January 20, 2013

Homework...homework...

Orang lain sibuk excited story mory about anak2 memasing masuk skool...
Mama Rizqullah plak feels like...Oooo...aku dah lalui saat itu...
Hukssss...Rizqullah pun cam dah lali pegi sekolah...
Dah pasrah dah kena bangun awal pagi dan kena keluar rumah seawal pukul 7 pagi tuk sampai ke Kelana Jaya at 8 am...

Inilah rutin anak kecik yang baru sahaja menginjak ke usia 3 tahun...
Walaupun hanya 3 tahun usia dia...
Tapi dia tahu akan rutin harian dia...
Tipulah kalau mama kata Rizqullah dengar je cakap mama dia ni...
Definately every morning there will be drama happened...
Dari dia bukak mata je sampailah depan sekolah...

Tapi cam mama cakap...
Mama dah lali dengan semua tu...
Tak derlah yang mama leh cakap menarik coz it's normal...
Setiap budak2 ada perangai dia...
Sib baiklah Rizqullah ni bukan jenis kalau merajuk apa lari keluar pagar rumah...
Uisssshh...kalau itu yang terjadi....
Seriau mama pagi2...

Apapun...the new things happened for this year ialah...
Rizqullah had a homework to do...
Atleast seminggu sekali...
Serius...it was sooooo damn hard to get this little rascal to sit still for a minute...
Dia memang tak reti dok diam...
Sudahnya ugutan letak dalam stor gelap barulah jalan...
Haiiiihh...x pasal2 je mama kena pakai ugutan nak bagi dak kecik sorang ni duduk diam and siapkan kerja rumah dia...

Memang dramalah kaaaan nak suh dia buat kerja rumah...
Sama macam pak su dia...kalau tak tegang urat leher kita dok marah and bebel...
Memang tak sah...berebut remote kadang2 tu sbb dia sibuk nak tengok TV instead of doing his homework...

Sangat mencabar anak2 zaman sekarang ni...
Too much of entertaiment....tapi sekarang ni mama dah mula kurangkan Rizqullah with gadget and toys...
Alhamdulillah...he's not into Ipad or HP sangat dah...
Kalau betul2 dia tak tahu nak buat apa...barulah dia minta Ipad...
But I do make a routine Ipad was only on weekends or 10 min before sleep...

Okaylah...mama boleh entry mama tanpa bukti ini budak kicik buat kerja rumah..
Cuma time gambar ini diambil...dia x derlah plak buat drama...
Elok plak duduk buat kerja rumah dia...
Haaa...camnilah bagus...dengar pun cakap mama(safe energy mama)...
Hmmm...time ni dia baik sebab ada makna okay...
Dia tahu on weekend nak gi Legoland...itu yang baik je sepanjang minggu tu...
**Baik ada makna...***

Kengkunun tu tekun sangatlah kaannn...
But atleast dia buat kerja rumah dengan aman...
Alhamdulillah...no drama for that night...

Alahai...home work budak tadika...
Biasalah...ikut titik tu...
Hmmm..time mama dulu rasanya umur 6 tahun kot baru mama sibuk tulis2 camtu...
Perubahan zaman...

Ini antara sedikit yang mama nak letak kat sini...
Mama nak Rizqullah tahu how cengengnya dia bila it involved about homework...
You are such drama kinglah my son...
Penat mama kadang2 melayan kerenah kamu...
Dah lah penat kerja...penat driving and stuck in the jam...
Balik kerja penat melayan kerenah kamu yang nak macam2 perhatian dari mama...
Yup...such a challenging life I had actually...
Belum lagi cerita pengalaman berhadapan dengan bermacam jenis perangai manusia yang ada di luar sana...
Yang suka cakap kasar and biadap ngan orang...
Yang suka bersangka buruk dengan orang and canang2 cerita...
Yang suka marah-marah tak tentu pasal pun ada jugak...
Oh!!!tak lupa jugak the type of pushy person...semua pun urgent,urgent,urgent...

Apapun...I'm trying my hard to give some time to you my son...
I might not a perfect mother...but I am trying to be one...
Mama sanggup tak layan FB and wassap just to make sure that my family comes first after my work...

Yup...I do changed a lot...I prefer to keep quite and be silent instead of talking nonsense...I have to be more focus on what I want and what to achieved...
Sorry lah kalau ada yang terasa mama Rizqullah ni pilih bulu ke hape...
It's up to all of you to think...apapun,kami tak kacau anda pun...
Jadi berpada-padalah yerr dalam menyampaikan cerita anda...

Rasanya cam panjang plak kali ni mama Rizqullah membebel...
Maklumlah..sekali sekala meluahkan sikit apa yang terpendam dalam hati ni...
And sending a little warning pada mereka yang berkenaan...
Nak sentap ke hape ke...sendiri makan cili sendirilah cari air...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice day buat semua!!!

***Be a positive person and not a negative person...**


4 comments:

Kniedaz said...

sekarang ni budak kecil pun dah ada homework..selagi simple takpela...hehe

-Sara- said...

takpee jnji aktiviti yg memberangsang minda anak2 kita kan :)

Mama Rizqullah said...

Kniedaz,

Kaaann..dulu kita masa darjah satu baru kenal apa tu home work...
zaman banyak dah berubah...everybody is racing to be the best...
KPI mak ayah bila anak berjaya atau gagal...

Mama Rizqullah said...

Sara,

Yupss...memberangsangkan...tapi kadang2 budak2 baya ini dia belum kenal lagi erti nak focus...haiihh..sangat mencabar nak suruh Rizq buat homework..:-)

 
Real Time Web Analytics