August 27, 2012

Raya...raya...raya...

Dah lama jugak mama Rizqullah tak update blog ni...
Kira2 hampir seminggu jugaklah kaaann...
Maklumlah...sibuk sedikit with raya prep dan jugak new house prep...
Macam2 hal lagi...seriusly having a great Raya this time...
Alhamdulillah..tercapai dan termakbul niat tuk beraya bersama mereka yang kami kasihi di Kota Singa sana...alhamdulillah dapat memenuhi pemintaan wan@onyang Rizqullah yang di sebelah sana pula tuk melihat kami beraya bersama dia...
Hanya titisan air mata sahaja yang dapat menggambarkan kegembiraan kami beraya bersama dan menghabiskan masa bersama dengan bercerita tentang diri masing2 tanpa jemu...ada sahaja cerita yang ingin dikongsikan bersama dan juga kehadiran Rizqullah yang memecahkan lagi suasana dengan mulutnya yang tak reti diam...

Memang berbeza beraya di sana...tapi bila bersama tu...terasa kemeriahan dan semangat raya...nak kata di Singapura tu sambutan raya tu meriah tak adalah sangat...tapi bila dah berkumpul bersama sekeluarga dan bertukar bermacam-macam cerita...jadilah raya yang meriah...take turn ke toilet...take turn tuk makan dan macam2 lagi...tapi memang best...dan yang tentu yang paling gembira adalah Rizqullah...ramai yang melayan dia...maklumlah budak dah banyak cakap...dah tentu jadi bahan perhatian...

Okay...kali ni mama Rizqullah snap short sikit apa yang terjadi sepanjang di raya pertama kami dan di raya kedua kami...mana yang sempat jelah yerrrr...maklumlah,masa untuk mengedit gambar2 semua pun tak ada sekarang ni...sooo...mana 'dan' jelah yerr...

Gambar sefamily...
Susah giler nak dapat decent picture of Rizqullah sekarang ni....
Ada je benda yang dia nak buat...grrrrr...
Apapun..tahun ni kami berbaju warna merah pink jambu...
Manakala Uci dan adik-beradik mama semua berbaju warna grey...

With my hubby@En Redzuan@Ayah Rizqullah...

Bermanja time...
Mentang2 orang tu baru dapat speedlite...
Rajin je layan posing-posing depan camera...

Sesi memujuk dak kecik kesayangan kami yang dah jatuhkan camera+speedlight...
Punyalah dia takut bila camera tu jatuh dari tripod... 

Dapatlah sudahnya kami bergambar sekeluarga...
Tapi cam biasa...Rizqullah buat muka...
Grrrr....

Dan ini pula di raya kedua kami...
Pagi raya kedua kami bertolak ke Johor pulak...
Check-in hotel then siap2 ke Singapura tuk beraya bersama Wan@Onyang Rizqullah di sana...lama jugak kami sangkut di Woodlands checkpoint...maklumlah time peak hour...jemlah jadinya...ditambah lagi musim raya kaaannn...harus berjam-jam dan berhimpit di Woodlands Checkpoint...

Apapun...satu pengalaman baru tuk mama dan ayah coz first time kami drive masuk ke Singapura...selalunya fly-in je...huhuhuhu...

2nd Raya berbaju biru plak...
Sib baik gaklah mama beli baju raya extra...
kalau x pakai jelah baju tahun lepas...
Thanks Auntie Sonia for saying the baju are nice and like a 'pengantin' gitu...
(Huhuhu...meriah baju mama with manik and sulaman...)  

  3rd Raya with Wan...Alhamdulillah dapat penuhi pemintaan Wan tuk beraya bersama...
1st time mama dan Rizqullah beraya bersama Wan...

  And this Raya also we had chance to meet Mak Ngah Hasnah and Uncle Phil...
They fly from US just to celebrate Raya together with Wan and everybody...
1st time jugak Rizqullah meeting Nek Ngah and Tok Teh@Tok Orang puteh....

Meeting also Auntie Padi...
Lama giler tak jumpa...
The last we met we during my solemnization which was 4 years ago.... 

Sempat jugak di Raya ke-3 tu kami singgah ke Singapore Zoo...
Saja bawak Rizqullah to meet his 'frens'.... 

Sempat jugak kami bergambar with Auntie Sonia before she went out for work... 

All the cucu's and cicit's...
Happy jumpa korang seme...Rizqullah yang paling happy sebab jumpa geng...

Ni antara yang berlaku sepanjang minggu raya kami...
Sempat jugaklah mama dan ayah bawak Rizqullah jalan2 tengok haiwan di Singapura...since he's behave during the journey 6 jam dari Kelana Jaya ke Singapura...tak der banyak ragam pun ini budak dari dulu hingga sekarang...Alhamdulillah...dan sah sangatlah kann anak beranak ni kaki jalan sana sini...huhuhuhu...itu sebab x der meragam pun dak kecik sorang ni...dia memang suka jenjalan cuci mata,beli toys and memacam lagi...

Dan perkara yang dia paling suka dan happy sekarang ini ialah balik rumah kat Shah Alam...mananya tak suka...he can do what ever he wanted to kaaann...siap booking okay satu bilik tuk diri dia sendiri...sungguh tak pandai yang kecik...apapun,mmg mama dan ayah plan pun itu bilik Rizqullah...tapi temporary jelah kot...

Insyaallah ada rezeki lebih sikit nanti was planned to reno sikit hall kat atas tu since leh buat another level kat atas tu...so,rumah tu leh jadi 2.5 tingkat...mama terpikir buat bilik tuk anak2 teruna mama nanti...apapun,ini semua perancangan sahaja...semuanya bergantung pada keadaan dan $$$$...

Okaylah...cukup dulu entry pasal hari raya ni...terselit plak citer sal umah...hadeeeh,dalam  nak berahsia hal rumah...terselit gaklah kaaannn..

Apapun,semoga anda semua juga mengalami hari raya yang indah dan ceria bersama keluarga tercinta anda semua...

Till my next entry...salam sayang buat semua!!

Have a nice and beautiful day!!


August 25, 2012

Happy belated birthday my dear sis...


Walaupun agak terlewat celebrate birthday...tapi tak lah terlewat sangat kannnn....

Happy belated 29th birthday my dear sis Marina Roslan@Mak Ngah Rizqullah...

On last 22nd August 2012,usia mak ngah menginjak ke 29 tahun...mak ngah lah dulu teman mama main masak2,jadi mangsa buli mama dan macam2 lagilahkan...kalau kami jalan berdua mmg ramai yg cakap kami kembar...

Apapun,kakak doakan semoga adikku Marina...semoga dikau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki serta dibukakan hati tuk mendirikan rumahtangga...All the best and all my bless to you...

Okay...short one je kali ni...dah draft dah entry hari raya...tapi itulah...tak habis lagi menaip..tgklah kalau mama rajin on lappy...mama update nanti.

Meanwhile update dari phone dulu...phone apa?...smartphone..

Till my next entry...salam sayang buat semua..

Have a nice and beautiful day!!!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

August 17, 2012

Lagi 2 hari je...or less than 48 hours...

Bila masjid-masjid dan surau-surau dah semakin kurang makmumnya...
Itu tandanya hari raya semakin hampir...
Insyaallah lagi 2 hari je atau less than 48 hours je lagi ni kita semua akan meraikan Hari Raya Aidilfitri...

Alhamdulillah...di raya kali ini kami akan beraya bersama keluarga tercinta mama,ayah dan juga dengan saudara mara di Singapura sana...Rizqullah will be meeting for the 1st time his Wan Ngah,Atok Hashim and Wan Padi...

1st experience jugak mama dan Rizqullah beraya di luar Malaysia...
Walaupun the 1st Raya we were here...tapi 2nd Raya we will be at Johor + Singapore...
Raya tahun ini jugak lebih bermakna coz mama sibuk nak bersihkan umah yang masih x siap reno...grrrrrr...

Apapun...walaupun renovation tak siap..apapun,tetap kena pasang langsir dan bersihkan rumah sikit....manalah tahu ada tetamu@sedara rapat yang nak berkunjung ke teratak kami nanti...jadi kenalah siap2 sikitkaaaaann...

Apapun...di kesempatan ini juaaa...

Kami sekeluarga ingin mengucapkan...


Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Maaf Zahir dan batin...

Mama Rizqullah jugak mengambil kesempatan ini memohon ampun dan maaf andai ada penulisan mama Rizqullah di sini mengguris perasaan mana2 pihak...maklumlah,hati memasing lain2kan dan mama Rizqullah pun tak dapat nak baca apa dalam hati naluri anda...apapun,saya menyusun 10 jari memohom kemaafan dari pembaca sekalian sekali lagi...

Semoga hari raya kali ini membawa kegembiraan buat anda sekalian...

Pada yang pulang ke kampung...berhati-hatilah dijalan raya...ingatlah mereka yang menanti anda di kampung halaman...

Pada yang beraya di Kuala Lumpur cam mama Rizqullah ni...enjoy your day without heavy traffic dan jauhilah kawasan Dataran Merdeka dan sekitar Pasar Seni hingga ke Puduraya...kerna apa kawasan ini perlu dijauhi???sebab kawasan2 ini akan dibanjiri dengan warga asing yang tidak pulang ke negara mereka...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah dari mama Rizqullah buat anda semua...

Have a nice 24 hours before Syawal appear!!!


**Weeee...dapat balik awal hari ni and langsir dari Macy pun dah siap...dapat duit angpau raya dari Maybank lagi....alhamdulillah...thank you Allah for everything...**


August 11, 2012

Memilih sahabat...

Jumpa benda ni dalam FB Sham Kamikaze...
Macam menarik je bila baca dan direnung-renungkan...

Buat peringatan diri sendiri juaaa...
kena pilih sahabat dan bukan pilih kawan...


Apapun...marilah kita renung2kan...jangan ada yg sentap plak yerrr...
ilmu dan pengetahuan yang baik elok dikongsikan...

Peace yaaaaauuuuu!!!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

August 10, 2012

Iklan Hari Raya yang meruntun hatiku...

Sedih bangat rasanya tengok iklan dari Bernas ini...
Sesungguhnya bila kita tertawa...masih ada yang berduka di hari raya...
Alangkah baiknya kalau mama boleh mengukirkan sebuah senyuman bagi insan yang tak bernasib baik macam iklan kat bawah ini...

Apapun...jom kita tengok sedutan iklan yang mama amik dari youtube ini... 

Iklan BERNAS bagi tahun 2012...
sungguh meruntun hatiku ini...



 Semoga iklan ini memberi keinsafan dalam diri kita dan sentiasa membuat diri kita rasa bersyukur akan segala nikmat darinya...tatkala kita merasa diri kita ini susah,sebenarnya ada insan lain yang lebih jauh susah dari kita...
Apapun,iklan ini berjaya buat mama menitiskan air mata...di pagi Jumaat nan permai ini...I'm so touch with the courage yang dibawa oleh anak2 ini...demi menemui dan menziarahi pusara ibu tersayang...
Apapun,iklan ini buat mama rindu sangat pada arwah abah...saya pun anak yatim!!(errrksss..apahal!!!)...raya ini pagi2 nak bawak Rizqullah jumpa arwah angku dia...lepas ni lagi dekat mama dengan arwah abah...we are moving to Shah Alam!!
Walauapapun,mama tetap bersyukur kerna dapat menjaga arwah ketika sakit dia hari itu..dapat melihat dia hari2...dapat mencium tangan dia saban hari sebelum keluar mencari rezeki...sesungguhnya Allah swt dah susun segala yang terindah untuk umatnya...bila nikmat itu ditarik barulah kita menghargainya dan melihatnya dari sudut berbeza...   
Okaylah...emo plak pepagi Jumaat ni,apapun...selamat berpuasa di hari yang ke-22...another 8 days to go...insyaallah.   
Till my next entry...salam sayang buat semua...  
Have a nice day!!
  

August 8, 2012

Dilemma betullah...

Bila mood hilang untuk menaip blog...

|

|

|

|

|

|

\/

DILEMMA BETUL...

Entah kenapa this lately mama malas sangat nak update cerita kat sini...walhal banyak je benda yang nak mama kongsikan dengan Rizqullah...banyak je benda yang mama nak ceritakan pada dia...tapiiiiii...kemalasan telah melanda mama...bukan sahaja kemalasan,malah masa mama sentiasa terisi dengan bermacam2 perkara...alhamdulillah,sekurang-kurangnya masa dipenuhi dengan benda berfaedah dan yang mendatangkan hasil...

Apapun,walaubagaimanapun...
Hati mama happy tengok si dia ni tersenyum selalu...

Dialah yang selalu menceriakan dan mengharukan hidup mama...
Dah besar pun sekarang ni...dah nak masuk 3 tahun dah lagi few months ni...
Pejam celik,pejam celik dah pandai berkata-kata plus loyar buruk...
Kejap je dah 3 tahun mama menjadi mama untuk Rizqullah...
Dah 3 tahun mama pegang tittle as mama...

 Apa sahaja yang mama dan ayah sediakan adalah untuk kamu anak2 kami semua...
SEMUA nya untuk kamu anak-anak yang kami sayangi dan kasihi...

Just a short one je hari ni...apapun,siapa yang buat entry WW...
Leh pakai tarikh hari ini...WW : 08.08.2012...
Apa specialnya tarikh ini pada anda??
Mungkin ada yang menyambut anniversary bagi yang kawen pada 08.08.08...
Congratulation buat anda semua and Happy Anniversary...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice day in Ramadhan month....

August 3, 2012

August already??

Ya Allah...it's August already...
Pantas sungguh masa berlalu tanpa di sedari...
Kita telah pun berada di 3/4 tahun 2012 ini...
Tinggal lagi lebih kurang 4 bulan lagi kita akan memasuki tahun 2013...

Namun...apapun...bulan July 2012 ini membawa bermacam-macam suka duka dalam hidup kami sekeluarga..banyak ilmu yang dipelajari sepanjang bulan July ini dan banyak jugak aktiviti yang dilakukan bersama...
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk melakukan segala persiapan raya dan persiapan rumah baru kami bersama-sama...

Sesungguhnya memori indah dan istimewa ini akan mama simpan tuk selamanya...
Tak tahulah tahun depan kami akan dapat beraya bersama ataupun tidak...wallahualam...
Apapun...sementara ada tahun ni...kita rayakan bersama satu keluarga menghargai setiap saat dan waktu yang ada bersama...


Persiapan raya kami alhamdulillah dah selesai...on the 1st Ramadhan lagi kami dah cergas ke shopping mall tuk beli baju raya...tahun ni ayah tak beli coz last December ayah dah buat baju melayu and baru sekali je pakai...ayah cakap tema ikut baju melayu dia...adeeeesssss...susah giler nak cari baju yang sama warnanya dengan baju melayu en suami...mencabar okay nak cari baju yang sama tuk Rizqullah...dah lah dak kecik sorang ni dah pandai memilih...hmmmm....ikut perangai siapalah yg cerewet memilih tu???


Sudahnya jadilah baju raya kami sama based colour..cuma ada tone yang terang dan gelap...tak kisahlah kaaann...yang penting dapat jugak kita membeli baju baru untuk raya...syukur ada rezeki Rizqullah merasa baju baru...walaupun every month mama belikan dia baju baru sampai ayah cakap dah macam boutique baju je tengok almari Rizqullah...apapun,mama nak Rizqullah merasai keindahan raya tatkala ayah berada di sisi kami...tahun depan lain kira...


Apapun,tahun ini kita all out dulu...heeeeeeeee....

Rizqullah jalan2 shopping barang rumah dengan mama dan ayah...
Suka betul dia masuk kedai perabot..

Since raya ini adalah pertama kali kami beraya di rumah baru jugak...harus mama pun sibuk tempah curtain bagai...sib baik MACY ada sales...so,tempah situ jelah...alhamdulillah,tempah curtain satu rumah semuanya total tak sampai RM2k pun...terus ayah cakap...kenapa tak tempah 2 set terus for the whole house...hehehe....tak per,bagi raya settle dulu...lagipun sales ini habis 31st August 2012..so sempat lagi kalau mama nak tempah curtain yang set kedua...


Carpet pun dah selamat diborong kat Jakel Shah Alam...dari niat asal ke sana nak beli pengelap kaki...sudahnya borong sampai 8 karpet..hmmm...ni sekarang tgh pening mana nak letak karpet tu...siap ayah perli mama kat car porch x mo letak karpet ke???**ikut hari sepanjang tangga umah pun nak ku kapetkan....tapi sbb mama ni ada ashtma...tak jadi nak buat kapet..**


Biasalah yerr..inilah dia orang pompuan bila shopping barang2 rumah...huhuhu..hari tu terbeliak mata ayah tgk mama tunjukkan kain cadar rege RM500+ yg mama beli...tapi sib baik ayah cool je...sbb dia tahu mama beli pakai duit mama sendiri...so,dia senyum jelah...alaaahh...nanti2 dia gak yang pakai kain cadar tu...sbb cadar tu tuk bilik kami...hehehe...so senyum jelah ek en suami..."senyum tak perlu kata apa2"...


Apapun...official kami pindah mungkin pas raya...sbbnya sekarang rumah kami berkecah dengan barang2 renovation...alhamdulillah,akhirnya mama dapat jugak buat decision contractor mana yg nak dipilih....hopefully everything will be done before rayalah kann...leh ajak neighbour buat baraan di malam raya kat rumah kami...


So,sekarang ni...kita senyum tak perlu kata apa2...

Just have fun dengan semua ini dan enjoy every and each moment together...
Walaupun duit mengalir macam air terjun...



Thank you Allah setiap apa yang dikau susun untuk diriku dan keluargaku...walaupun kadang2 diri diduga dengan bermacam masalah...tapi semua ini kuterima demi menjadikan diriku lebih matang dan belajar dari setiap yang dilalui...



Okay...dah cukup sesi membebel kali ini...sikit intro tentang aktivity persedian pindah ke rumah baru...


Till my next entry...salam sayang buat semua dan selamat berpuasa...



Have a nice fasting month!!!

^___^
 
 
Real Time Web Analytics