May 30, 2012

Korean Drama Fever : Miss Ajumma

Aigoooooo...sekarang ni mama kena demam korean dramalah...
Serius membuak-buak semangat tau tengok cerita miss ajumma kat channel 393@One HD...
Sampaikan dengan Uci sekali pun join korum mama tengok citer ni...

Dari Rooftop Prince ke Miss Ajumma...
Memang tak layan dah channel lain dah memalam hari ni...
Miss Ajumma ni yang buat mama suka cerita ini adalah tentang kebangkitan seorang wanita yang telah dikecewakan seorang lelaki yang bergelar suami...
Suami dia menceraikan dia hanya kerana seorang wanita cantik yang mana wanita cantik tersebut mempunya agenda sendiri dalam kehidupan dia dan anak luar nikah dia...
Pastu tak habis-habis nak rosakkan hidup dia...
Dah lah suami di rampas,perempuan jahat tersebut tak habis2 merosakkan hidup dia...
(Hmmm...kalau lah mama Rizqullah kat tempat dia@Geum Hwa,mama pun akan buat yang sama...live for my own life and tak kacau orang,past is past...)

Alahaiiii...mama malas nak story panjang lebar...
Jom baca sinopsis yang mama amik dari Mr Google ni...




************************************
Sumber dari --> http://asianwiki.com/Miss_Ajumma
Kang Geum-Hwa (Oh Hyeon-Kyeong) had to quit her job after getting married. She never complained. Geum-Hwa is proud of taking care of her family which includes her husband Ko Kyung-Se (Kwon Oh-Jung) and daughter Dan-Bi. Geum-Hwa tries her best to make a happy home. She trusts her husband completely, but one day learns that her husband is having an affair. Geum-Hwa divorces her husband. She then goes through a very difficult period and experiences misery. Geum-Hwa then decides to give herself a makeover. She looks beautiful and refined from the outside, but inside she is tough. Geum-Hwa then faces the world and even when she falls down, she'll stand up for her daughter.
Ko Kyung-Se is the president of advertising company "Sweet Rain". He takes care of himself and is in good shape. He tries to keep his outward appearance young. After his divorce with Geum-Hwa, he marries Wang Se-Mi (Jung Si-A). Nevertheless, Kyung-Se realizes how important Geum-Hwa was to him & starts to better understand her. Carrying a lot of regret, Kyung-See then wants to take Geum-Hwa back.
Wang Se-Mi is a beautiful advertising planner. She believes she can make a warm family with Kyung-Se. Through many ups and downs, Se-Mi finally gets married to Kyung-Se. Se-Mi believes she'll able to become a wise wife, but as time goes by her situation takes a turn for the worse. Kyung-Se contacts his ex-wife. Kyung-Se makes the excuse that it's because of their child. At first, Se-Mi isn't worried about Geum-Hwa because she isn't attractive, but later finds out that Geum-Hwa has turned herself into a beautiful woman. Se-Mi feels threatened by Geum-Hwa and doesn't want to lose her love.

*********************************************************
Satu cerita yang actually menggambarkan masalah masyarakat zaman sekarang,benda ni bukan berlaku di Korea je yerrr..kat mana2 pun berlaku benda ni...kat Malaysia pun terjadi benda ni...kisah wanita yang diduakan oleh lelaki yang bergelar suami...


Okaylah...hari ni entry review Miss Ajumma je...siapa yang rasa cam nak tiupan semangat bolehlah tengok cerita ni...apapun,untuk mama...mama jadikan cerita ini satu iktibar dan pengajaran dalam hidup...yuppp,hidup tak selalunya indah dan kita tak tahu apa cabaran dan dugaan yang akan menjelma...jadi,kadang2 kita perlukan tiupan semangat untuk terus bangkit dan bernafas...


Dah cukup dulu entry kali ni...nak tengok video ni online memang tak derlah...mama pun penat cari dalam EPDrama tapi yang jumpa hanyalah Rooftop Prince je...Miss Ajumma tak ada lagi...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


**Malam ni sambung lagi tengok Miss Ajumma...hehehe..sampai record kat Astro Byond PVR sbb nak tengok time wiken...kadang2 malam2 dah ngantuk nak mengadap cerita ni...so,kita record dulu tengok hari lain...**

May 29, 2012

Celebrating 2012...

Pejam celik,pejam celik...
Kita dah berada setengah tahun sudah di tahun 2012 ini...
Mama baru lah nak update tentang sambutan 2012 hari tu...
Punyaaaaaallah lama kan mama perap entry ni...
Hari tu ayah masa kat Bintulu nak baca blog and latest entry...
Tengok mama tak update sangat blog ni...
Okay boss,noted need to update blog ni with latest information about us nanti...
Will speed up to update the blog with our latest story(insyaallah)...


Okay,since ayah was on board...not so much pun activity mama and Rizqullah...
Selalunya as mama cakap dalam entry sebelum ni...
Mama prefer to spend our time at home...nak tahu kenapa and sebab utama mama prefer to stay at home??
Coz everytime keluar gi memana...mama will not missed to buy something which can couse pembaziran...so to avoid those pembaziran...dok umah diam2...


Dah less merapu meraban and babling wahai mama Rizqullah...jom re-cap sikit on the New Year 2012 eve night...apa yang mama and Rizqullah buat masa tu...
We went to Putrajaya to see how people celebrating new year,since mama ada ramai dayang yang sanggup tolong and teman mama...gagahkan jugaklah diri mengharungi lautan manusia di Putrajaya,nasib kami baik jugaklah masa tu...senang dapat parking,x jauh sangat dari pentas utama...jalan pun x berapa sesak ketika kami ke sana...
**Hampir tiap tahun kooot sambut new year without ayah di sisi kami...tapi ini bukan penghalang tuk mama dan Rizqullah to see what happened on the new year night..we still go out and watch how other people celebrate new year...**

Ada sambutan by Radio KL FM rasanya di pentas ini...
Ada ramai artis yang membuat persembahan di sini...

Rizqullah with all his dayang2 yang selalu berada di sisi dia...
Syukur diberikan Makcik2 yang

Rizqullah and mama...
We having fun together walaupun ayah tak ada...
Jadikanlah Rizqullah enjoy tetap enjoy kaann...
Life still go on...


Show yang mak ngah,mak lang and mak teh tunggukan...
Show dari group FORTEEN...
Hmmm....bolehlah,Rizqullah mmg hafal lagu berdua bersatu ni...

Dan sementara nak tunggu show bunga api....
Rizqullah sempat gaklah berkenalan dengan awek...
Jumpa geng yer sayang...
Kebetulan plak awek tu pun sama pakai baju purple kaler...

Adegan pasangan dua sejoli...
Haiiiiihhh...kecik2 x per buat camni yer...
Dah besar malam new year buat camni...mmg kena pelangkong dengan mama yer Rizqullah sayang...
Apapun jaga maruah keluarga okay..
Biar orang cakap kita KOLOT asalkan kita tak buat ONAR di dunia ni....

Rembulan malam new year yang sayup kejauhan je...
Entah apa yang orang laut kesayangan saya tengah buat di malam tahun baru ini...
Rindu bangat sama dia dehhh...

Okay ini antara aktiviti kami di Putrajaya ketika malam tahun baru 2012...tak der banyak sangat pun activity kami berdua sejak ketiadaan ayah bersama kami...


Apapun,life still go on kaaaaann...ayah tak der pun mama still jugak bawak Rizqullah jenjalan...cuma kurang sikit jelah...apapun,sekarang ni dah nak masuk bulan 6 dah...


Dan dengan ini jugak hampir 5 bulan lebih ayah dah berpisah dengan kami....dengar macam kejap je kaaaann...walhal kami ni merasakan 6 bulan itu bagai bertahun lamanya...
Alhamdulillah jugak....akhirnya jugak urusan jual beli rumah idaman kami juga hampir selesai dan berada di penghujung process...dah boleh countdown untuk hari penerimaan kunci dah...hope masa dapat kunci nanti mama and ayah will take it together...tak best plak mama rasa kalau mama gi amik sorang2...

Okaylah,cukup dulu entry kali ni...till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

May 27, 2012

Si manis saya...

Berhari-hari liao mama tak update apa2 entry dalam blog ni kaaaaann....
Ada yang rindu ke???
Dah tentulah tak ada kaaaannn....
Yang rindu pun maybe ayah sorang...
Maklumlah,this lately mama is really lazy on updating FB and also blog...
I had a totally a busy life(busylah sangat...busy layan cerita korea)

Apapun...harini teaser je sikit acticity Rizqullah semalam...
Owh....ni kolam baru yer ayah...
Mama beli kecik sikit,coz x larat nak pump and isi air kat pool yang besar gabak tu...
Apapun...Rizqullah having his own fun...
Siap mulut dok pok-pek,pok-pek dok cakap "Berenang,berenang,berenang" sambil buat aksi kuak lentang...adoooiiii....seriusly he had changed and improved a lot ayah...

Senyuman manis yang buat mama angau hari-hari...
Rindu kat dia hari-hari...

Okay...short one je hari ni...tak lalu nak taip panjang2..dah lah demam pun off and on je nih...haaaaiiih...dugaan,batuk and selsema pun sepackage ni...itu sebab this lately there were no update on this blog,mama was on drug use(makan ubat).

Hope by next week dah sihatlah semula...coz banyak benda yang mama nak uruskan...
And Alhamdulillah...our house key will be received soon(insyaallah in 2-3 weeks time)..

Dah start masuk rumah bari definately mama pun makin sibuk lagilah jawabnya...
Nak deko2 rumah and tentukan itu dan ini...
Semoga semuanya dipermudahkanlah hendaknya...


Dah,cukup dulu entry hari ni...till my next entry...


Salam sayang buat semua...


Have a nice and productive weekend!!!

May 23, 2012

Wahai hati...TABAHLAH!!!!

It's 23.05.2012 today...infact lagi sebulan je lagi ni...
Ayah will be with us tak lama lagi je nih...


Tapi entah kenapa this lately mama was ini bad mood...
Hmmmm...nak kata ada masalah negara tak jugak...
Okay je ngan ayah...alhamdulillah...syukur sejak usia perkahwinan nak masuk 4 tahun ni...
Dan jugak percintaan dah masuk 5 tahun ni...
Kami dah jarang gaduh...dah banyak ada persefahaman...
Kadang2 dengan pandangan pun dah tahu apa yang En Suami nak dan signalkan...

Alhamdulillah...seperfahaman kami makin baik dan makin mudah untuk berbicara tanpa mengeluarkan kata2...
Tapi kadang2 sangat rindu jugak nak gaduh2 ngan en suami...
Kengkadang tu mama saja gak trigger punca gaduh...
Tapi cam biasa,ayah mesti bo-layan je...
Dia leh kata,u ni bising hari ni...esok dah senyap sunyi...malas i nak gaduh dengan u...x yah susah2 sayang nak cari gaduh dengan I...
 **Pasrah**


Tapi terus terang mama cakapkan sangat rindu dengan En Suami yang jauh dilautan sana...
Walaupun seminggu lebih ni ada je line tepon tuk kami bermadu asmara di talian telefon...
Hahaha...ayat tak menahan...bluweeekssss..
Tapi tetap rindu...


Haaaaiiihh...pasal pikir nak raya je kat umah baru terpaksalah mama bersabar dan menabahkan hati...kalau x sebab nak pindah rumah baru ni...mau dah mama suh ayah turun kapal je pas trip yang ini...coz ayah cakap dah ada reliever dia...huhuhuhu...
Kalau ikut hati mmg nak cepat je kan semuanya...

Tapi itulah...setiap yang berlaku itu ada ketentuan dia...ayah cakap jangan caya sangatlah kalau opis cakap dah ada reliever...bukan leh caya sangat pun orang manning kat company M ni...selalu je cakap dah ada reliever...tapi nan hado...(oh!!!kalau korang rasa x jumpa reliever gak,ah kak x kisah...akan ku gunakan kuasa veto yang ada...hehehehe...kuasa bebelan di telefon...sampai melelehlah taik telinga korang dengar mama Rizqullah membebel..habis semua etika kerja mama jadikan hujah...hahaha...alang2 tu korang jadi tempat ah kak melepaskan tensionlah kaaaaannn...)


Apapun,praying that ayah will be back in the middle of June nih...by the time being kunci rumah pun dah dapat...so leh sama2 start deko2 bersama...
**So excited...ermmm,tak jugak sebenarnya...more tu rasa...alahai,nak kena pindah ke???mode mengeluh...**


Okaylah...membebel panjang plak...ingat nak taip sepatah dua kata je...



Dan sebelum tutup entry ini...


Latest pic dari anak kesayangan saya...




Peace...Peace kacang pis katanya...


Next week cuti sekolah,ada Gathering Geng Kapal di Lost World of Tambun,sayangnya mama tak leh nak join sama...apapun,hope semua having fun di sana...heard that the is so much fun and activity planned for all the seaferer family,kalau ada wartawan yang nak tahu lebih dekat camne keluarga seaferer in mengisi masa mereka ketika sang suami di tengah lautan sana....maybe anda leh join sama...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice day!!

May 22, 2012

Baju UpinIpin & Play Ground...happiness...

Weekend bila ayah tak der...not much yang mama dan Rizqullah buat...
Biasanya memang habiskan masa kat rumah je...
Tak tahu kenapa this time memang mama susah sangat nak jalan2 bawak Rizqullah gi mana2...
This time is kurang fun sikitlah...tapi apapun,duduk rumah lagi baik dari menghabiskan masa di tempat2 lain yang bakal menyebabkan $$$ mengalir dengan deras...heeeeeee....
Pendek kata mama tengah pantang keluar rumah...

Kali ni mama nak share hasil pow Rizqullah ketika melawat Muzium Negara masa Jejak UpinIpin tempoh hari....menyempat lagi okay dak kecik ni demand nak something...apapun,layankan jelah apa permintaan dia...rezeki dia jugakkaaaannn...

Dan ini adalah salah satu yang sempat Rizqullah pow dari mama...  

Baju Ipin satu set...
Tak ingat dah berapa price dia...
Tapi dapat je baju ni...Rizqullah dah senyum senang lenang...

Mama : Ni seluar dia kaaaann...
Seriously he was so happy with the baju...
Simple je kan dunia kanak2 ni...
Tak kisah pun apa2 sangat....

Dah habis belek baju...petang tu mama bawak Rizqullah gi main kat taman permainan di kawasan perumahan kami...happy Rizqullah dapat lari2 kat taman...

Melangkah naik tangga slide sorang diri...
This slide is so memorable...dari zaman mama sekolah lagi...
And still ada lagi di sini...
Masih elok dan terjaga...
Great job semua...

Dah habis naik slide...kita naik buaian plak...

Duduk termenung lama atas slide sambil memerhatikan ayah orang lain melayan anak2 mereka...
Uhuksss..part ni mama sayu...
He miss his ayah...tapi x tahu nak luahkan...
Hanya pandangan kosong diberikan...

Penat mama suruh dia slide down...
Tapi tetap duduk atas tu sambil memerhati kanak2 lain...

Kalau dah anak engineer tu...
Inilah dia kerjanya...
Sibuk nak jadi tukang repair and explore kena palang tu boleh patah...
Haiiiiiihh...mama yang risau takut palang besi tu terkena muka...
Tak padan yang kecik...

Dan inilah dia aksi anak kesayangan saya...
Walaupun hidup dia tidak seperti kanak-kanak lain...
Yang senantiasa mempunyai ayah di sisi mereka...
Rizqullah tetap meneruskan hidup dan mengisi hari dengan mama...
I may not the best mother,but everyday I tried to be the best for him...


Okay...not much pun activity mama dan Rizqullah kali ini..memang susah sangat sebenarnya nak jumpa kami di mana-mana sekarang ni coz mama suka stay home...apapun,nanti bila ayah balik leh qada puas2...dah tentu tak lekat rumah pun kami nanti...maklumlah ada masa 3 bulan je...tolak puasa sebulan dah tinggal 2 bulan je untuk kami bersedia menyambut aidilfitri di rumah baru...insyaallah....


Serius,sekarang ni mama tak der mood nak jalan2 sangat sbb nak simpan ka-ching,ka-ching pun ia jugak...leh beli banyak benda kalau kita berjimat...
**Nasihat ni tau...pada sesiapa yang nak beli memacam...mulakanlah menyimpan dari sekarang...duit tak datang bergolek,walaupun kita anak orang kaya,tapi kalau tiap2 hari kekayaan itu di korek...lama2 jadi sikit jugak...lagi satu,janganlah harap sangat nak kaya bergolek,kalau kawen ngan anak orang kaya tak bermakna hidup pun akan terus jadi senang....apapun,to live in pride and proud,earn your own money!!**


Opssss...terlebih sudah plak mama Rizqullah mebebel kali ni...apapun,esok new shopping mall will be opened in Kelana Jaya area...hmmmm...definately the LDP will be jam tomorrow....haaaaiiih,makin hari makin padat pulak populasi di Kelana Jaya ni...


Dah cukup dulu entry kali ni...till my next entry,salam sayang dan salam ukhwah buat semua...have a nice day!!!

May 19, 2012

Mengisi hari tanpa-mu disisi kami...

Dear,ayah....
It's been 6 days dah ayah was far,far away from us...
(As at now dah 5 bulan plus dah Rizqullah and mama terpisah dari ayah..)

Alhamdulillah...Rizqullah was doing fine and tak derlah plak meragam cari ayah dia...
Syukur dikurniakan anak yang cukup tabah dan cekal mengharungi hari2 dia tanpa insan yang bergelar ayah di sisi selalu...
Mama percaya Rizqullah akan membesar menjadi anak yang tabah dan cekal...

Dan since ayah was not here...sekarang ni Rizqullah kena layan tengok CD Barney or UpinIpin sorang2...kalau dulu mesti dok melepek sama dengan ayah...macam ayah cakap,dah naik hafal dah cerita UpinIpin ni...setiap baris ayat pun ayah dah tahu apa dia nak cakap...semua kerana selalu melayan Rizqullah tengok citer2 tu semua...

Dan inilah activity Rizqullah di malam hari minggu tatkala ayah dah tiada di sisi kami lagi....

Layan UpinIpin sorang diri...
Tetap enjoy tengok UpinIpin walaupun dah berpuluh kali tengok...
Kiddos...apapun,they look the world in the bright side..

Minum susu makan tanpa ayah yang layan...
(mamalah yang layan kaaannn...)

Itu kerja Rizqullah hari2 di kala malam hari tatkala ayah tak der...
Meanwhile mama plak...Layan 'Ombak Rindu'...
Haiiiiihhh....mengebu-gebu rindu kat orang laut saya tau pas tengok cerita ini...
Tapi apapun,hati kena strong...
Sebab ada 6 bulan nak dilalui...
Tak mo cengeng2...

Ini antara aktiviti kami di malam minggu....serius membosankan coz mama tak rajin nak jalan2 berdua with Rizqullah...dengan macam2 kes jenayah ragut dan rompak yang berleluasa...buat mama jadi fobia and berjaga-jaga...serious,it was very dangerous sekarang ni kalau nak berjalan ke mana-mana tanpa lelaki di sisi....


Kalau dulu x der anak mama tak kisah sangat...mama kalau boleh x mo Rizqullah berhadapan dengan benda2 bahaya camtu...mama kalau boleh x mo Rizqullah fobia bila dah besar nanti with semua pengalaman tak baik itu...coz kadang2 melihat benda2 itu semua akan menjadikan seseorang itu berdendam...


Apapun,nak selamat baik duduk rumah je...so,sepanjang 6 bulan ni memang mama tak ke mana2 sangat...just pergi kerja and balik kerja...cuma bila datang mood kerajinan tu...jalan2lah ke OU je...itu pun mata dok pandang kiri kanan...tattuuuuuut...


Okay...dah cukup babling tuk kali ini...till my next entry...


Salam sayang buat semua...


Have a nice day!!!


**Psssttt...ada org bagi bahan2 untk dibuat barbecue...alhamdulillah,sedap jugak...tapi firs time kuar barbecue set yang arwah angku belikan...buuurrppp..dah kenyang...hehehe...nantilah yer mama tepek picas2 yang ada...orang memberi kita merasa...***

May 18, 2012

Jalan2 suka ria...

Bila ayah tak der...tak bermakna kita tak boleh ke mana-mana...
Hidup masih perlu diteruskan...macam ayah cakap,you boleh buat apa sahaja untuk buat Rizqullah gembira...begitu bermaknya Rizqullah dalam hidup ayah...apa yang ayah mahu hanyalah melihat anak kecil kesayangan dia ini tersenyum gembira walaupun dia tiada selalu di sisi kami...


Dan Alhamdulillah,mama dibesarkan dalam keluarga yg sederhana besar...mungkin inilah hikmah yang Allah swt berikan pada mama...mempunyai adik beradik yang ramai dan saling mengambil berat antara satu sama lain...Alhamdulillah...syukur mempunyai mereka dalam hidup mama yang serba sederhana ini...


Dan beberapa hari selepas hantar ayah ke KLIA,it's time to fetch Mak Ngah plak ke TBS...Mak Ngah nak ke Singapore...berjimba-jimba ke USS...


Rizqullah tak pergi ke USS???Rizqullah dah sampai sana dah last year Januari...dan insyaallah,kalau ada rezeki lagi...akan sampai ke sana lagi nanti...sesambil jalan2 di Singapore...boleh jumpa all sedara mara di sana...Insyaallah...


Okaylah...macam biasa,some selected picas tuk tatapan Rizqullah...
Inilah dia kehidupan kamu anak mama sayang...dikelilingi insan2 yang menyayangi kamu unconditionally...

Dayang2 yang selalu bersama Rizqullah...
Kalau tak kiss dak kecik sorang ni sehari tak sah kaaaann...
Macam dah angau je korang 3 kannn...
Terima kasih sayang anak kakak yer adik2 ku semua...

Mama...kedai rotilah....
Hahahaha...itulah yang Rizqullah cakap...
Kedai bakery jadi kedai roti sbb dia nampak roti dalam kedai tu...
Jadilah...atleast Rizqullah tahu itu adalah kedai...

While Mak Ngah beli some buah tangan untuk kawan dia...
Dan jugak bekalan atas bas...
Rizqullah is camwhoring with dayang2 kesayangan dia....

Dan selepas antar Mak Ngah di TBS...kami semua memanjangkan langkah kaki ke The Curve Kota Damansara...huhuhuhu...rumah dekat2 je,jadi sinilah je tempat kami selalu lepas...


Dan macam yang mama janjikan pada Rizqullah...it's time for Yukids Island...
Tak mo cakap banyak sangat...layankan some picas Rizqullah enjoying him self kat Yukids Island... 

Happy anak teruna sorang ni dapat main and lari sana sini...


Habis semua game Rizqullah explore...
Tempat kanak2 atas 6 tahun pun dia redah jugak...
Mama yang naik risau tengok dia di kalangan budak2 besar tu...



Wajah kepuasan dapat main-main kat sini...
Alhamdulillah...dapat mama tunaikan janji mama pada Rizqullah...


Ini adalah antara selected picas of Rizqullah and mama's activity while ayah di boarding on ship...ini baru permulaan kami...ada lagi 6 bulan untuk kami harungi bersama berdua ketika itu...dan kini,pejam celik,pejam celik...ada lebih kurang sebulan je lagi untuk ayah kembali semula besama kami...dan dengan ini pun selama hampir enam bulan jugaklah banyak entry2 tertunggak yang mama tak publish lagi kat sini buat tatapan Rizqullah kelak...


Nak kata mood berblog tak ada,tak ada jugaklah...cuma masa tidak berapa mengizinkan untuk mama selalu berada di hadapan notebook ni...having a good and real life lagi bagus dari saban hari mengadap blog dan FB...


Okaylah,cukup dulu entry kali ini...till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day ya semua...


**Jauhkanlah diri dari mencari musuh,tapi dekatkanlah diri untuk mencari kawan dan keredhaan dalam hidup..**

May 16, 2012

'Rindu' is in the air...

It's started...it's started...
Oh!!! I hate this moment...but what can I do??
This is all the life routine that we had to face it everytime...
Bertemu seketika dan berpisah berbulan-bulan lamanya dah jadi adat dan tradisi dalam keluarga unik seperti kami ini...
Dah tentu rakan2 senasib mama semuanya mengalami situasi yang hampir sama dengan mama setiap kali menghantar sang suami ke KLIA ataupun di port...
Walaupun cekal camne pun,disaat melepaskan tangan suami pergi untuk mencari rezeki...
Pasti ada jugak setitis dua air mata bergenang...namun,depan anak terpaksa jugaklah menahan kesedihan di hati yang tak dapat digambarkan dengan kata2...

It's hard to let him go...tapi terpaksa jua demi mencari rezeki yang halal...
Yang penting bagi mama ialah ayah ikhlas dan jujur dalam mencari rezeki untuk kami sekeluarga...satu je perkara yang mama selalu tekankan pada ayah...biarlah rezeki kita tak banyak dan mewah,tapi biarlah ia datang dari tempat yang halal dan berkat...coz ayah will be feeding us with those 'rezeki'...


Tak suka sanagt tiap kali nampak ayat perlepasan tu...

Kasih seorang ayah pada anaknya...
Anak yang ditinggalkan selama 6 bulan lamanya...
Ciuman terakhir dari ayah untuk anak kesayangan....

Pas antar ayah...kami pun gerak balik...luckily sempat jugak kami kejar flight ayah...betul2 lagi 30 min sebelum waktu penerbangan...fuuuuuuhh..lega tapi tak sempat nak betul2 sedih...coz mama dok kalut takut ayah missed flight...

Dan ini adalah aktiviti malam Rizqullah....having a night chat with ayah...

Tak habis2 dia tanya..."Ayah!!ayah kat mana??"

Ayah...ayah....
Ayah kat mana...

Tak puas call...
Kita video calllah...
Rizqullah sibuk nak tengok wajah ayah....
Pelik dia ayah dia kat tempat lain....

Senang hati dapat tengok wajah ayah yer sayang...

Itu diaa......senyum gelak2 layan ayah cakap yerr...

Wajah ayah yang akan dirindui oleh Rizqullah....

Tak puas kat tepon...
Kita sambung plak kat PC...
Sampai Rizqullah nak tidolah dok layan tengok Rizqullah melompat-lompat atas katil sambil nyanyi entah hapa2...

Inilah dia kasih anak dan ayah...
Aduhaii....ini baru sehari...
Belum lagi berbulan-bulan lamanya...


Apapun...now it's nearly 6 months ayah sailing in the open sea sana...alhamdulillah,Rizqullah tak adalah meragam sangat,syukur dikurniakan anak yang memahami mama dia tinggal sorang tuk jaga dia....tinggal lagi lebih kurang sebulan lebih je lagi then we will be together again...


Kepulangan ayah kali ini banyak benda yang perlu diselesaikan...antaranya adalah hal2 rumah...nak tukar nama tuk letrik dan air...angkat barang2 dari rumah KJ and Shah Alam...setting up our new homes...dan macam2 lagilah...


Belum lagi masuk bab holiday planning yang mama dah siap2 beli last few months...awal2 beli supaya dapat jimat budget...apapun,mama sure sangat...percutian kali ni Rizqullah will be enjoying it so much since it's one of his favourite things to do...


Okaylah...tak mo cakap banyak2....apapun,hope every and each of our plan berjalan lancarlah hendaknya..semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah swt...


Till my next entry,salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and beautiful day!!


**Huhuhuhu....butterfly was in my stomach...tak tahu kenapa,mama rasa macam susahnya nak berpisah dengan adik2 dan Uci@Mamaku...after nearly 30 year being together...akhirnya I've bought a home with my husband...first time nak duduk berjauhan dari mama dan adik2...dah biasa hidup meriah dengan gelak ketawa,suddenly I've to be alone lepas ni...hanya Allah swt je yang tau what's in my mind...eventhough my MIL and sedara mara are all nearby je..tapi itulah,benda yang dah jadi kebiasaan akan berubah...It's hard,but I need to do it...I know dorang pun risau,tapi insyaallah I'm sure semuanya akan selamat...ameen...**

May 14, 2012

Till the last drop...

24.12.2011...
It's nenek birthday and also ayah boarding day....
So ini adalah hari yang membawa cerita gembira dan sedih...
I'm sure nenek pun sedih sama tengok kami anak beranak tak banyak berbicara...
Mama dan ayah hanya banyak berdiam dan saling berpegang tangan menikmati jam-jam terakhir bersama...hanya tinggal 2 jam je lagi sebelum ayah perlu ke KLIA menaiki flight ke Bintulu...


Tapi apapun...as usual,till the last drop kami sekeluarga akan bersama...mama plak dah masuk mode Emo pagi tu...serius,pantang tegur je tentang pemergian ayah...gugur jatuh air mata ini...yezzzaaaa...sekeras-keras dan sekental mana pun hati mama ni dan selaser mana pun mulut dan jari mama Rizqullah ini...tetap ada taman yang berbunga...tetap ada sekelumit rasa sedih dan tawaduk di hati...


Okaylah...tak perlulah mama cakap banyak...since ini adalah aktiviti terakhir kami bersama...di samping dengan mereka yang kami sayang....let's picture tell and show everything....

Sempat jugaklah we drop by ke Taman Tasik Shah Alam to celebrate Nenek's Birthday celebration dengan LD group nenek...


Tak mo cakap banyak...tengok jelah picas2 yang ada....


The teacher are Rizqullah Nenek...
Puan Siti Norina@Reen...
Semua pakai tema biru pink...
Sweet je...mama's fav colour....

Onyang pun ada sama nak celebrate birthday nenek...
Since this day is ayah last day kat darat...
We took this opportunity to meet semua sanak saudara di sini buat kali terakhir sebelum ayah belayar semula...

Rizqullah pun nak join samalah nenek....

Man are busy setting up the table...
Ada macam2 food yang ada...

Meanwhile waiting for the venue and table to be set and nenek habis LD...
Kita bergambar sekeluarga dulu...

Picture taken right 1 hour before ayah kena naik flight...
**Please don't ask..berapa minit mama drive from Shah Alam to KLIA just to make sure ayah tak terlepas flight...**

Us with Onyang Rizqullah..
Believe or not...there are 80's plus year old and still sihat...
Alhamdulillah...suka tengok pasangan romantik ini...
Ke mana sahaja mereka sentiasa bersama....

Okay...makanan dah hidang...
Clock is ticking so fast...
We only have another 50 min je...sebelum ayah terlepas flight...
Apapun,enjoy and cheris every moment yang ada...

Antara makanan yang ada...
Pagi2 ada satay tuuuuu...
Walllah...mama masa tu dah tak lalu nak makan...
Sebab dok pikir takut ayah terlepas flight...
Huhuhuhu.....

Rizqullah with Pak Ngah and ayah..

Us with the best woman in our life...
Thank you ibu and Mak Lang for raising up such a wonderful man who became my husband...
Oh!!!to Mak Ngah@U.S also...thank you for raising up him wonderfully...
I'm so thank full to have him as my husband...

Okay...ini adalah aktiviti terakhir kami sekeluarga sebelum mama berdezup drive ke KLIA...alhamdulillah...dalam 30 min we arrived KLIA safely and ayah sempat kejar flight...ayah siap cakap,Oooooo...baru I tahu bini i ni mmg kaki rempit yerrr....


Hehehehe...well sometimes kita kena hide certain thing jugakkan...tak semua pun kita boleh share...so,kalau u rasa wife you ni banyak misteri...memang pun...I have a lot of my own secrets and peopler secret...apapun,biarlah kita amanah dalam menjaga semuanya...


Dah..cukup entry kali ni...till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!


**Pssssttt...geram dengan seseorang yang bongkak...walaupun ditegur cara baik,namun dia tetap melatah mengatakan orang dengki dengan dia...apapun,mama doakan agar Allah swt memberikan dia hidayah dan semoga dia sedar akan segala kesilapan dia...hidup kita ini tak lama,nak cari musuh pun buat apa...bila ramai musuh,ramailah yang mendoakan benda tak baik untuk kita.Oleh itu,jauhkanlah bermusuh dan terima je teguran dengan cara yang baik..tak rugi apapun.Hidup kita pun lebih bahagia dan bermakna...Life is so short,therefore cherish every moment we had in life..tak tahu esok lusa siapa yang ada di sisi kita mendoakan kita dan membantu kita...**

 
Real Time Web Analytics