June 27, 2012

Tak ku sangka...

Sungguh tak ku sangka...
Itu je yang mampu ku katakan...


Apapun,setiap yang berlaku itu ada hikmahnya...
Bagi mama Rizqullah,jika kita ikhlas dalam melakukan apa sahaja...
Secara semulajadinya kita sendiri akan berasa senang dan tenang...
Oleh itu...ikhlaskan hati dan jernihkan niat dalam melakukan apa2 sahaja yang diusahakan...


Syukur atas segala yang berlaku...
Alhamdulillah...now I know what the means of life...
 Kadang-kadang Allah swt uji kita dengan kedukaan dan kesedihan...
Tapi bila kita diuji,itu bukanlah pematah semangat untuk meneruskan kehidupan...
Bahkan apa yang terjadi sepatutnya menjadikan kita insan yang lebih baik...
Experience is the best teacher@guru...


**Heeeee...tak der apa sangat nak update,nak tahu latest story kami sekeluarga???alahaiiii...tak der apa pun yang mama nak updatekan...insyaallah,jika ada rasa nak bercerita will story kat sini..apapun,buat saudara-mara yang berada di US dan Singapore...pohon maaf sbb tak update blog ni selalu...i'm sure all of you would to know whether Ritz is back with us or not and how is he doing...currently he is OK and busy thinking what to deco and renovate on our new house...To Mak Ngah,hope this raya you can drop by to our little castle...I will cooked special menu for you...to all sedara-mara yang membaca blog ini,hope to see you all during raya....**


Till my next entry,salam sayang buat semua...


Have a nice day!!!


**I'm cherish every moment in my life,so lucky to have 2 hero's which always make me smile and feeling happy...Thank you Allah swt...**



June 25, 2012

Rizq+Ipad...

Rizqullah dan Ipad???
Jawapannya adalah TAK DAPAT DIPISAHKAN...
Siang hari Rizqullah gi sekolah + day care seharian...
Therefore NO IPAD!!!

Malam hari plak....
"IPAD WAH PUNYER"
Katanyaaaaaa.....

Jadinya....mama dan ayah pasrah jer bila Rizqullah cakap camtu...
Malam hari Ipad is Rizqullah punya...
Unless kita buat dia penat dipetang hari sehingga pada pukul 9.00 malam dia dah mengantuk yang amat...jadi the Ipad will be ours...huhuhuhu...

Dan kali ni mama nak share keTEKUNAN Rizqullah melayan Ipad di malam hari...

Dah macam rutin biasa Rizqullah plak tiap2 malam mengadap Ipad...
Tapi kadang2 mama amaze with his achievement...
Dalam usia 2 tahun plus nak ke 3 tahun ni...
Rizqullah knows how to really played the game in the Ipad...
Know what he wanted to watch in youtube...

Aksi ketekunan Rizqullah....
Penuh emosi tau mengadap game or any educational program dalam Ipad tu...

Inilah dia aksi terlebih sudah dari Rizqullah...
TEKUUUUUUNNN SANGAAATTT....

Kadang bila tengok anak2 kecil begini...melihatkan kesungguhan dia dalam menyudahkan sesuatu yang dia lakukan buat mama rasa...Ya Allah,mana kesungguhan aku hilang...dulu aku punya impian untuk menggapai bintang...kini semua harapan itu aku simpan sahaja dalam hati...banyak dugaan yang datang dan juga membuatkan diri terpaksa menyimpan dulu hasrat dan impian di hati ini...apapun,jika punya kelapangan nanti...insyaallah akan mama sambung jua niat dan hasrat dihati ini....apakah yang mama impikan sangat???adalah...biarlah rahsia...dah jadi kenyataan nanti baru boleh bising2...

Ini adalah antara aksi Rizqullah yang sempat mama capture...maklumlah sekarang ni sangatlah malas liao(sudah) nak snap2 gambar...entah kenapa sekarang ni kalau keluar ke mana..bawak je cameranya...tapi mmg tak keluar pun dari bag...

Apapun,jika kerajinan melanda mama...tak habis butang camera tu mama tekan...

Okaylah...cukup dulu short entry kali ni...kinda of shortlah kannn...heeee...

Till my next entry,salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

**Demam psp pun melanda Rizqullah jugak...leka sangat dia main game driving kat PSP...haiiiiihhh,inilah dia penangan anak lelaki...sib baiklah Rizqullah mama dan ayah ni kaki gadget...untunglah kamu yerrr...semua pun ada untuk kamu....oleh itu anakku,sentiasalah bersyukur atas setiap rezeki kurniaan Allah swt pada kita sekeluarga...** 

June 21, 2012

Me??Birthday???

Alhamdulillah...Khamis minggu lepas usia mama dah pun menginjak ke 3 series...
Ya Allah....dah lebih suku abad pun berada dan menumpang di dunia kepunyaan Allah swt ini...
Buat ke sekian kalinya mama menyambut hari lahir tanpa suami di sisi...
Kalau dia ada ni...pasti seronok menyambut hari lahir mama...

Dah tentu mama akan bercuti dan kami akan dating dari pagi hingga petang...
Menyambut hari lahir hanya berdua...tengok wayang,main bowling or any activity lasak lain...hmmm,kali ni dan tahun ni rasa cam nak buat bungee jumping je bersama En Suami...nak buat semua ni before mengandung 2nd one...tak pun ingat nak buat Paragliding bersama...sorrylah,mama Rizqullah ni mmg nampak lembut but actually I like those activity lasak...SPA??for me...so-so...preferable to do activity yang mencabar diri...


Apapun,ini semua plan je...samaada boleh dibuat atau KIV dulu...ada rezeki adalah nanti...opssss,dah tercerita plak plan nak berjimba-jimba...apapun,lebih baik kita plan to cherish every moment yang ada sebaik mungkin bersama insan yang kita cintai...always looking forward to spend time with the loves one...


Okaylah...x mo cakap banyak..apapun,on last 14th June 2012...usia mama dah menginjak ke 30 tahun...alhamdulillah dan syukur masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di dunia fana ini...kali ini bulan Jun sangat bermakna buat mama...

Dan terima kasih buat family tersayang yang celebrate birthday mama bersama...


This is surprise bundle birthday + anniversary celebration yang adik2 mama buat on last 10th June 2012 di Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan,Port Klang....


**Thank you my dear sister for this lovely and simple celebration...** 

Kami berkongsi bersama kegembiraan...
Kebetulan jugak mama berkongsi tarikh lahir yang sama dengan adik bongsu mama...
Till now I still remember NO BODY remember its my birthday masa dia lahir time tu...
Luckily mama ada makcik yang sayangkan mama,she's the one who bought cake and celebrate it with me,masa tu...thank you Allah swt for this lovely life...

The cake that we share together since HE was born...
Apapun,I feel unique to celebrate birthday dengan adik yang perbezaan umur kami adalah 12 tahun...

Ini budak semua orang punya birthday pun dia enterframe...
Bila orang sing the birthday song...
Dia yang tersengeh2 lebih macam kerang busuk...
Hadddeeeeiii...Rizqullah...bikin gelak je...perasaan lebih...

Pak su Rais yang share birthday dengan mama...
Congrats buat adikku yang berjaya dengan permohonan ke Universiti...
Semoga dikau terus berjaya dalam apa jua yang dikau lakukan...
Jangan asyik sibuk nak cari girlfriend je...tak der pekdah pun bercinta muda2...
Buang masa dan wang ringgit je...
Oppssss...terlebey sudah...

Inilah antara sedikit coretan yang berlaku just few days before hari lahir mama dan jugak kepulangan sebelum kepulangan suami tercinta....yup,saya percaya Allah swt dah susun segalanya yang terbaik buat umatnya...syukur sangat punya keluarga yang sangat supportive ini....tatkala mood saya mula down,adik2 mula buat suprise dan jugak plan untuk menggembirakan hati...terima kasih adik2ku semua...


Happy anniversary buat mama dan abah...
Kan best kalau abah ada lagi...mesti sambutan kita lagi meriahkaaaaannn....
Apapun,kakak sangat kagum dengan percintaan mama dan abah...
Mama masih setia dan mencintai arwah abah walaupun abah dah 3 tahun meninggalkan kami semua...semoga kasih sayang dan cinta kakak pada suami pun sama cam mama....hingga nafas terakhir sahaja yang dapat memisahkan kami...

Okaylah,cukup dulu entry hari ini...till my next entry,salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

June 19, 2012

He already at home!!!

Alhamdulillah....penantian hampir 6 bulan berakhir hari ini...
Semalam mama kerja cam biasa di belah pagi,suddenly banyak plak kerja nak kena settlekan this few daysssssss...

Haiyyoooo....dah lah on Sunday was on call the one whole day dari pagi buta sampai malam...(sila bayangkan how hactic my life,syok dapat marah orang,perli orang on the phone...taulah korang nak cuti,tapi kalau buat kerja proper,tak derlah aku dok marah korang kaaaannn....)
Apapun no regret coz this is my life...
Sekurang-kurangnya busy and lupa sikit kecuakkan suami nak balik semalam...
Seriuosly banyak benda tak settle last Sunday due to the problem on Sunday morning...haiiihh... 
Alhamdulillah petang semalam kami telah bertemu mata kembali setelah hampir 6 bulan tak tengok muka memasing...

Ahhaaaaaiii...syoknya suami balik,ada driver pepagi leh antar gi opis,pastu teman breakfast sesama...shopping sesama...holiday sesama...alhamdulillah...syukur akhirnya berakhir sebuah penantian ini...
**wink...wink...**

Tapi yang paling,paling,paling mama nak tengok ialah reaksi Rizqullah...
Sikit pun mama tak der cakap kat dia yang ayah will be back yesterday...
Infact to make it real and seem like nothing special will be happened  yesterday...
Rizqullah dihantar ke Taska as usual and Mak Ngah will pick up as usual...
Muahahaha...so,mmg dia tak akan curiga apa...
Balik2 nanti yang akan menyambut dia dimuka pintu nanti adalah ayah dia...
Pertemuan anak dan ayah setelah hampir 6 bulan terpisah...
(Terharu semalam tgk pertemuan dua beranak...ayah yang sambut Rizqullah depan muka pintu masa dia balik dari taska...atfirst dia tercengang,but then he just hug his father and din let it go...)

Haadooiii...sah-sah mama nangis berjurai air mata lah kaaaaannn...
Tengok kasih sayang antara anak dan ayah dia...

The happy little boy...
By seeing his smiling you just lighten up my life..
Just seeing my lovely husband also had bring a meaningful life for me..

Apapun...insyaallah nanti mama share kisah pertemuan dan berkumpulnya kami semula sebagai sebuah keluarga...currently Rizqullah is so bonded with ayah,just few minutes je dia diam...lepas tu penat dah ayah melayan dia cakap...

Apapun,having husband back in our life sangat mengujakan...kebetulan plak mama cuti hari ni...most activity kami lakukan berdua...meeting with lawyer and visiting atuk at HUKM today...selagi En Suami di sisi,selagi itulah saya bersemangat mengharuning hari saya yang penuh keindahan cinta...

Sempat jugaklah berbincang dengan En Suami tentang masalah dalam komuniti geng kapal...selalu ingatkan dia tentang orang ke-3 dalam kehidupan berumah tangga...alih2 kita plak yang kena...adoiiii,dia plak leh tempelak kita cakap..."Entah2 you yang ada skandal kat opis..."..erkkkksss,apahal!!!!???...ini saja nak cari gaduh namanya...tak derlah sampai skandal kannn..cuma ramai kawan lelaki yang selalu membantu bila saya perlukan bantuan...yang penting niat dalam hati tu...

Okaylah...next entry will share the joy we had yesterday when Mr hubby were back with us...insyaallah...

Till my next entry,salam sayang buat semua!!!

Have a nice day!!

June 13, 2012

His coming home....

Alhamdulillah...nothing much I can say...

June is definitely a good month for me....

1. My birthday.
2. Hubby homecoming from sailing.
3. We are moving into our new castle.

Nothing much I can ask to make me smile and feeling blessed...
Having such a lovely and simple life for me is just enough...
Having such lovely family and friends also giving me a satisfaction...
Syukur,thank you Allah swt for this fantastic life...

Even there is up and down,but I never take everything as -ve vibe...
Always looking forward and forget the bad experience...
Anyway,at least I have a life,I have worked,I owned my own money,I met new people everyday,I worked with all kind of people from Mat Salleh to Malaysian and I feel happy with my life...

Hidup kita ni singkat sebenarnya...therefore try to appreciate each moment you have coz we never know what will be happened in next few seconds...What that I've learn this few weeks is...nothing is more important than family ties...coz mereka yang akan mendoakan kita kelak...

Last Sunday pun mama sempatlah berkumpul dan bertemu dengan sang isteri yang kebanyakkannya senasib dengan mama...suami kami adalah pelaut...terima kasih buat akak2 semua yang bagi semangat pada saya untuk terus berkerjaya...Terima kasih pada kak huda yang banyak bagi kata semangat,betul kata akak...dah ada offer lagi baik kenapa tak grab...kena pentingkan diri...dari pentingkan kesetiaan...tapi itulah,bila kita dah selesa dan seronok satu pasukan,agak sukar sebenarnya kita nak tinggalkan mereka...

Walaupun kadang2 tu ada gak tergigit lidah,tapi biasalah...kerja sepasukan itu yang menjadikan kami lebih kuat dan dapat menghadapi semua dugaan bersama...tak tahu samaada I'll get the same team as I have now nanti ke tidak...mungkin sebab itulah jugak saya masih setia di sini walaupun offer yang datang tu membuatkan gaji saya akan lebih dari En Suami...tapi apa yang saya cari bukanlah gaji yang tinggi,tapi kepuasan bekerja dan jugak keseronokkan bekerja...dan yang paling penting ialah saya boleh balik awal demi anak2 saya...

Okay,just a simple one saja tuk kali ini...bebelan tanpa gambar buat pertama kalinya...

Alhamdulillah,akhirnya En Suami will be back with us next week...lagi beberapa hari je lagi ni...walaupun kerja mama menimbun tapi bila memikirkan En Suami dah nak pulang,resah hati hilang begitu saja...I know,he'll be with me kat opis ni kalau mama kena standby atau apa2 pun...

Till my next bebelan...salam sayang buat semua...

Have a nice day!!

June 11, 2012

Visiting Pak Su at Parkson Sunway Piramid...

Habis SPM Pak Su macam budak2 lelaki lain...tak betah duduk kat rumah...
Nak cari duit sendiri katanya...tapi apapun,mama dan Mak Ngah pastikan kerja yang Pak su nak buat tuk mengisi masa sementara menanti keputusan SPM adalah kerja yang HALAL,kerja yang akan memberikan Pak Su satu pengalaman yang mungkin boleh diapply di masa depan...maklumlah sejak ketiadaan arwah angku dengan kami...banyak perkara mama dan Mak Ngah jadi tempat rujukan adik2...


Kadang2 bila En Suami ada pun dah jadi macam abang plak pada adik2 mama semua...ayah plak dah jadi menantu kesayangan Uci...haiiiihh..tiap2 bulan tanya bila menantu dia ni nak balik...alhamdulillah,semuanya dah berubah....dulu punyalah susah nak buat adik2 mama dan jugak Uci percaya pilihan mama ini adalah yang terbaik...mungkin hidup mama tak seperti isteri2 lain yg senantiasa mempunyai suami disisi...namun mama tetap bahagia dan cuba untuk belajar berdiri atas kaki sendiri tatkala En Suami tiada di sisi...


Sempat jugaklah mama balik kerja sekali-sekala tu bawak Rizqullah jalan2 ke Sunway Piramid tuk amik Pak Su balik kerja...dan sementara menanti Pak Su habis kerja,inilah dia kerja anak teruna kesayangan saya ini...main kat playland yang disediakan di Level 1 kalau x salah...berhampiran dengan pintu masuk Parkson...since Pak Su kerja kat Parkson,so better kami menanti di sini...


Dan macam biasalah...ini antara aktiviti Rizqullah ketika mama bawak di gi jalan2...alhamdulillah,Rizqullah mmg jarang buat mama naik angin bila jalan2...coz dia mmg kaki jalan kot...sejak dah masuk skool ni dah pandai bawak diri sendiri dan tak lagi tantrum macam dulu...syukur alhamdulillah...ayah mesti bangga giler tengok anak dia banyak berubah sekarang ni...

Rizqullah playing slide at Playarea Sunway Piramid...
Dah lebih kurang jadi weekly activity jugaklah Rizqullah ke sini sebenarnya time Pak Su kerja hari tu...

Musim nak raya Cina...
Harus deco kat Sunway Piramid banyak unsur2 merah dan kebetulan tahun ini merupakan tahun Naga...
Naga lah jadi main feature kat sini...


Mereka yang selalu bersama mama di kala suka dan duka...
Adik beradik lagi penting dari kawan2...
Coz kawan2 leh tikam belakang bila2...
Itu sbb mama mmg jarang nak spend time ngan orang lain compare to my family...

His having his fun and enjoy his might with playing...
How wonderfull kiddos life kan...
Tak yah pikir sangat pun cam kita...
Missed my childhood life..

Antara perkara lain yang boleh buat Rizqullah menonton sampai x mo balik...
His into the ice skating...
Nanti dah besar okay my dear son,will send you to the class you wanted to go...
Insyaallah semua rezeki yang mama dan ayah cari ini adalah untuk kamu dan adik2 kamu semua...

Ini adalah antara aktiviti malam kami sebenarnya....sekali sekala bila kerajinan melanda mama...kami terus zasss ke Sunway Piramid jalan2 cuci mata...HAVE A LIFE!!!.....itu sbb mama dah jarang update blog mahupun FB...I have my hactic life and simple life...


Enjoying each and every second with quality time sbb time siang mama kerja...so,masa tuk Rizqullah dah kurang di situ...time malamlah untk Rizqullah...habiskan masa berkualiti dengan anakanda kesayangan saya ini...dah lah ayah jauh ditengah lautan sana...mama plak siang bekerja...malam jelah dia jumpa mama dia...


Tak perlah sayang,yang penting mama dan ayah mencari harta dan rezeki yang halal bukannya duit jatuh tergolek camtu je...apapun,mama harapkan setiap hari malam mama dapat luangkan masa dengan anak mama tak kiralah waktu itu hanyalah satu jam...yang penting we had a quality time together...


Okay,cukup dulu entry kali ini....pada yang baca nota kaki mama tempoh hari...dan pada yang bertanya...TQ for asking dari mama sendiri...apapun,i don't take it as a bad thing tapi amik yang berlaku ini sebagai iktibar agar tidak lagi mempercayai orang dengan mudah...so,pada yang hampa tak dapat korek kenapa mama marah sangat dan sedih sangat...mama bukan tak mahu bercerita,tapi biarlah ia menjadi satu iktibar buat mama dan jugak buat insan yang berkenaan agar sedar diri...tak semua orang itu senang ditendang2 dan diperkotak-katikkan...tak semua orang itu boleh diperbodohkan begitu saja...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice day!!


**Jangan main tikam2 tau...nanti takut ada yang tercedera plak...hidup ini bagai roda,bila kita dah rasa best kat atas...tapi secara gravitinya kita akan turun jugak ke bawah nanti...so,don't smile so much...hukum tarikan itu ada di mana2...**



June 7, 2012

Menghabiskan masa....

Tak der apa sangat yang kami lakukan while ayah was away...
Rizqullah as usual akan menghabiskan masa dia with games in Ipad and playing his truck and car collection,dan before tidur story time with mama from the story book collection yang ada...This lately mama memang akan seimbangkan semua untuk Rizqullah...from book to toys...tapi sekarang dah less toys and more to books..

Rizqullah pun kalau gi ToyRus jarang sangat nak tantrum minta toys kat mama...syukur di situ,selamat ka-ching,ka-ching mama dan ayah...heeeeeee...
TQ anakku kerana memahami dan tidak terlalu meminta-minta...

Dan buat tatapan ayah yang sekian lama merindui buah hati kesayangan dia ini...
Inilah dia Rizqullah anak yang disayangi...anak yang tabah menemankan mama dia sepanjang ketiadaan ayah di sisi kami...yups,there is up and down between us...tapi bila mama duduk kat opis especially time lunch...memang akan tersenyum memikirkan those keletah dia kat rumah...sejak terantuk kepala due to salah langkah masa main bola last few days...asyik pok-pek,pok-pek je mulut dia...

The best part is,he know when to comfort mama yang kadang2 down sbb banyak benda...stress kat jalan,kat opis dan hal2 lain lagilah kaaaann....(stress tgk miss ajumma pun ia gak...heeeeeeee....)  ..mama suka bila he just came to me and hug me,sambil cakap "Sayang mama"...serius hilang semua penat lelah and stress kat tempat kerja and jalan raya time siang hari...

Leka dengan Ipad dia...
Dah pandai pilih sendiri what he wanted to watch...
Uci mmg amaze betul dengan Rizqullah...
Uci cakap at 2 years old dah pandai main Ipad sendiri...
Siap tahu kat mana nak turn off sound seme...
Beza dengan budak2 dulu...

Inilah antara activity Rizqullah...
Main truck and cars in the room...
Dan jadi parking alley dah tepi katil tu...
Bersusun je kereta and truck dia seme...

And also he likes to play peek-ka-boo dengan mama...
Terkekeh dia gelak bila mama agah dia....
Ooooh..we had so much fun together...
Alhamdulillah Allah give him to me to accompany me while you are away hubby....


Hmmm...macam mama selalu taip dalam entry2 sebelum ni....memang not so much yang kami berdua buat while ayah is away kali ni...memang banyak terperap kat rumah je...mama pun no mood nak ke mana-mana kali ni...


Okaylah...malas nak taip penutup entry panjang...


Till my next entry...salam sayang buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!!


**Hmmm...hati sedih sangat sebenarnya,tak tahu kenapa...tapi tahu ada something happened yang akan buat mama rasa benci+meluat dengan seseorang...I trust my instinct,it's never lies to me...apapun,I always thinking +ve...coz I know,I am at the right side...**



June 6, 2012

Insyaallah,lagi 2 minggu je lagi...

Insyaallah...dua minggu je lagi tinggal...
Selepas ini kami akan bertiga kembali...
Dalam sedar tak sedar dah hampir 6 bulan rupanya ayah meninggalkan kami berdua...
Dalam 6 bulan ini jugaklah berlaku banyak benda yang berlaku yang membuatkan mama berfikir jauh sikit...kadang2 benda yang berlaku itu untuk buat kita menjadi lebih matang dan berfikir sejenak apa yang kita cari dalam kehidupan kita...

Huhuhu...itu dia sudah masuk mode membebel plak lah kaaannn...
Apapun,kita kena ada goal dalam hidup...
Kena ada apa yang kita nak achieve dalam hidup kita...
Sama ada kita nak berjaya dalam kerjaya mahupun kita nak punya keluarga bahagia...
Tapi ingat tak semua ini boleh datang selari,tak semua yang kita nak kita boleh dapat...
Salah satunya kena korbankan jugak...
Apapun,kena cubalah jadi yang terbaik dan achieve goal yang kita nak tu...
Cuba mencari sedikit keseimbangan dalam segalanya...
Yang mana memang susah untuk melakukannya...tapi kalau ada semangat yang cekal dan bijak mengatur segalanya...mungkin semua goal tu boleh jadi kenyataan...

Okaylah..since less 2 weeks je lagi ni kami ayah akan bersama kami semula...
mama kena cargas weeeh update entry tertunggak 6 bulan tu kat sini...

Few planned dalam kepala mama dah sediakan...
Antaranya mama nak heret ayah gi new shopping mall@Paradigm Mall kat Kelana Jaya...
Hope by next week dah bukak lah wayang kat situ...leh mode dalam bercouple gitu nanti...while Rizqullah kat Playskool...jalan2 berdua je,missed those moment...sejak ada anak ni dah jarang plak kami keluar berdua...selalu bertigaan je...

Selain itu cam biasalah,plan mama jalan2 holiday sefamily dan jugak beli barang2 kelengkapan rumah baru kami nanti...harap cuti ayah kali ini dapatlah kita sekeluarga banyak spend masa bersama...mama congak dan kira rupanya setahun kita hanya bertemu selama 3 bulan je...selebihnya masa ayah di atas kapal sana....

Dan perasaan kami di sini...

Bilalah ayah nak balik ni...
Hmmmmmmmmmmm.....
Cepatlah masa berlalu...Rizqullah dah boring ni ayah...
Dah lama tak der geng gusti Rizqullah....


Camnilah perasaan kami yang menanti saban hari menanti kepulangan yang tersayang...
Cabaran yang datang???banyak sangat...
Jangan ditanya camne mama hadapi semua ini...
Apapun,selalu amalkan sikit sikap tak amik port atau tak amik tahu atau tak busybody atau tidak terlalu memikir...
Itulah yang mama amalkan tatkala ayah jauh dari kami...
Serius kadang2 mama terpaksa amalkan sikit itu sbb kalau asyik amik hati or memikirkan sangat...sendiri sakit kepala nanti and tension tak tentu...

Okaylah...cukup dulu entry babling yang entah hape tuk hari ni...serius semangat nak berblogging memang tinggi,tapi vitamin M sangat banyak dalam sendi badan ni...lagi syok memalam layan citer 'Miss Ajumma' kat One HD@Channel 393...

Psssssstt...ramai betul yang mencari tentang sinopsis Miss Ajumma kannn....kalau mama rajin nanti mama buat daily sinopsis,macam malam ni apa akan jadi dalam episode malam ni...tapi itu esok2lah yerrr...


Till my next entry,salam sayang buat semua...

Have a nice day!!!

June 1, 2012

Sudahlah...

Bukan nak balas or buat apa2 komen...
Just nak luahkan sikit apa yang terpendam di hati dan sanubari nih...
Kadang2 manusia ni mudah lupa kaaannn...
Tak pun tak amik pun iktibar atas apa yang berlaku...

Bukan apa...mama kecewa dengan sikap sesetengah orang ni...
Menggunakan hadis-hadis mahupun sunnah nabi tuk dijadikan bahan perli...
Tak kiralah nak perli siapa pun...konon niat untuk berkongsi,tapi disebalik niat tu...
Tersimpan seribu satu dendam yang tak terluah dengan kata2 kesat...

Memang kadang2 luka dihati itu hanya Allah swt sahaja yang tahu..
Tapi bila post benda2 camtu kat wall FB,blog,twitter...
Rasa-rasanya ada tak orang lain yang tersentap...
Walaupun kengkadang tu niat kita nak perli orang lain...
Tapi hati manusia ni sebenarnya complex dan bermacam-macam ragamnya...
Macam pepatah orang lama "Rambut sama hitam,tapi hati lain-lain..."
Tapi ada kemungkinan jugak orang yang tak der kena mengena akan terasa...
Selain tu,dalam diam kita jugak sebenarnya dah buat orang lain fikir bukan2...


Apapun yang berlaku sebenarnya...
Apa yang perlu kita buat ialah muhasabah diri sendiri dan cuba kawal diri dari menampakkan dalam keadaan marah...
Yup...cakap mmg senang kaaan??
Kita tak berada di situasi itu...tapi sebenarnya apa yang kita buat adalah cermin diri kita...
Bila kita post dengan niat nak memerli...secara tak langsung orang lain sebenarnya boleh tahu akan niat tersirat kita tu...walaupun kita claim kata 'sharing is caring'...
(I kinda hate the phrase 'sharing is caring' now,coz most of ppl are misused the phase for 1001 personal reason.)

Hmmmm...kenapa hari ni mama buat post camni???
Coz penat okay tengok orang post macam2 pasal politik tapi menggunakan hadis2 dan sunah2 nabi...tak kurang jugak yang nak perli suami ke,kawan2 ke...pun sama je methodnya...plissslah...sebelum nak keluar macam2 hadis or kata2 keramat dari mana2 tokoh mana sekali pun...pi amik cermin dulu,adakah kita ni perfect sangat sampai nak buat post2 camtu...mama tahu,mama pun tak perfect...tapi honestly kadang2 rasa macam what is the point dorang ni buat semua ni??

Berbaloikah??adakah semua itu membantu??
Jawapan dalam diri anda sendiri..
Bukan lah mama Rizqullah ni rasa apa..it's just kena betulkan niat dululah kot sebelum nak share apa2 kat FB,blog,twitter or what so ever medium kat internet ni...
I know it's your FB wall or apa2lah kannn...
Tapi be sensitif sikit coz ramai yang membaca dan menilai sekali gus dalam diam...

" Peace...peace kacang pis" bak kata Rizqullah...
Haiiiiihhh...ayah helppppp!!ini budak sangat suka bergaya kalah pompuan...
Itu pun topi baru dia pau mama kat The Gardens...
Konon2 hensemlah tu...aiiyyyaaakk...
Sukahatilah Rizqullah sayang...apapun,sekarang ni terlayanlah mama...
Dah ada adik nanti...Rizqullah kena bagi laluan kat adik yerrr...


Okay...mama buat entry ni bukan nak gaduh ke apa...just peringatan tuk diri sendiri jugak...
Bak kata En Suami,kurang-kurangkanlah berFB,berBLOG dan macam2 lagi...
I bagi u Ipad,Smartphone and etc...tapi bijaklah dalam menentukan hala tuju diri dan hidup..jangan sampai ada banyak mulut bercerita benda tak elok tentang diri sedangkan kita bersederhana dalam hidup...sedangkan kita tak ganggu hidup orang...
Dan apa yang mama belajar dari kehidupan ini..banyak manusia yang dengki dan tak puashati dalam kehidupan kita...tapi seeloknya jadikan PHD tu sebagai penguat semangat untuk memperbaiki diri dan kualiti hidup..bukan nak jatuhkan orang lain...

Ingat janganlah kita yang tigger 'fitnah' tu sendiri...dan jauhkanlah diri jugak dari membuat 'fitnah'...kalau rasa nak tahu sangat..better bertanya sendiri pada tuan badan...itu yang mama selalu amalkan..it's better dari mendengar bermacam-macam khabar angin...

Okay,cukup dulu entry bebelan hari ini...pada yang tak faham abaikan jelah apa yang mama Rizqullah bebelkan ni...hehehe...

Till my next entry,salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!

**Hari ni adalah hari Jumaat,hari untuk muhasabah diri...**

 
Real Time Web Analytics