September 30, 2012

✿✿✿ HOME : Rumahku syurgaku.. ✿✿✿


Akhirnya,siap sudah renovation di rumah kami...alhamdulillah,everything looks nice to see...tak derlah mama cakap superb coz...reno pun sikit je...tak derlah besar-besaran pun...just cukup tuk buat kawasan membasuh baju dan menyidai baju tatkala kawasan hadapan dijadikan tempat melepak...dan hanya diperkemaskan sedikit sahaja untuk redup mata memandang...

Alhamdulillah...we have moved to new house already...actually sejak dapat kunci rumah dah pindah ke sini...cuma masa reno hari tu due to habuk yang banyak we moved back to Kelana Jaya....to avoid Rizqullah getting sick back dan jugak mama yang demam tak kebah2...jadi demi kesihatan kami duduk di Kelana Jaya yang mana mamalah yang paling happy kaaaaan...

Kalau stay Shah Alam...tiap2 hari kottt mama kena bangun awal dan tak leh nak tido balik pas solat...kalau duduk KJ pas solat subuh sempatlah tido lelapkan mata balik selama 30 min lagi...tapi bila moved to Shah Alam...memang tak dapeeeeekk...seawal kul 7 pagi tajaaammmm...dah kena keluar rumah yerrrr...kalau tak sampai opis kul 10 pagilah jawabnya...huhuhuhu...

Apapun...ayah was here with me...so sedikit sebanyak transformasi tu tak terasa sangat...adalah lebih sorang umat kat rumah ni...so,tak derlah sunyi...pas ayah tak der nanti...sunyilah kami...(counting days for him to sailed back.)...

Apapun...our house 100% fully completed liao...syukur,niat ayah nak persiapkan rumah sebelum he back to ship terlunas...ayah cakap lega sebab semua dah selesai and he hope dia balik nanti mama tak beli apa2 yang mengarut letak kat rumah...(opssss...itu tarak boleh janji...)

Oh!!!pada yang bertanya bila our housewarming will be done??well...due to unexpected reason...kami terpaksa postponed housewarming sebab mama pun baru nak sihat balik,doktor pun suruh mama banyak berehat instead of lifting heavy things...insyaallah our house warming will be together with Rizqullah akikah sekali nanti...Insyaallah....tapi pada sesiapa yang nak datang dulu,silalah datang...no harm pun...kami mengalu-alukan kedatangan anda sekalian...

Tapi insyaallah,kalau ada kesempatan ini...kami mulakan housewarming dengan keluarga terdekat dahulu...tapi apapun,kita tengok tahap kesihatan mama camne yerrr...jangan pengsan lagi sudah...huhuhuhu...(ayah pun dah risau tengok mama...tapi apapun,mama kena kuat sbb the time has come for him to go back to the sea...the contract expires already...it's time to go untuk mencari rezeki...)

Okaylah...just ngomelan sahaja di pagi ahad ini...soooooooo heaven duduk rumah sendiri...walaupun kerja tu ada je nak buat...tapi syok dapat duduk atas katil sambil menonton tv...**bermalasan day**

Till my next entry,salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!

**Happy Belated Birthday to Uncle Hanif...Thanks for the Subway Sandwich and cake yesterday...we had fun and hope uncle Hanif ada jodoh with 'her'...Insyaallah,we hope to meet 'her' again yerrr...the happiest person yesterday was Rizqullah,he had so much fun and so much loves from everybody...**

September 28, 2012

Demam drama Adam dan Hawa!!!

**Sumber Mr Google**

Hohohoho...ramai betul kena demam drama "ADAM DAN HAWA"...
Cerita yang diadaptasi dari sebuah novel cinta...

Ramai jugaklah yang mencari balik kan novel "ADAM DAN HAWA" ni...
Apapun...mama dan Rizqullah suka dengar lagu nyanyian Dato' Siti Nurhaliza dan Hafiz...
Lagu apa lagi kalau bukan lagu OST Adam dan Hawa ini...

Muara Kasih...

Bukan oranng besar je yerrr yang terkena demam ni...
Tapi anak kecik ini pun terkena jugak...
Tapi dia x der lah follow drama ni kaannn...
Mama dia je yang terkedek-kedek follow...
Mode ala-ala jiwang camtu walaupun suami kat tepi ketiak je tiap2 hari...
Kengkadang tu senyum sendiri je bila teringat part2 romantis...

**Teringat masa zaman bercinta-cinta dulu dan sekarang...he still the same man that I know...loving me unconditionally dan taking care of me each and every second...Ya Allah,sesungguhnya aku amat mencintai dia...lelaki yang diijab oleh ayahku untuk menjadi suamiku hingga akhir hayatku...he was there every and each second ketika aku sakit dan tenat...he protect me from being hurt by other peoples...even though his words sometimes do hurt me...but sometime he just make me realized that his right...***

Alahhaiiiii...dah masuk part membebel plak kannn mama Rizqullah ni...

Apapun....jom tengok sikit sedutan video hasil rakaman curi ketika Rizqullah sedang asyik menyanyikan lagu...

Muara Kasih...

Layaannnnnnnnnnnnnnzzzzz.....


Apapun....he always make me smile and laugh...
Ada yang dah mula sound bila mama dan ayah nak tambah ahli keluarga...
Rumah pun dah besar banyak ruang kosong yang perlu dipenuhi...
Bak kata mereka...

Insyaallah...soon,doakan yaaa semua yang terbaik...
Apapun,kita bagi settle satu persatu...
Dah semua tenang dan selesai...barulah kita mulakan project menambah ahli keluarga...
Memang kami teringin pun nak menambah ahli keluarga kami...
Tambah anak yang penuh dengan keletah dan ragam yang memacam...
Merekalah yang akan mewarnai hidup kami sehingga ke hari tua kami...

Apapun...pada sesiapa yang nak download cerita Adam dan Hawa ini...
Boleh lah pergi ke link yang ada di bawah ini...
**Khas buat sesiapa yang tak der pakej Mustika HD**

PerekaCerita
Ezany-kun

Cukup dulu entry kali ini...till my next entry...

Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice weekend!!!

Proud with Shila Hamzah...

Dalam orang dok sibuk2 hal gosip yang memacam...
Dia mengukir nama di persada antarabangsa...

Been meeting her few times jugaklah...
Such a nice and humble person actually...
Memang layak dia menang dalam Asian Wave 2012...

Walaupun agak terlewat...
Tapi mama Rizqullah feels proud after watching her performance di Youtube...

Congratulation to SHILA AMZAH!!
Semoga anda terus success!!

Jom tengok antara yang sempat mama amik di youtbe...

Layaaaannnn....


***Meremang bulu roma bila Shila nyanyi lagu Adele...
Not to forget her huayu@mandarin also was superb...she can remember the lyrics for 2 mandarin song...***

Okay...just wanna share something that I feel proud as a Malaysian...
Sekurang-kurangnya dia telah mengharumkan nama Malaysia di Asia...

Orang lain boleh menghargai bakat dia...
Kenapa tidak orang Malaysia...
Just stop judging people and start supporting...
If we keep judging sampai bila pun kita takkan maju...

Again...to Shila Hamzah..
Sekalung TAHNIAH dari mama Rizqullah untuk anda...
Just hope you will be humble as before...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

**Sorry tak der benda about our life yang nak dikongsikan...apapun,it's good to be at our owned home...TANAH TUMPAHNYA DARAHKU MALAYSIA...**

September 25, 2012

Shhhhhhh.....

Shhhh....

Tak der apa nak cakapkan pun...


|

|

|

|

|

|

|

|

|


Kan best dapat rehat2 camni kat rumah....

Apapun...syukur semuanya dah hampir selesai....
Ayah pun anytime je ni naik ship...

Semoga semuanya didalam lindungan Allah swt dan semuanya selamat...

**Pasni mama ngan Rizqullah jelah tinggal berdua...ayah dah start sailing...tapi sib baik kita ada neighbour yang friendly dan caring...suka with the new environment...memang benar Allah swt dah susun yang terbaik buat diri kita...cuma camne kita nak redha dan terima semuanya camne....apapun,mama bersyukur dan redha dalam setiap apa yang berlaku dalam hidup mama ini...yang buat mama sedar ialah,dugaan ini menjadikan lagi mama Rizqullah menjadi insan yang tabah dan kuat...tak der lagi cengeng2.....cuba tuk kawal perasaan itu tatkala marah...cuba pujuk hati dengan perkara positif tatkala tersentuh...**

Okaylah...Just a simple dimple entry je hari ni...mode malas nak update pas tahu banyak benda yang tak best...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!!.

 

September 20, 2012

Samsung SIII - Garnet Red


Pagi ni tengok paper..nampak plak iklan ni..
Samsung SIII - Garnet Red...haiiiiihhh..apasallah lambat sangat kuar kaler ni...cantekkk tu...

Apapun,bersyukur jelah dgn apa yg ada...biru pun ok gakkk...

**mama cuti,rizqullah pun cuti sama hari ni...ni dia tgh happy buat sepah kat umah...huhuhu...thank you Allah swt for everything,syukur punya keluarga kecil ini dalam hidupku ini...hope to add new fanily member soon after selesai hal perpindahan rumah ini...amin...
Published with Blogger-droid v2.0.9

September 18, 2012

Apa cerrrr Yang Berhormat???

Fuuuuhhh....lama betul mama Rizqullah ni menyepi...
Dari dunia blog mahupun FB...
Bukan apa yer...malas and muak dah ngadap screen notebook/PC 24 jam sehari...
Siang 8 jam dah menghadap PC kat opis...buat programming,trouble shooting and documentation serta memacam lagilah...pendek kata...sekali 5th floor tu black-out...seme dah mati kutu tak tahu nak buat apa...

Hari ini mama cuti belah pagi...petang ni EL plak due to blaa...blaaa...blaaa...(adalah sbbnya...)...apapun,senyum dan tak perlu kata apa2...hanya mereka yang tertentu sahaja tahu apa yang berlaku this lately to us...setiap yang berlaku itu ada hikmahnya...
^____^

Bukanlah nak sombong ke hape...it's just lebih suka mendiamkan diri dan membawa diri sendiri...sbb pepatah time kita happy,mmg ramai kawan dekat...time kita susah yang mengaku kawan baik tu pun entah kemana...I've seen few samples in front of my own eyes...and even I can say that I've been there also...

So...sebagai langkah yang baik...adalah lebih baik mama Rizqullah bergerak di bawah radar...hanya bila perlu je timbul...tak perlu timbul,duk umah dendiam...and another one thing yang saya belajar adalah...less talking...sbb diam itu lebih indah dari bercakap banyak...

Pada yang suprise dengan kedatangan mama pada majlis anda...maaf ya andai anda terkejut,saya mmg tak suka nak canang2 sangat dah sekarang ni saya berada di mana...FB pun saya dah tak check in...semuanya adalah di atas permintaan en suami yang mahukan kami bebas melakukan apa sahaja yang kami mahu tanpa ada prejudis dari sesiapapun...

Alhamdulillah...this few weeks ini dapatlah kami memenuhi jemputan yang penuh di setiap hujung minggu...walaupun ada yang kami tak dapat hadir due to perkara2 yang tak dapat dielakkan...maaf dipohon dan diharapkan pihak tuan/puan yang menjemput tidak berkecil hati...insyaallah ada kelapangan nanti kami akan mengunjungi anda secara kejutan...(address dah ada kaaannn...heheheh...)

Okay...just a simple entry petang ni...tgh kebosanan di petang hari due to En Suami ke rumah kami di Shah Alam fixing ampaian and monitoring pekerja pasang tile...actually dah boleh pindah,tapi I'm still lazy to move to our new home...memikirkan jam from Shah Alam to KL...seriously mmg sesak nafas jadinya...I hate jam!!!tapi apakan daya...saya nak beli barang2 kehendak saya dari duit saya sendiri...tak molah orang or mertua kata saya ni dok kikis duit suami sbb nak melaram bagai.So,kenalah kerjakan to earn the money...sesambil tu leh jugaklah beli curtain/cadar rumah yang saya nak sangat...hiksss...

Dan sebelum menutup entry ini...jom tengok Yang Berhormat Mohamad Rizqullah memberikan goodie bag pada rakan2 di skool dia...



Dah macam YB plak anak mama ni...tapi yang tak bleh blah lidah tu mesti ada kat bibir...haddoooiiihai anaaakk...penat mama suh masukkan lidah tu...suka betul ikut perangai mama nih...
:-D


Cerita tentang dak kecik kesayangan saya dan Birthday celebration dia...nanti jelah yerr mama ceritakan...apapun,terima kasih buat semua teacher yang membantu meraikan majlis harijadi Rizqullah on last Friday...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...


Have a nice and beautiful day!!!


September 11, 2012

It's been a while...

It's been a while jugaklah kan mama Rizqullah tak update apa2 disini...
Bukan sebab apa,tapi saban hari ada sahaja perkara yang diisi bersama dengan yang tersayang saya...Alhamdulillah...I have great life dan syukur saya punya insan2 yang menyayangi dan menerima saya seadaanya dan sentiasa bersama saya tatkala saya susah dan senang...

Merekalah yang saya panggil keluarga...
Alhamdulillah...semuanya sekarang dah semakin baik...semakin berbeza compared dulu...
I have people who always caring each others dan yang paling penting we always together dan habiskan masa hujung minggu kami dengan perkara yang berfaedah...
Macam mak mertua saya pesan pada saya,let people talk nonsense and what ever they wanted to.The most important is you still have us as your parents and family.

Okay..since raya kami sekeluarga memang tak betah duduk di rumah...
Ada sahaja jemputan yang diterima dan mana yang sempat kami hadiri...
Mana yang jauh pun kali ini mama cuba jugak hadirkan diri...
Mana yang tak sempat kami hadiri...pohon ampun maaf dipinta dan diharap tuan rumah tak serik menjemput kami...

Mama nak sneak preview dululah a few things that happened a week after raya...

Firstly...congratulation to ATUK AZIZ and NENEK MINAH(Onyang Rizqullah) yang menyambut anniversary perkahwinan mereka yang ke-60...
Both of you really an icon and a role model to us...
Sampai ke hari ni kasih dan sayang nenek and atuk masih teguh dan utuh...
Mudah-mudahan kami juga dapat bersama sehingga nafas terakhir kami...


Celebrating atuk and nenek 60th Anniversary at Cyberview Lodge,Cyberjaya...
Nanti jelah yer mama citer full story...sbb ada show hasil gabungan suara cucu-cucu atok aziz and nenek minah...
Very the interesting intenary was planned for this lovely couple...
Hasil idea anak2 pasangan contoh ini...
Semoga usia atuk dan nenek dipanjangkan lagi tuk melihat ramai cicit lagi dilahirkan...

The next day-nya plak...kami ada jemputan wedding yang mana kebetulan sangat...
Kawan@sahabat mama dari tadika,sekolah rendah dan menengah mendirikan masjid dengan sedara jauh ayah....so,she had become one of my sedara-mara also...
Welcome Iza to our family...congratulation to both of you....
Sangat lovely wedding di Taman Rimba Kiara,TTDI...
Tema Garden Wedding gitu...
This couple also had appeared in Harian Metro for their wedding news...
Maklumlah...Iza is one of the Harian Metro reporter...harus sekali-sekala keluar di paper jugakkan... 

Dan sebelah petangnya pulak...
We had SUPRISE BIRTHDAY CELEBRATION for Mak Ngah Mariena...
HAPPY 29th BIRTHDAY MY dear sis...
Sungguh suprise Mak Ngah sbb she din expect at all this celebration since during her birthday...
Mama pun lupa nak wish adik mama ni...
I dun know what happened to me this lately...
Banyak benda yang selalu terlupalah...tanda2 penuaan ke???OH NO!!!
Apapun...we had fun together and agak2 tebus jugaklah kaaan kelupaan yang terjadi tempoh hari...
Heeeeee...nak full story...lain kali jelah yerrr...
I malas nak edit pic seme kali ni... 

And on last 31st August sempat jugak kami ke Kluang memenuhi jemputan tuk celebrate birthday Qies...
Pada sesiapa yang familiar with the faces...this is Blogger yang famos amos tu...
Siapa lagi kalau bukan Yat Ekhram...
(Sila abaikan tarikh pada PIC tu...salah ok...sbb nak cepat sangat...jadilah camtu...)
Pada mulanya mama dah cakap sorry pada Yat sbb x jadi datang...at last minute plak ada family meeting...luckily dalam kul 1 selesai meeting keluarga tu...mama tanya ayah...
Agak2 sempat tak kita gi Kluang??then ayah cakap...sempat kot...
Alhamdulillah...kami sampai jugak ke rumah ibu bapa Yat di Kluang...
Walaupun jadi orang terakhir yang sampai...
Pas selesai borak dan update tentang diri memasing...kami gerak ke Muar plak...
Oh!!kami gerak bersama mama adam@Dina...tuk memenuhi jemputan dari Chief Fuad and isteri...
Sorry no pic available...sempat jugaklah mama bertemu dan bersua muka with other seaferer wife...
(Serius sekarang sangat malas membawa camera bersama...)
Apapun TERIMA KASIH pada Dalila yang sudi menjemput mama...
Suprise dgn kedatangan kami yg jauh ke sana...

Ini antara yang berlaku sepanjang seminggu selepas raya...alhamdulillah....ada bermacam2 yang kami lalui sepanjang raya kali ini...tapi as mama mention kat atas...mama malas dah sekarang ni nak bawak camera...lagi suka berada depan camera dah sekarang...hikssss...


Sementara En Suami ada ni...bolehlah beraya sakan kaaaann...nanti dia dah x der,dah naik atas kapal nun di tengah lautan sana...dah tak der driver yang nak bawak kami jenjalan jejauh camni...best plak jalan2 jauh2...pegi pagi balik petang...macam dekat je Johor tu...hehehe...


Apapun,nak full story tentang apa yang berlaku sepanjang bulan raya kami ni...insyaallah,kalau punya masa nanti...mama updatelah yer...kalau tak 'ter'rajin...kalau tak de tu,tak derlah yer...apapun,pada yang cari bahan nak menghanyam apa2 ketupat tu...selamat menhanyamlah yer(sila baca dalam nada yg sinis)...apapun,for me for those yang dok cari bahan nak pot-pet2 tu...you are SICK people(ada masalah jiwa)...really NOT COOL menghanyam ketupat ni...(pinjam ayat Wardina Saffiyah)...


Okaylah...cukup dulu entry kali ni...apapun,meriah raya kami kali ni sbb ayah ada disisi...
Alhamdulillah...next entry plak mama nak story experience Rizqullah meeting Mr Kambing at Kandang...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua...

September 6, 2012

His birthday is just around the corner!!!

Mode : cuak tahap relax...

This is true story I tell you...

Mama Rizqullah ni relax je walaupun lagi seminggu lagi je nak celebrate birthday yang ke-3 anak teruna saya...

Persediaan???

Alhamdulillah....goodies bag done...tag for goodies bag is around the corner je(dah siap design,tinggal nak print and tied to the goodies bag)...topi and etc...boleh beli kat Petaling street je during balik kerja...cake ordering...secret recipe jelah(ini kalau case orang x mo amik order cake lagi since it still in the raya mood,been asking around and selecting design based on the Thomas cake design...Rizqullah new obsess is trainssssss...)...

Venue???buat kat taska je...lagi best celebrate dengan kawan2 yang jumpa hari2 dari orang yang tak dikenali...this is my findings after doing some research where kiddos are more enjoying their birthday party when his friend's is around...mama pun senang coz ada teacher yang handle those kiddos...mama just tgk Rizqullah tiup lilin and enjoying his birthday party with his friends...

Lagi satu paling best is...tak yah nak gantung balloon bagai...coz buat kat skoolkaann...this time memang saving cost birthday celebration...bukan apa,semuanya kerana perancangan telah terganggu oleh sebab2 yang tak dapat dielakkan...

Namun apapun....yang penting sambutan dan doa ingatan mama buat si kecik kesayangan kami yang akan menjadi abang kelak...semoga dia akan menjadi abang yang melindungi adik2 dia nanti...apapun,mama dah nampak ketokohan Rizqullah tuk jadi abang bila mama suh dia tengok2kan Adam anak Auntie Dina dan jugak Qhalif(his 2nd cousin)...Hmmm,dah tanda2 nak adik je tu...insyaallah yer sayang lepas semua settle down...insyaallah Rizqullah akan mempunya teman bermain nanti...apapun,enjoy dulu yer sayangku semua kasih sayang mama dan ayah untuk kamu buat masa ini...(hold dulu production of Rizqullah adik due to banyak benda yang perlu didahulukan...so,siapa yang baca status FB mama pelik2 tu...mama Rizqullah currently is not in good condition...demam and batuk for weeks sudah...bahana raya!!)

Apapun...kita chill jelah yerr...nothing much to worry coz semua barang dah siap beli.It's just need to pack je tinggal...alhamdulillah mama keje tiap hari lalu Petaling Street tu...leh arr singgah kedai jajan and kedai barang2 birthday yang ada sekitar Petaling Street tu...as usual...last minute shopping...

Kali ni theme birthday Rizqullah mama pilih...

THOMAS!!

and since Rizqullah pun is really interested in THOMAS...
Therefore mama pun pilihlah this theme for him...

Dan ini design Thank You tag yang sempat mama buat malam ni...


Simple je tak der nak meriah bagai pun...
Yang penting itu THOMAS mesti ada...

Dan ini sebelum menutup entry kali ini...

Silalah menjamu mata dengan anak teruna saya yang semakin nakal ini...








You are the light in our life my dearest SON...
Sometimes you make mama yell from far away just to make sure you didn't harm yourselves...
Sometime you purposely make mama angry just to make me smile back...
Sometimes you just make mama smile just to ease my sadness...

Dear Rizqullah...Thank you for the 3 wonderfull year with you...
And mama believe there are more years to come and mama is looking forward to see all your achievement and naughtiness...

SELAMAT HARI LAHIR ANAKKU RIZQULLAH...
SEMOGA DIKAU MENJADI ANAK YANG SOLEH DAN SENTIASA DITETAPKAN HATI UNTUK BERIMAN KEPADA ALLAH SWT DAN RASUL-NYA.SEMOGA DIKAU DIKURNIAKAN KESIHATAN YANG SEMPURNA, BERAKAL, BIJAKSANA, ALIM DAN BERAMAL.
 SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR DIKAU ANAKKU DALAM KETAATAN, DIKURNIAKAN KESIHATAN TUBUH BADAN, DIPERINDAHKAN AKHLAK, DIPERELOKKAN SUARA UNTUK MEMBACA AL-QURAN...

Sesungguhnya segala doa yang terbaik dari mama untukmu anakku sayang...  


Okay,cukup dulu entry tuk kali ini...just a simple one for my dearest son...tanda ingatan mama buat si teruna kesayangan mama dan ayah ini yang akan menginjak usia ke 3 tahun lagi beberapa hari ini...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua!!!

Have a nice day!!

 
Real Time Web Analytics