December 31, 2013

Good Bye 2013...Hello 2014...

Good Bye 2013 and Hello 2014!!!
Tengah belek-belek calendar 2013...
Baru perasan that we only spend time together as a full complete family only for +-4 months only in one whole calendar year!!!!
Apapun..tetap bersyukur sebab tahun 2013 ini telah memberikan seribu satu makna buat kami sekeluarga...bermacam dugaan yang dihadapi namun ini lah lagi perkara yang menguatkan lagi ikatan dan kasih sayang kami sekeluarga...

Apapun...sempat jugak kami sekeluarga berholiday di tahun 2013...
Walaupun mama dan ayah sibuk dengan kerjaya masing-masing(maklumlah...kenaikkan seiring dengan tanggungjawab...)

Apapun...
Thank you Allah swt for this awesome year...

2014 is going to be another milestone in our life and definitely in our family...
(In Sya Allah,a new family member will be added up to our family picture...he will sign-on on MR's family ship anytime in 2014...)

Family holiday at Bukit Tinggi...
Really relaxing holiday kat sini...

Selamat Tahun Baru 2014 buat semua yang berkunjung ke sini...

With this mama dan Rizqullah dah boleh countdown ayah home coming...
Lagi beberapa hari je lagi kami akan berkumpul bersama...
Alhamdulillah and Thank you Allah swt for all the greatest gift upon us...
Syukur atas segala yang berlaku and semuanya yang telah kau rencana kan untuk kami Ya Allah...

So...with this...officially we are saying...

GOOD BYE 2013!!!
(Thank you for the awesome and special memories created during this year...) 

HELLO 2014!!!
(Hope this will be another good year for us and definitely a new awesome and special memories will be created...)

To those people out there who's reading Mama Rizqullah blog's all this years...

THANK YOU SO MUCH for visiting and reading...
I just hope you enjoy reading all my memories entry within my families...

Again...

SELAMAT TAHUN BARU 2014 buat kalian semua...

HAVE A NICE AND AWESOME 2014...(In Sya Allah)

Till then...salam sayang dari kami sekeluarga...

**The LAST ENTRY OF 2013**



December 24, 2013

5 tahun yang terindah bersama-mu...(12.12.2013)

Alhamdulillah...I feel blessed and loved...
Syukur mempunyai seorang lelaki yang menyayangi saya seadanya dan menerima segala kekurangan saya seadaanya...

It's been more than a week jugaklah our 5th anniversary...
Setiap tahun jugaklah as usual..tak pernah pun dapat celebrate sama2...
Hanya ucapan dari kejauhan sahaja yang dapat kami sampaikan dan jugak pesanan ringkas via FB(tahun ni advance sikit sbb ada internet dah kat atas kapal sana)...

Tahun ini mama ingatkan dah tak ada lagi jambangan bunga atau apa2 dari ayah...
Since ayah was so busy with the paperwork atas kapal sana...
Happy to hear that ayah happy with what his doing now...
Walaupun selalu pening kepala nak handle perangai orang segala...
Tapi his happy sebab lepas ni ayah akan bercuti selama 3 bulan...no more lagi voyage sampai 6-7 bulan...kali ini hanya 4 bulan sahaja...syukur atas segala yang Allah swt kurniakan ini...
Semua ini rezeki tuk anak2 kami...especially rezeki baby dalam womb mama ni...
(Hari2 doa yer sayang ayah selalu dengan kita...)

I have to say CONGRATULATION sayang!!!
We are happy with your success and hope terus success...semua ini rezeki anak2 kita...
Awal tahun mama naik pangkat..now is ayah turn...
Walaupun Allah swt dah amik sorang ahli keluarga kita untuk disimpan di syurga sana...
Tapi Allah swt gantikan kita dengan seseorang yang bakal mewarnakan hari2 kita dengan pelbagai ragam dia...

I have to say THANK YOU SO MUCH MY LOVE...
FOR...

1. Always be with me while I was in pain...teringat lagi tahun lepas kes mama pengsan kat opis sbb bleeding banyak sangat...luckily ayah was on shore,ayahlah yang jaga mama berminggu-minggu lamanya kat rumah dan juga terima kasih kat Abang Nasa sbb tolong sorongkan adik dia ni dari GM car park sampai ke clinic and always ask how I am doing.(Syukur dikelilingi orang2 yang mengambil berat)
2. Always be patient with all my nonsense ideas...yang part ni memang ayah selalu bersabar...sbb mama suka impromptu...I never plan for my holiday or what so ever...klu mama rasa esok nak gi holiday...hari ni baru terhegeh2 plan semua...and ayah ikut je..
Thank you dear...
3. Bersabar dengan ragam pregnancy kali ini...adoiii...kali ni pregnancy was so damn challenging...sbbnya mabuk bukan main sampai turun dekat 8kg dalam tak sampai sebulan(siap kena tahan kat spital sbb dehyrated sangat2)...pastu berat naik macam x mo naik je..ini baru start naik...huhuhu..tapi datang pulak masalah lain...dapur is satu kawasan larangan...huhuhu..so,jawapan dia hari2 pun makan luar.Tapi makan luar pun ada certain tempat je yang mama akan makan..selebihnya...no way...very the choosy anak kali ini..he knows what's the best for him kot...tapi klu makanan yang dimasak dengan rasa kasih sayang...I can eat it all(mama's homecook)..
4. Sentiasa buat I happy walaupun you jauh...this is the best part...hehehe..ayah layan je perangai moody mama yang stress ngan keje and pregnancy...selalu berPM message kat FB pujuk mama dgn cerita2 yang entah apa2...apapun,I did makes me happy dear...betullah orang kata..hubungan suami isteri itu bermula dari komunikasi...klu mama diam tak balas message berhari2 ayah dah tak duduk diam atas kapal...risau isteri and anak dia hilang tetiba kot..hehehe...padahal mama saja nak test je tengok camne ayah kat sana...anyway,sorry selalu buat you risau...

DAN...nak list down lagi banyaklah lagi kenangan-kenangan manis dan indah bersama yang kami lalui..walaupun dihalangi pelbagai dugaan...namun bila ada insan yang kita sayang bersama dengan kita...semua akan dapat kita atasi...itu je yang mama nak sampaikan...dalam hubungan suami isteri ini...wajib ada perasaan tolak ansur dan bukannya pentingkan diri sendiri...

Apapun...inilah bingkisan dari orang laut saya untuk isteri dia ini...



Sekarang dah tak main jambangan-jambangan dah...
Terus hantar pasu je sekali...tahan lama sikit bunga ni...
Plus pasu tu mama leh buat hiasan kat rumah...

Model sejati mama...hehehehe...

Walaupun sibuk camne pun dia atas kapal...he will remember those important date in our relationship...(jarang ada lelaki ingatkan??)

Thank you sayang for this flower...thought you've forgot our important day....
The day I become your responsibility...
The day I separated from my parents and family and to be forever with you...
It's been 5 years we've been together and many years to come...
Semoga cinta kita ini kekal hingga ke jannah...


Missed Arwah Abah so much...
12.12.2008
Hari penyerahan anak perempuan sulung dia kepada lelaki yang akan menjaga anak dia hingga akhir hayat...

Okay...just a simple yang tak berapa simple gaklah...hehehe...anyway,good memories haruslah diabadikan...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day!!!

**Let's start countdown...yeeaaayyy!!!ayah will be home soon..syukur Alhamdulillah...we will be re-united again...(in sya Allah)..**

December 8, 2013

Allah swt lebih mengetahui...

Alhamdulillah...akhirnya mama discharge from hospital gak...
Tapi still on MC due to tak boleh melasak sangat...
Inilah akibat bila semua kerja pun buat sendiri...
Kemas rumah...masak...basuh baju...panjat memanjat and etc...
Belum lagi cerita hal pejabatkan yang super duper stress...
Mak kat dalam hospital pun still melayan keje opis walaupun ada rakan2 yang assist di pejabat...huhuhu...baru kome tau kan how stress this Mak Yung...
Siap ada yang suruh siapkan SOP Document ASAP incase anything happened...

Insyaallah..doakan yer kawan2 semua I'll be back in office next week...
MC pun macam x MC ni..still work from home...
This the the power of REMOTE FROM HOME...
Cuti pun dah x macam cuti...sampai cik abang dah soundlah...
Klu time maternity leave nanti kena gak remote2 ni...dia pijak2 gak token tu...
Huhuhuhu...nak buat camne ye dear...isteri you keje IT...beside we are going to Regional..."kenalah berkorban apa saja"...
Silalah bersabar banyak...plus this is the only way I spend my time beside melayan anak2 and untuk melupakan you yang jauh dari kami...
This is the way I can focus on other things and not thinking nonsense...

Apapun yang berlaku semua ini Allahswt lebih mengetahui...
Allah swt always knows what is the best for his ummah...
Disebalik yang berlaku ini...mama nampak hikmah disebaliknya...
Where...sekarangkan musim hujan...jam was here and there in KL...
By 7 pm KL dah gelap macam 8 malam...
Banjir setakat ni KL x kena lagi...(Thanks to the smart tunnel)...
Tapi for this Mak Yung to drive in this weather condition memanglah sangat mencabar jiwa raga dan segalanyalah...
Macam2 leh jadi during the journey tu...
So...bagi mama..its a hikmah which I don't take it as a problem...
For me Insyaallah...there will be something good behind all this...
Just always be positive...

Apapun..during I was admitted in hospital...
Orang yang paling...paling...paling..paling mama rindu adalah...

|

|

|

|

|

|

\/

Siapa lagi kalau bukan anak teruna saya ini...

He was my strength and everything...
Serius sunyi hidup mama 2 hari tanpa mu anakku...
Kalau ayah x der mama okay lagi...
Ini Rizqullah tak der...leh meroyan mama...

Dah biasa balik keje he ask a lot of question and pagi2 mesti gaduh ngan dia sebab x mo gi skool...he wanna stay at home to watch TV instead of learning at skool...
Macam teacher dia update mama...he's clever in making 1001 excuses...
Tapi satu je yang buat mama proud dengan Rizqullah is...
Sakit camne pun dia...penat camne pun dia dia..he always dengar cakap mama dia...
Syukur sangat dikurniakan anak sebaik ini..mudah2an abang membesar jadi anak yang menyenangkan mama yer sayang...
Selalu berada di sisi mama bila mama perlukan seseorang...

Thank you Allah swt for this greatest gif ever...


Okay...just as simple entry di Sunny Sunday ni..

Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice Sunday peeps!!




December 6, 2013

Salahkah???

Falling in love with this song pulaaaakkk...
Sang by Dato' Rossa and Hafiz...

So sweet je the music...


Apapun..silalah layan youtube video ni dulu...

**Updated**

Lirik dia pada yang mencari...tapi sikit jelah yer...
Mama amik part yang mama suka je...hiksss....

Salahkah ku bila...
Mencintamu sepenuh hati...
Sedangku tahu pasti...
Keluarga tak merestui...

Biarkan dunia berputar...
Seiring waktu berjalan...
Sampai saat nanti tiba..
Waktu merestui cinta yang terlarang untuk kita berdua...

Dari jauh ku berlari
Mengejar mimpi2...
Berat rasanya ku dambakan semua...

Dari situ ku sedari mungkinkah saat nanti...
Cinta kita berdua...
Bisa ku miliki...

Okay...ini bila mama kebosanan kat rumah...
Kejap lagi nak mengadap coding plak...i just can't stay at home...
Serius kena consider balik plan nak berenti keje ni...
Duduk rumah baru beberapa hari dah sangap...

Dear hubby,I re-consider balik my decision tu yerr...i know you dah bagi I green light tuk berenti and start focusing on our family..i guess...i need to re-consider it back...

Apapun...you balik nanti kita bincang and see how it going to be...

**Inilah akibat dah biasa bekerja dan dah biasa hidup hactic with tons of problem...sekali doc suh rehat...amikkan..I become blurred...**





November 28, 2013

The Inheritors or The Heirs...(link to latest video)

Okay...tak tahu camne mama leh sangkut tengok cerita ni plak kat One HD...
It just happened je yang tgh tukar2 channel suddenly rasa...
"Eh...cam best je cerita ni..."

Well...cerita ni baru jugaklah kat One HD...tapi mama dah khatam sampai episod 14...
Sama dengan episod kat Korea...
Cerita ni baru je keudara on last October and now showing kat One channel kat Astro lah kaaannn...apa lagi...

Cerita ini berkenaan budak2 kolej@sekolah menengah yang kebanyakkannya anak orang2 kaya raya...
Taukeh2,politician and etc...
**Hmmm...teringat zaman sekolah dulu...Sri Amanians...siapa tahu sekolah apa tu..you'll know why this story reminds me to that school...**
Biasalah...there will be loves,hates,enemies,revenged and everything related to humans relationship...


This where mama selalu tengok kalau online...
Nak tengok kat TV memang tak dapatlah kann...balik keje pun dah dekat kul 9 malam...
By the time dah penat plus nak makan solat segala...
So..kita catch-up this story kat sini sajalah...



Apapun...I did enjoy watching this high school love story...
Sesambil menonton teringat kat orang yang jauh di mata saya sekarang ni...
Terasa berat hati...syahdu je bila ingat balik segala apa yang dia buat untuk membuktikan kasih dia pada saya...
Alhamdulillah...it's going to be our 5th wedding anniversary soon...
Tak lama lagi je ni...apapun...baru 5 tahun je kami jadi suami isteri...masih jauh lagi perjalanan kami...banyak lagi dugaan2 lain yang bakal kami hadapi...semoga kami berdua kekal bersama menghadapi segala dugaan yang mendatang nanti...(Insyaallah)

Okay...pada yang nak tengok cerita ini..bolehlah klik kat link yang mama letak kat atas tu...bolehlah mula dari episod satu kalau rajin...hiksss...
Tapi part romantiknya adalah di tengah2...cinta tengah berputik orang kata...
Feeling2 being lovelah masa tu eksss...

Okay...just a random entry kali ini...
Malas sangat dah nak update blog dah ni...walaupun banyak je cerita yang nak dikongsikan...apapun,have a simples life and be humble...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!

**Keep counting down the days...alhamdulillah,syukur ke hadrat Ilahi atas segala kurniaan-Nya...semoga kami dapat membalas jasa kedua orang tua kami dalam membesarkan kami...congrats hubby and congrats to myself too...2013 definitely a good year for us...walaupun kita kehilangan seorang ahli dalam keluarga ketika dia berusia 2 bulan dalam kandungan...but Allah swt always knows when is the best time to grant our wish and doa...to my 2nd child,you always in our heart and mind...walaupun mama tak sempat nak pegang tangan adik...tapi mama nak bagitau..mama sayang adik,abang wah pun sayang adik,ayah pun sayang adik..adik tunggu kami di Jannah sana yer...its a been a year adik tinggalkan kami...kalau adik ada,sekarang usia adik dah 6 bulan...tak apalah adik,nanti sampai waktunya kita akan bertemu jua...you'll be always in our mind and doa...**


November 7, 2013

Bon Voyage ayah@Mama's love!!!

Pheewwww...sedar tak sedar...dah sebulan lebih ayah was away from us...
Dalam sebulan ni...macam-macam benda yang berlaku...
Ayah tinggalkan kami bertiga kali ni dan mama ada banyak tanggungjawab yang perlu dijaga while ayah was away kali ini...
Selain bringing up Rizqullah...mama pun kena jaga kesihatan...:D

Apapun..this time around syukur sangat-sangat sebab I have a good family member which was ready for any emergency from mama...
Insyaallah semua akan berjalan dengan baik...ameen...

Okaylah...just nak recap je the memories right before ayah sailing away from us demi mencari rezeki...
Anyway...congrats to ayah for the dot..dot..dot...
Kami doakan semuanya dipermudahkan untuk ayah di sana dan semoga Allah swt sentiasa melindungi-mu suamiku...
"BID THE ODD"
That's the word yang ayah selalu guna sekarang ni...
Yuuuppp...I agree with you sayang...sometimes we must start the step 1st to success..

On last 28th September 2013...we are sending ayah to KLIA...
Malangnya pagi tu mama kena join CSR at Gombak...
The last few hours yang sepatutnya mama spend with my love terpaksa dikorban demi tuntutan tanggungjawab terhadap komuniti@masyarakat...
Tak apalah...janji I still have chance to send him off to KLIA...

Dan macam biasalah...there is few picas yang sempat mama captured a few hours sebelum kami sekeluarga terpisah...
Macam happy je kan kami...:D
Walhal...dalam hati...hanya Allah swt sahaja yang tahu...
(asam garam family pelaut cam inilah...pahit macam mana pun kena telan...)


On the way to KLIA lepas makan nasi campur kat Gombak...
Sedap dapat makan sambal tempoyak...
Thanks dear bagi isteri you makan sampai kenyang dulu...hehehe...

Self check in...
Masa ni hati mama dah sebu berat dan segalanyalah...
Rizqullah plak konon tak der perasaan...
Walhal mama tahu...malam tu korang dua dah nangis puas2 kat living room kan..

Anak dan ayah...
Dua-dua mata pun bengkak...
I know both of you are crying before ambik mama kat Gombak kaannn...
Apapun...I know ayah sayang Rizqullah sangat-sangat...
And Rizqullah pun sayang ayah sangat-sangat...

Kalau boleh memang tak mahu lepaskan ayah pergi...
Tapi what we can do my dear son...
This is ayah nature of job...
Kita kena redha dan sentiasa berdoa atas keselamatan ayah...
Semoga kita dapat bertemu lagi nanti...

Ingat pesanan ayah anakku sayang...
Whila ayah away...dengar cakap mama and jaga mama...
Sama-sama kita take care antara satu sama lain ya...

Our mural at SK Taman Sri Gombak...
Alhamdulillah...berjaya jugak siapkan walaupun ada kekangan masa dalam nak buat design ni...
Just a simple word but a lot of meaning...
To ayah...GO FOR IT!!!
You know what I mean..CHAIYOK!!CHAIYOK!!!

Apapun...hope ayah will be back in this January...insyaallah...
Semoga semua dipermudahkan buat kita sekeluarga...

Lagi beberapa bulan je lagi...then ayah insyaallah will be with us...
Well,see you next year ayah!!!
Doa kami sentiasa bersama mu...
We miss you so much everyday and every second...

Buat suamiku sayang...Insyaallah I'll be fine here...
Doakan isteri you gigih dan gagah mengharungi beberapa bulan lagi ni yerrrr...
Really need your support towards the end ni...
Sangat mencabar handling life alone with you...

Okay...rasanya cukup entry kali ini...
Just an entry to track when ayah is away from us...
To CIK TENAGA...please take care my dear love...
Jangan nakal2 and susahkan dia yerr...
Pulangkanlah dia di bulan January nanti yer...saya perlukan dia nanti dikala itu...

Till my next entry...salam sayang buat semua...
Have a nice day!!!


October 24, 2013

Cabaran Ibu-ibu bekerjaya di zaman ini....


Dah lama kan mama Rizqullah tak berkongsi apa2 cerita di sini...tertiba keluar plak entry camni...entah kenapa hari ni hati terpanggil nak berkongsi kisah rakan2 yang mama kira kuat dari segi mental dan jiwanya...bermacam2 dugaan yang mereka hadapi,bukan hanya kerjaya yang mencabar tetapi juga dari segi lain...kalau mama kata mama superwoman...well ada lagi wanita yang diluar sana yang mengalahkan superwoman...



Walaupun niat mereka berkerja adalah untuk membantu suami tetapi selalu disalah ertikan oleh sang suami...kebanyakkan yang mama tengok suami ini semua mengambil kesempatan atas kejayaan sang isteri...ada sesetengah tu melepaskan kebanyakkan tanggungjawab kewangan rumah ke atas isteri atas alasan banyak benda yang perlu mereka bayar(bayar mendenya kalau duit habis kat pompuan lain...)...mostly perbelanjaan anak2...memang kebanyakkan wanita2 ini yang mama lihat menangung segalanya..suami lepas tangan atas perbelanjaan anak...I'm not blaming you guys...tapi the point is..its still your responsiblity man...jangan tau buat anak je..WAJIBlah bertanggungjawab...

I've been hearing a lot of woman problem now a days...yupsss...sesekali mama rasa cuak jugak dengan pengalaman mereka ini semua...macam2 perkara yang dikongsikan oleh rakan2 mama ni...tapi most is kes suami curang...ada jugak yer yang kes isteri yang curang..terjumpa kekasih lama and sampai terlanjur...atas alasan suami jauh and etc...come on lah...that's was lame...and I still keep your BIG secret beb...kadang2 kesian aku tengok suami ko yang naif tu...well,basically...apa yang mama nak kongsikan is...baik lelaki mahupun perempuan sekarang ni...sama je jahatnya...kalau tak bertepuk sebelah tangan masakan ia berbunyi kaaaannn...

Dunia ini semakin kurang insan2 yang beriman mahupun yang setia...ada sahaja alasan yang diberikan oleh mereka2 yang curang untuk menutup kesalahan mereka2 ini...mencari salah sang isteri walhal kesalahan itu terletak pada diri sendiri..andai niat bersih berkahwin/mendirikan masjid kerana Allah swt..insyaallah...mama percaya...sekuat mana pun godaan sang perempuan lain diluar sana..kita tetap setia pada suami/isteri yang telah kita nikahi terdahulu...kemajuan teknologi sekarang ini jugak menyebabkan suami2 mahupun isteri2 diluar sana mudah sangat terpengaruh...

Too much of challenge untuk wanita2 di zaman sekarang ni...lagi2 bila HP sentiasa di tangan...whatsapp,WeChat,FB,LINE and what so ever communication apps yang ada di mobile gadget kita itu...lagi memudahkan suami/isteri untuk curang...kalau kita tengok orang dulu2 tak derlah ketara sangat permasalahan begini...ini semua kerana...suami setia dan tahu apa tanggungjawab dia...selain tidak dihidangkan dengan godaan wanita2 lain diluar sana...bila mendengarkan masalah-masalah rakan2 wanita mama ni...honestly,yuppp...kadang2 tu terbebel jugaklah pada En Suami...kesian dia menjadi tempat mama meluahkan kekecewaan terhadap perlakuan insan2 yang mama kenal ini...dah tentu En suami pun kenalah tempias dia lah kaaannnn...(sometimes I do paranoid too okay...)

Memang En Suami sendiri akui...akses mudah kalau nak berkenalan dengan sesiapapun...tapi semua terpulang pada akal dan hati...dia kata kalau dah terjebak...biasanya susah nak reverse balik...tapi dia kata tak boleh jugak salahkan suami(back up jugak ni kaum dia kaaannn...)..kena tengok balik samaada kesefahaman pasangan tu macam mana...camne jugak back ground suami mahupun isteri...kita berbalik kepada niat kita untuk berkahwin and how the man was bring up...kalau dari kecil dia dididik untuk menghormati insan yang bernama wanita...insyaallah dia kata,tak der masalah..sbb biasanya lelaki itu akan berfikir banyak kali andai dia nak menyakitkan hati wanita yang dia sayangi...tapi dia jugak pesan,lelaki ini ego dia tinggi...

Well banyak jugaklah yang mama dan ayah selalu bahaskan bersama...bukanlah mama nak mencari salah sesiapa mahupun menuduh salah siapa...cuma terkilan rakan2 rapat berhadapan dengan masalah yang sedemikian rupa...and guess what...mereka juga merupakan wanita2 yang berjaya serta mempunyai karier yang mantap...andai kata kalau berpisah pun..mereka boleh hidup tanpa bantuan bekas suami...

Tapi itulah...entah kenapa sang suami tak mahu lepaskan mereka ini...well,lubuk emaskan...masakan boleh lepas camtu je...maklumlah,kalau poket berlubang boleh minta pada isteri pertama ni...tapi ada hati nak pasang lagi...walawwweehhh!!tak tahu dah nak bagi cermin besar mana kat lelaki camni...dah lah berlagak dengan kemewahan atas hasil titik peluh isteri...serius damn the suitable word is 'DAYUS'...

Hmmm....hari ni setakat nak meluahkan rasa hati je ni...tak terkata dengan kata dah bila mendengar mahupun mengetahui masalah rakan2 ni...hanya boleh menjadi tempat mereka meluahkan rasa kekecewaan dan betapa hancurnya hati mereka atas perlakuan insan yang mereka sayangi dan percayai...

Terdetik jugak dalam hati kadang2,setakat ini mama bersyukur dipertemukan dengan En Suami yang sangat understanding dan sangat open dengan apa jua yang mama lakukan...dia juga kerap membantu mama dalam membantu wanita2 ini semua...terima kasih suamiku sayang...dikau menjadi akalku tatkala emosi telah menjadi raja dihatiku...

Semoga kisah2 rakan2 yang mama tahu ini menjadi pedoman buat kami suami isteri dalam menjaga keharmonian rumahtangga kami...masih jauh lagi perjalanan kehidupan kami ini...baru je 5 tahun kami bersama...masih banyak lagi yang harus kami tempuhi bersama...you will be my best friend forever hubby...

Okaylah...just bebelan sikit je hari ni sambil malayan buat document while remoting ke opis...MC pun kena jugak siapkan kerja..well,hope segala doa akan termakbul tak lama lagi...moving forward to leave all this works...nak focus dengan benda yang mama suka je...hehehe...semoga rezeki ayah terus dimurahkan untuk kita sekeluarga...
Thanks ayah for the green light given...

Pada yang rindu pada Rizqullah...
Ini adalah pic terbaru dia...just taken last Saturday while mama busy doing hantaran deco for his makcik...

Mama tengah bayangkan Rizqullah kalau misai melentik camni..hihihi...

Just a little bebelan dipetang hari ni sesambil update document...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a productive day ya!!!

**Pssstt..entah bila lah ni nak share picas bon voyage ayah ke laut kembali and also the picas of Rizqullah birthday celebration...setakat ni picas pun x edit lagi...muahahaha...insyaallah yer sayang mama...will do it slowly like a snail...**




October 6, 2013

Tak terupdate kah???

It's been a long time not writing anything in this blog...
This blog suppose to be a place for mama sharing my journey with Rizqullah while ayah was away and with us...an entry where I kept all our SPECIAL MEMORIES together...

Well...this lately masa amat mencemburui mama...
Selain kesihatan yang up and down dan jugak tunggakan task kerja yang banyak...
Semua ini menghalang mama tuk menaip panjang lebar mahupun mengedit picas2 kami sekeluarga..
Bukan x berholiday ke mana pun...ada je berholiday...
Tapi itulah...mood nak snap2 pic pun dah kelautan...
**Maybe ayah kena belikan mama gadget baru kot baru semangat sikit nak menembak balik...anyway,ayah...the SONY ALPHA full frame tu cam menarik bangatsssss je...mama rather to stop buying the collection of handbag now...lagipun anniversary kita pun x lama lagi kann...i don't want any Habib Jewel or what so ever LV ke hape...itu mama leh beli sendiri kot...nak DSLR SONY yang baru tu je(errrr..itu pun leh beli sendiri...tapi saya nak suruh u belikan jugak..)...yang kita test hari tu..muahahaha...hadiah for dot..dot..dot ke???**

Haaa...itu dia..sudah lama tidak melalut dalam blog...sekali sekalalah kann...**hoping my hubby is reading this entry...atleast dia taulahkan bini dia nak apa...bukan nak handbag or jewelleries...tapi nak gadget tuk menembak dengan lebih jauh...ahahahaha...**

Okaylah...saja je buat entry tuk bagitau hubby my wishlist for our 5th anniversary yang tak lama lagi...lompat kerianganlah kalau dapat..anyway,benda tu pun kami leh share since our interest are same...suka amik gambar and and test latest gadget...anyway,this is not satu keperluan pun...kalau dapat Alhamdulillah...hiksss...

Okaylah...cukup dulu entry yang entah apa2 tuk petang Ahad nan permai ini...
For those yang tertanya kenapa mama Rizqullah very seldom updating blog sekarang ni...
Well,I was super duper busy plus kami sekarang pun dah pindah ke rumah baru...jadi banyaklah kerja rumah yang mama nak uruskan...

Apapun...my passion to take picture are still there...
Insyaallah...will share some new and latest story soon...
Banyak entry2 tertunggak yang mama nak coretkan buat Rizqullah di sini...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice week to all of you...

**Nothing much I can say currently...syukur ALHAMDULILLAH for all the rezeki given upon us..mudah2an kami tidak menjadi insan yang ALPA mahupun LUPA DIRI..Semoga rezeki ini dapat kami kongsikan bersama orang tua kami Ya Allah...syukur sangat sbb diberikan keluarga yang sangat penyayang dan baik..Thank you MAMA,IBU & BAPAK for alll your doa...insyaallah kami akan terus berbakti untuk kalian semua selagi kalian masih bersama kami...**




September 23, 2013

Song that reminds me to someone...#throwback

Tiap kali dengar lagu si adik Tegar dari Indonesia ni...
Memang buat mama teringat pada seorang insan yang amat mama sayangi dan sanjungi dalam hidup mama...
Dia hidup susah demi untuk isteri dan anak2 dia...
Dia sanggup menahan diri makan makanan sedap2 sebab nak bagi kemewahan tuk anak2 dia...
Dulu dia menderita demi kami...

Banyak pengorbanan yang dia telah lakukan untuk kami sekeluarga...
Tanpa apa yg dia lakukan dulu...
Tak mungkin kami berjaya dan hidup seenak ini sekarang ni...

Apapun...jom hayati dulu lirik lagu adik Tegar ini...


"Aku yang dulu bukanlah sekarang..."
"Dulu ku menderita sekarang ku bahagia..."
"Cita2ku menjadi orang kaya..."

This is some lyric that really suit the life of my late father...
Dia bukan berasal dari keluarga kaya pun...
Tapi hanyalah anak penjual buah di pasar...
Dia lupakan cita2 dia nak belajar tinggi dan datang ke Kuala Lumpur di usia muda untuk membantu keluarga...
Ingat lagi arwah abah cerita dia tumpang lori tuk sampai ke Kuala Lumpur...

Tido menumpang rumah sedara mara yang ada sekitar Kuala Lumpur...
Alhamdulillah...berkat usaha...dapatlah abah keje ngan bank...
Dari seorang kerani hinggalah ke pengurus...
Sebelum abah ambik VSS tuk berenti...

Tapi sepanjang hidup dia...
Banyak benda yang mama belajar dari dia...
Apapun yang kita buat dalam mencari rezeki...
Pastikan rezeki itu dari rezeki yang halal...jangan menganiaya orang...
Jangan tutup pintu rezeki orang...
Dan paling utama jangan kita aibkan orang...
Nak rezeki yang berkat...selain kita bekerja dengan ikhlas...
Connection dengan orang sekeliling dan perlakuan kita juga kena jaga...
Dan paling penting haruslah jujur dan bertanggungjawab dalam apa jua yang kita lakukan...
I had to say that he has became my idol all this while walaupun mama sekarang berjawatan lebih tinggi dari arwah abah...

Tapi bagi mama..yang penting dalam hidup ialah keberkatan rezeki...
Dulu mama wonder camne arwah abah can manage so much of things...
Selain dari sikap jimat cermat dia...
Dia juga pastikan hanya keperluan sahaja yang dipenuhi...
Walaupun ada hick up here and there due to someone...
Tapi arwah abah dah sediakan kami semua dengan segala ilmu didada...

Okaylah...just a some throwback about my late father...
I do miss him so much and kinda miss his hugs when i need to cry...

Semoga roh arwah abah di tempatkan di kalangan mereka2 yang dikasihi dan disayangi oleh Allah swt...
Thank you abah for everything...
If I can share all my happiness with you right now...that will be good...
I just wanted you to see our achievement right now abah...


**Syukur alhamdulillah...a lot of interesting things happened this few months...ada hikmah di sebalik segala yang berlaku dan ada hikmah disebalik apa yang aku lakukan...menjauhkan diri dari perkara yang tak baik memang sangat mendatangkan kebaikkan..syukur diberikan hidayah oleh-Nya...klu dulu...ada je masalah yang berlaku...tak kereta breakdown,tayar pancit,asyik stuck dalam jam,small accidents causing kete calar sini sana...now,I feel much better and guess what??hidup pun lebih tenang dan juga bahagia...I never regret on what I have done and being odd is my path...walaupun at early stage macam2 yang kena sabar,but berkat nasihat suami dan juga teringat nasihat arwah abah about salah satu punca pintu rezeki tertutup...kuatkan semangat jugak...now I know kenapa abah selalu nasihat jangan suka jaga tepi kain orang...biarlah orang tu dengan hidup dia...tapi kalau orang perlukan pertolongan kita,selagi termampu...kita bantu...

Apa yang berlaku dalam hidup mama ini hanyalah buat renungan...yang baik jadikan iktibar...mana yang tak baik itu jadikanlah sempadan...live in simple life and jauhkanlah sikap buruk sangka...Insyaallah,better life ahead...**


July 20, 2013

Ramadhan kembali...(dah 10 hari kita berpuasa)

It's Ramadhan again...
Alhamdulillah...dipermukan lagi dibulan yang mulia ini...

It's been a while jugak mama tak update apa2 di blog ini....
Banyak nukilan yang terpaksa di simpan je dalam hardisk...
Dek sebab kekangan masa....Alhamdulillah...masa sentiasa terisi dengan perkara yang baik...having family together 24x7 adalah sangat mengujakan...
Kerja???jangan cakap...ada je benda yang nak dibuat everyday even during my holiday...

Syukur dipanjangkan usia untuk merasai Ramadhan kali ini...
The last Ramadhan is still fresh in my mind and also not forgetting our fantastic hari raya in Singapore with all our lovely families over there....
Mak Ngah came back from US...all the Malaysian Relative are down in Singapore with Wan to celebrate raya together...
Auntie Sonia with her superb stories....Oh!!I do miss you all!!!
Still teringat lagi malam raya budak2 kena tangkap just sbb main bunga api je kat Singapore....bunga api bodoh tu je yeeee!!!
Kesian jugaklah seeing them ditangkap macam penjenayah je...
Digari bagai...budak2 kat Malaysia ni???
Siap buat mercun buluh...haaiiihh...
How grateful we are actually...
Tapi itulah...kita ni selagi tak kena batang hidung selagi tulah tak reti bahasa...

Apapun...that's was last year Raya...
Alhamdulillah...it was different from the years before...
Ikutkan hati tahun ni pun rasa nak ziarah wan during raya...
Tapi apakan daya...I have to stay put in Malaysia...
Tak leh nak jalan-jalan jauh sangat...(sobssss...)
Insyaallah...panjang umur dimurahkan rezeki kita jumpa nanti ya Wan...

Apapun...kali ini raya jugak mengujakan...
We are celebrating our 1st raya at our New home@Bukit Bandaraya...
Syukur dipermudahkan urusan dalam pembelian rumah@astana idaman kami ini...
Walaupun ia bukanlah bungalow mahupun semi-D...
Ia masih sebuah rumah tempat kami berlindung...
Berkasih sayang bersama dan berholiday di sini....
Seriusly I just like my neighborhood and the surrounding...
Hanya bersebelahan dengan Taman Botani...every morning penug kabus dengan penuh oksigen yang menyegarkan rongga penafasan...
Walaupun jauh dari tempat kerja...

Tapi wake up with this feeling is like feeling superb...
Dah masuk KL jangan cakaplah kaaaan how is the feeling....
Haiyyoooo...this lately semakin kuat plak perasaan untuk meninggalkan bank rimau tu...
I don't mind on the pay anymore....I just want my life back!!!
Hates spending hours on he road...
Nak cari kerja yang tenang...yang boleh saya tumpukan masa untuk anak2 pada waktu yang sama...dan paling utama dekat dengan area rumah...
Hmmmmm....ada orang nak bagi tak kerja camtu??
Tapi itulah...someone did ask me do I ready to get lesser pay from what I've earn now...
Huhuhu...payah nak jawab tu...
Apapun...jawapan biasa...Biarlah Allah swt menentukan rezeki kita...
Insyallah...ada lah tu rezeki di mana-mana...

My little rascal pun dah besar....
He's going to 4 years old this September and Insyallah going to be big brother soon...
Sibuk dok minta adik...sabar yer sayang mama...
Adik tak pop out cam anak patung...OR hari ni gi kedai...bayar terus dapat...
Nak adik mama ngan ayah kena berusaha bersabar dan bertawakal...
Hehehehe...
Bila tanya nak adik girl ke boy...
He answer nak girl...
Bila mama tanya kenapa tak nak adik boy...
Rizqullah jawab tak mo share toys!!!

OMGEEEE!!!mama tak ajar okay anak mama kedekut toys...
Mama beli toys tuk semua anak mama share...
Yup...I did buy it for you...but you have to share it with your siblings...
Tapi mama tau...Rizqullah tak kedekut...
Seeing you bertolak ansur while playing with Adam buat mama rasa sangat bangga dengan kamu Rizqullah...
Mama tahu kadang2 Rizqullah kecik hati sbb mama selalu menangkan Adam...
Tapi it's make you learn that as abang you have to give and take with your siblings...
Tapi Rizqullah selalu buat mama feel proud...
Teacher Juma pun selalu cerita kat mama how good your are in school...
Syukur dikurniakan anak sebegini...
Mama harap semua anak2 mama seperti kamu Rizqullah...
Baru mama tahu...anak mama ni macam mama dia...
Anak murid kesayangan teacher...hehehe....


And sebelum menutup entry ini...
Picas kami sekeluarga...Alhamdulillah...
Raya ini kami dapat beraya bersama lagiiiiii...
Tahun depan belakang cerita....
Apapun...tahun depan mama kena ready tisu banyak-banyaklah kott...
Sbb mungkin tak dapat raya bersama cam tahun ni...
Apapun...segalanya mungkin berubah....

Tiada siapa tahu ketentuan Allah swt....
Cam tahun ni...kami tak sangka dapat jugak raya bersama...
Patutnya raya kali ini ayah di tengah lautan sana...
Tapi itulah...semua Dia yang susun...
Semoga another miracle lagi next year...
Insyaallah...I'll keep praying for the best of our little family...

Till then...salam sayang buat semua...
Have a pleasent Ramadhan...
Jaga hati...jaga mulut...jaga akal dan jugak jauhkan diri dari membawa fitnah...

Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita insan yang lebih baik dari sebelumnya dan bukan lagi plastik seperti dulu...meningkatnya usia sepatutnya menjadikan kita insan yang lebih berhemah dan berakal...

Have a nice and beautiful day!!!



 
Real Time Web Analytics