November 28, 2012

Borak kosong...

Sejak dah pandai cakap ni...life mama makin terisi...ialah,ada teman nak bercakap and bertekak..kengkadang tu bila balik keje...si kecik ni dok bantai cakap memacam and update memacam..

Meanwhile mama dia plak tgh moody sbb penat x hilang lagi...

But yesterday buat hati mama berbunga bunga and feeling proud dgn keletah dia..
Since mama this few day very the very near kat shopping mall...jadi hari2 pun ada ole-ole tuk si kecik ni...siap dia cakap..."Kenapa mama shopping tak ajak wah.."

Hammmbboooii...x pandai yang kecik..baru 3 tahun dah pandai shopping yerrr....semalam sempatlah mama belikan Rizqullah few new cloths and also spender baru...(yeaaayy!!!the potty training was a success...alhamdulillah..)

While his looking at his new cloths...Rizqullah cakap..."Thank you mama,wah cayang mama.Nanti wah belikan baju mama pulak yerrr..."

Seriously,as a mom..mmg rasa happy and proud dpt anak yg menghargai penat lelah kita...and I did replied his word with my wishlist laaaaaa..ingat dia je ada wishlist...harus mama dia pun ada..then I replied..

"Wah nak banjer mama ke?camtu mama nak baju baru kaler merah,pink and biru..pastu mama nak toys banyak banyak..."

Meanwhile my little boy just stunt kejap sbb terkejut dgr list mama dia kottt...but he did replied by saying..."Kita share toys yer mama.."

Hadddoooiiii....boleh plak anak teruna saya ni kuar statement tuk sharing sharing ni...apapun,you makes mama feel blessed sangat2 sbb ada anak yang menghargai pengorbanan mama dan ayah...tahu nak ucapkan terima kasih and pandaii sangat bodek mama...(kaki bodek okay anak teruna saya ni..tapi kat mama dia jelah..kat ayah mmg x dapek..ayah naik kening ziana zain dah tunduk kucing dah Rizqullah...)

Apapun,syukur sangat dengan kehidupan yg serba sederhana ini...walaupun tidaklah semewah mana...yang penting perut kami x pernah kosong...alhamdulillah atas segala nikmat dari Allah swt ini..

Okay..cukup dulu short entry yang x berapa nak short...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

November 26, 2012

Happy E-day!! (E-day = Engagement Day)

Macam2 nama orang letak sekarang ni untuk shortformkan nama2 majlis...
Antaranya adalah E-day,which meant for Engagement Day...
Anyway,Happy E-day for my cousin...

Haziqah dan pasangannya Luqman

Semoga semuanya berjalan lancarlah hendaknya...
Cepat2kan sikit majlis nikahnya...
Sesungguhnya ketika bertunang ni dah tentu bermacam2 dugaan...
I yang tak bertunang ni pun,panas hati dengan bakal suami masa tu...
Maklumlah...stress up with all the wedding prep,itu yang hati dok meletop-letop je...
Lagi2 masa tu bakal suami belayar kannn...haruslah seme dihandle sendirian...
Hanya MMS,SMS and jugak phone call menjadi medium perhubungan kami ketika itu...

Time tu AMOS THERMOS ni x der lagi yerrr...
Dah sampai port barulah bincang panjang lebar...
Memang bil tepon time tu main ribu-riban jelah yerr...
Apapun,alhamdulillah...kami x derlah gaduh apa sangat pun...
Sebabnya semua dah bincang awal apa yang kami mahu ketika majlis...
**Senyum sorang2 plak bila ingat balik kejadian 5 tahun lepas ini...**

Dah back to the story...

Selamat bertunang lagi sekali buat Haziqah...
Kak Maslina doakan semoga selamat hendaknya semua...

Dan macam biasa...little bit of picas yang sempat mama Rizqullah ni edit...
Serius sangat malas sekarang ni mau menghadap lappy after hours facing the PC screen whole day kat opis...(ini pun terpaksa hadap sebab siapkan wasiat buat reliever mama kat opis.)

Cake hantaran lelaki pada pihak perempuan...
I lioke the cream punya bentuk tu...
So sweet je with the white roses patern...

Dengan orang yang bertunang...
Haziqah..
Simple and sweet je the ceremony...

Okay...just a short one je...

Esok mama start training,terima kasihlah pada Maybank yang nak menaja training for 5 days ni...^____^
5 hari kita lupakan kejap sal kerja...
Habis training kita shopping...errrkksss...
Apapun...selamatlah pada reliever mama yang akan merelief kerja2 mama sepanjang 5 hari ini...apapun,you guys still contact me during lunch hour yerr...


Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!

**Things happened for a reason,but sometime its also related with our doa...Therefore,DOA for good things and insyaallah everything will goes well.**



November 21, 2012

Wordless Wednesday...

Friends...

  
Thank you dear friend for the friendship...
Thank you for forgiving all my weakness...
Thank you for accepting me as I am...

Walaupun kita baru je kenal...

Ini antara teman geng kapal yang rapat dengan mama...
Selalu lepak sama dorang bila ada kelapangan...

November 19, 2012

Rizqullah potty training...

Setelah sekian lama barulah mama nak potty traningkan Rizqullah???
Hmmm...patutnya tugas ni ayah yang buat....tapi itulah,someone has escape and run away doing his potty training for his son...
I'm not complaining ke hape...
Tapi memang sangat challenging as working mom to potty trained a toddler yang banyak akal ini...
Additional to that,ayah dia pun x der sama...so,tinggallah mama sorang2 kena buat semua kaaaaannn....

Sebab apa mama kata mencabar??
Sebabnya I only have weekends to trained Rizqullah to pee and poo-poo in the toilet...
I do utilized my weekend at home just to trained this little boy for potty training...
Alhamdulillah...nampaknya Rizqullah dah faham untuk ke tandas dan can sense bila nak kencing...

Macam2 kerenah okay this little rascal buat...
Kencing merata dalam rumah???
Don't ever mention it...adalah 2-3 kali terlepas jugak...
Time terlepas tu...ada je alasan dia nak mengelak...the best answer is..."Wah,lupalah mama wah x pakai pampers."...Arrrggghhh!!!macam orang tua arr plak kaaannn....
Now kalau kat rumah Rizqullah dah x pakai pampers dah...tapi kalau time tido jelah mama suh dia pakai pamper sbb x sanggup nak angkat tilam berat tuk tukar cadar...
Kalau En suami ada sekali tak perlah jugakkan...leh sama2 angkat tilam and tukar cadar...
(Oh!!!I do missed my helper@suami@love so much...)

Since next month Rizqullah will be moved to the new class@home...teacher kat skool pun tolong mama sambung buat potty training kat skool...
Alhamdulillah...I have extra hands to help me out...
Sooo...now,not only weekend je Rizqullah potty training dan weekdays pun teacher sambung kat sekolah...Thank you teacher!!!
Siap Rizqullah cakap kat mama..."Mama,wah(Rizqullah) kena kencing kat toilet cam Haris ngan Adam"...(Haaa...tau pun kaaan  nak kena kencing+berak kat toilet)

Then since Rizqullah dah cakap camtu...apa lagi mama menggunakan peluang yang ada untuk memberi komentar yang positif pada dia...
Haruslah puji2 anak kita cakap dia pandai dan bijak sbb pandai pee and poo-poo kat toilet...
Definately the effort has come with a rewardlah kannn...
Insyaallah...I have something in mind to reward Rizqullah...

Apapun...serius,I have to say that trained a little boy for a potty training was very challenging...ditambah dengan bermacam-macam alasan yang diberikan dan jugak I have to do it alone...sangat mencabar jiwa dan raga serta kesabaran...
Penat memang penat tuk potty trained Rizqullah...

Tapi mama dah nampak dalam minggu depan he'll be no more on pampers...
(Dannngg...next month leh jual seme pampers Rizqullah size XL secara lelong kot...siapa yang nak pakai pasni???...hmmmmm....)

Apapun, I do learned something for myself jugak...
Kena banyak-banyak bersabar dengan kerenah budak2 ni...kena banyak bagi contoh jugak kat dia tentang kebaikkan ke toilet...and alasan paling best ialah...kalau masuk toilet leh main air!!!!
Yesss...and he done it!!!every 5 minutes he went to the toilet with the reason...
"Mama,wah nak kencing!!!"
Masuk toilet bukak paip...main pijak2 air and simbah all over bilik air...
Apapun...it was a great experience for me as a working mom...
Kalau mama ni SAHM tu lain ceritalah kannn...leh gaklah habiskan training ni tuk seminggu dua...sayangnya mama Rizqullah bukanlah SAHM...jadi wajiblah menggunakan setiap peluang yang ada dengan baik dan bijak dalam mendidik anak...

Apapun...I do HEART this little boy so much!!!


Dialah pengarang jantung hati saya...
Dalam sedar tak sedar dah semakin membesar dah dia..
Sudah memasuki usia 4 tahun tak lama lagi...

Apapun...mama so proud of you my dear son...
Dah pandai banyak benda tapi mama je kadang2 tak sedar kebijaksanaan mu...
Sometimes I'm too busy with work sampai mama lupa Rizqullah is also in learning curve...
Alhamdulillah...staying in Shah Alam has make Rizqullah closer to his Uncle and Nenek/Atuk...
Next weekend kita kacau nenek Line Dancing lagi yer sayang...

To ayah yang jauh di mata kami...don't worry so much...I have a lot of great people around me...alhamdulillah we are fine setakat ini...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Selamat berpotty training bagi ibu2 yang tengah trained anak tuk ke toilet...
Have a pleasent training yeaahh!!

As-Salam!!!


November 14, 2012

Karangkraf Karnival@2012...(entry lama yerrr...)

***Awas!!!ini juga entry lama...entry awal tahun yerrr...***

Okay...pada yang pergi dan tahu mengenai Karnival Karangkraf...this was happened early this year....mama sangat tak sempat nak update blog...so,as a result mama kali ni update entry terunggak lagiii...hiksss...

Apapun...semua memory terindah dan teristimewa harus mama abadikan di sini buat tatapanmu anakanda kesayangan ku...

Tahun 2012 ini merupakan tahun ke-3 kami ke Karangkraf...tapi kali ni mama memborong majalah deko2 rumah...dah lah parking jauhkan...padan muka sendiri beli banyak dan lupa daratan ketika itu...

Serius karnival kali ni agak ramai compared to previous year...sampai parking berebut-rebut dan jalan sangat jam sekitar HQ Karangkraf masa tu...
So...definately next year 2013 mesti lagi ramai orang datang ke Karnival Karangkraf ni nanti..jadi harap pihak penganjur fikirkan tentang keselesaan pelawat/pembeli yang datang such as parking and berikanlah kemudahan buat ibu2 yang mengandung...kesian tengok dorang jalan jauh...

Dan macam biasa...entry mama Rizqullah akan ada diserikan dengan gambar-gambar kami sekeluarga...lagi2 gambar2 anak teruna kesayangan saya ini...

We are here!!!
Kan dah cakap PARKING FULL!!!
Tengoklah betapa banyaknya kereta sepanjang jalan...

Rizqullah with Mak Teh dan sebelah tu kereta vintage...
Makin lama...makin mahal okeh!!

Asyik mereka je...
Mama pun nak interprem jugak....


Macam-macam adoooooo.....
Tahun depan tak tahu apa lagi pengisian Karnival Karangkraf...
Harapnya lagi meriahlah hendaknya yerrr...

Dan sebelum pulang...kita singgah jumpa En Snake...
Haiiihh...Mak Lang jelah yang berani yer...
Mama say No,No,No...takat diri tepi beranilah...

Ini antara yang mama peram...ada banyak lagi ni mama nak tepek...sorrylah kalau rasa cam...apahallah nak tepek citer lama ni...

Well...the answer is...Hek Eleh!!sukahatilahkannn...blog aku...
(Muahahaha...jangan marah arrr...)
Dah lama sangat edit pic ni...sayang plak tak tepek kat sini kannn...

Okaylah...just a short one malam ini...

Esok dah kita masuk ke tahun Islam yang baru 1434 Hijrah...semoga tahun ini memberi seribu makna buat umat Islam sedunia...
Semoga keamanan yang kita perolehi ini kekal hingga ke anak cucu cicit kita nanti...

Salam Maal Hijrah buat semua pembaca yang beragama Islam dan selamat bercuti buat yang lain-lain...

Fuuuhhh...esok jadual mama penuh...nak basuh pakaian then ke rumah nenek Rizqullah plak...Nenek and Atuk dah rindu dengan Rizqullah...atuk siap petikkan buah rambutan tuk cucu dia yang tengah batuk teruk ni...haaiiih...memang kena hide and seek lah itu rambutan nanti...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day semua!!!


November 13, 2012

Piknik@Bagan Lalang...it's was awesome!!!

Fuuuuuuuuhh....sangat lama mama peram entry ini...kita pun dah nak menginjak masuk ke tahun 2013 dah...pejam celik,pejam celik dah nak masuk ke tahun baru rupanya kita ini...alhamdulillah,masih di berikan kesempatan untuk menghabiskan tahun 2012 ini(insyaallah...)

Dan di awal tahun 2012 iaitu di bulan Januari yang lepas sempatlah mama dan family berpiknik di Bagan Lalang,Sepang...tempat ni sebenar dekat jugak dengan Litar F1 di Sepang...atau nak paling senang ikut je arah ke Gold Coast Resort,Sepang...

Walaupun dah lama sangat entry ni mama simpan...tapi memori indah harus diabadikan...
Jadi untuk tatapan anak teruna mama yang kian membesar dan menjadi peneman mama sepanjang masa sekarang ni...thank you my little hero for always being there for me while ayah is away...mama so proud of you my dear son yang sangat memahami ketiadaan ayah selalu dengan kita...

Apapun....macam biasa...let's picture tells the whole story...

**Sesungguhnya menghabiskan masa dengan keluarga memang terbaik...seriusly missing all this moment..tak per,awal Januari ni kita piknik kat Legoland plak yer adik2ku sekali...wink,wink...**


My lovely familia...yang selalu berada di belakang guwe!!!
Without them...i might be not this strong...

Inilah dia buahhati pengarang jantung saya...
Sumber inspirasi dan segalanya untuk diri ini...
Love you so much my dear son...

Activity mempersiapkan anak teruna...
Tercungap mama tiup pelampung dia...
Lupa plak bawak pam...

Anak manja@Anak teruna saya!!!
**Love you so much my dear son...Rizqullah...**


Berendam time....
First geli pijak pasir...
Lepas tu lupa daratan plak...

The happiness face...
I missed this happiness face...
Okay....nanti kita gi mandi pantai lagi...
Tapi mama kena bawak dayang2 yang ramai...


Rizqullah dah basah kuyup...
Mama relax lagi pakai jeans...

Dah nama pun piknik kaaannnn...
Harus + wajiblah ada masakan dari ibu tersayang...
Home made nasi lemak with sambal sotong yang superb...
Siapa yang penah rasa...korang tahulah kan camne nasi lemak acik anom...

Dah kenyang makan...kita exercise kejap main layang-layang...
First time kami semua main layang-layang...
Selalu tengok orang je...
Baru tahu sakit leher gak rupanya main layang-layang ni....

Dah penat main layang-layang...
Kita main bubble plak yerrr...

Okaylah....ini antara memori yang mama tak sempat nak tepek di sini...

Apapun...insyaallah ada masa nanti kita piknik lagi...maybe kita cari sungai plak ke???
Apapun...happy seeing this little boy having his own fun with semua dayang2 dia...

Rasanya cukup dulu entry kali ini...insyaallah,lepas ni mama akan rajin mengupdate entry2 tertunggak yang sekain lama terperap ini...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

**Insyaallah...ada masa nanti mama sambung cerita@share entry2 tentang pengembaraan kami sekeluarga serata negeri ketika kepulangan ayah...pindah rumah...pindah rumah jugak...apapun,holiday still in the list jugak...**

Have a nice day semua...

November 10, 2012

10.11.12...nice date...


Hari ni mama and Rizqullah ada yang guest datang rumah...pagi ni adalah peneman mama and Rizqullah tuk breakfast...apapun,nice 10.11.12 bila ada sahabat datang melawat kita...

Buah hati momma yat and mama mas ada memeriahkan hari kami...okay,hari ini plan mau jalan2 dengan momma yat petang nanti...weeehhhuuu!!!

Terima kasih sahabat sebab sudi menjengah kami di sini...kita jimba2 kejap lagi...yeaaaayy!!

Okay...have a nice day semua...

~~Jauhkan diri dari membuat sebarang spekulasi~~
Published with Blogger-droid v2.0.9

November 5, 2012

Sunyinya....

SUNYINYA...

Insyaallah will update the entry soon...
planning dalam kepala nak update entry2 yang sudah lama tertunggak...
Wahai jari jemari dan akal...
marilah kita cergas mengupdate entry2 di sini supaya ada kenangan buat Rizqullah...


**Apapun,seronok hidup cam orang nomad sekarang ni...tiap2 malam tukar rumah dan tempat tido...haiiihh...apapun,chill dan bersyukur coz ada jugak tempat berteduh dan rumah sendiri...atleast we had achieve something in life...Next is umrah/hajj at Mekah...insyaallah...**


November 1, 2012

It's November already yaaahhh!!

Tik...tok..tik...tok...
It's November already...
How times flies and lagi 2 bulan je kita akan memasuki tahun baru 2013...

Excited???
I think most yang dah berumur 29 tu akan merasakan...
Time please stop moving...i'm going 30-tees...
Tapi pada yang berumur belasan tahun plak will feel like...
Oh!!!please time...please pass by quickly,I want freedom at 21 years old...

Mama Rizqullah plak???
Hmmm..nothing much yang difikirkan...
I just,where should I go now to add up my knowledge and experience...
I need to changed the environment kah??
I need to changed job kah??

Well the answer is...it's the time for me to further my studies...
Meeting back my Degree lecturer makes me think to study back...
Tapi still wondering which course should I take...
Apapun,kena think fast cause the chances is there...

Okaylah...pada mereka yang berazam pada awal tahun 2012...
I think this is the good time to take out back your diaries and flip back to your azam 2012 page...
Adakah semua sudah tercapai atau ada azam yang nak dicarry forward???
Well you make your own decision yaah...

Hmmm...apasallah tertiba mama Rizqullah ni melalut tak tentu pasal...
Hiksss...sebenarnya dalam kepala dok pikir...yeayyy!!it's November...
Lagi beberapa bulan je lagi will meeting back my soulmate...
Having life without him daily is definitely different...
Lagi2 bila dah pindah duduk rumah sendiri...lagi lah sangat terasa memerlukan dia...
Lagi2 bila waktu kudrat dan tenaga seorang lelaki diperlukan...
Tapi apakan daya...this is the way of life I had choose...
Semua kena berdikari sendiri yerr...

Bila patah semangat tu,I just kept think about my officemate who her husband pass away last year...leaving her alone with 4 children forever...
That's more  encouraging for me sbb mengharungi hidup tanpa insan bergelar suami dan ayah buat anak2...pasti mencabarkannn??
So tak yah nak sangat ngaku diri sendiri superwoman...
Ada lagi insan yang superduperwoman...

Apapun...this memory will be always in my heart and mind...
Saat kami sekeluarga lengkap bersama...
Another few months lagi to go...

 Sempat jugaklah photoshoot on the night before ayah fly to Bintulu...
Gambar-gambar kenangan setiap kali sebelum ayah sailing...
Manalah tahu kaann..anything can be happened...
Maybe this is the last memory together...

Okaylah...Happy November semua...
Semoga bulan ini memberikan seribu kenangan terindah lagi manis buat diri anda semua...
Have a nice sailing November...

Semoga azam anda semua kebanyakkannya telah termakbul dan terlaksana...

Have a nice day!!

Salam sayang dari kami sekeluarga buat anda semua...

Salam.
 
 
Real Time Web Analytics