moment masa Rizqullah amik nebulizer...sangat2 mengeramkan,sangat2 rasa cam eiiiiiiii budak ni...

This is actually buat mama rasa...kalaulah I'm alone???
How i'm gonna face all this??

Hanya Allah swt sahaja yang tahu apa yang mama fikirkan...

Syukur ketika itu Allah swt mendengar doa mama agar mama tak melalui saat2 perpisahan with ayah ketika Rizqullah di dalam hospital...
Bila ayah bagitau dia delay naik kapal masa tu...
Mamalah orang paling2 bersyukur sebab mama memang perlukan rehat yang panjang ketika itu....tak habis dengan itu..
Luckily masa tu boss pun memahami masalah mama...

Okaylah...cukup dulu entry kali ni...sekarang ni mama tak der masa nak update blog sangat...kerja kat opis pun melambak...balik rumah dah malas nak mengadap lappy...(bosan okay 24 jam mengadap computer,apa barang asyik mengadap lappy...i have life okay...)

Till my next entry...salam sayang buat semua!!

Have a nice day!! 


 
Real Time Web Analytics