July 20, 2013

Ramadhan kembali...(dah 10 hari kita berpuasa)

It's Ramadhan again...
Alhamdulillah...dipermukan lagi dibulan yang mulia ini...

It's been a while jugak mama tak update apa2 di blog ini....
Banyak nukilan yang terpaksa di simpan je dalam hardisk...
Dek sebab kekangan masa....Alhamdulillah...masa sentiasa terisi dengan perkara yang baik...having family together 24x7 adalah sangat mengujakan...
Kerja???jangan cakap...ada je benda yang nak dibuat everyday even during my holiday...

Syukur dipanjangkan usia untuk merasai Ramadhan kali ini...
The last Ramadhan is still fresh in my mind and also not forgetting our fantastic hari raya in Singapore with all our lovely families over there....
Mak Ngah came back from US...all the Malaysian Relative are down in Singapore with Wan to celebrate raya together...
Auntie Sonia with her superb stories....Oh!!I do miss you all!!!
Still teringat lagi malam raya budak2 kena tangkap just sbb main bunga api je kat Singapore....bunga api bodoh tu je yeeee!!!
Kesian jugaklah seeing them ditangkap macam penjenayah je...
Digari bagai...budak2 kat Malaysia ni???
Siap buat mercun buluh...haaiiihh...
How grateful we are actually...
Tapi itulah...kita ni selagi tak kena batang hidung selagi tulah tak reti bahasa...

Apapun...that's was last year Raya...
Alhamdulillah...it was different from the years before...
Ikutkan hati tahun ni pun rasa nak ziarah wan during raya...
Tapi apakan daya...I have to stay put in Malaysia...
Tak leh nak jalan-jalan jauh sangat...(sobssss...)
Insyaallah...panjang umur dimurahkan rezeki kita jumpa nanti ya Wan...

Apapun...kali ini raya jugak mengujakan...
We are celebrating our 1st raya at our New home@Bukit Bandaraya...
Syukur dipermudahkan urusan dalam pembelian rumah@astana idaman kami ini...
Walaupun ia bukanlah bungalow mahupun semi-D...
Ia masih sebuah rumah tempat kami berlindung...
Berkasih sayang bersama dan berholiday di sini....
Seriusly I just like my neighborhood and the surrounding...
Hanya bersebelahan dengan Taman Botani...every morning penug kabus dengan penuh oksigen yang menyegarkan rongga penafasan...
Walaupun jauh dari tempat kerja...

Tapi wake up with this feeling is like feeling superb...
Dah masuk KL jangan cakaplah kaaaan how is the feeling....
Haiyyoooo...this lately semakin kuat plak perasaan untuk meninggalkan bank rimau tu...
I don't mind on the pay anymore....I just want my life back!!!
Hates spending hours on he road...
Nak cari kerja yang tenang...yang boleh saya tumpukan masa untuk anak2 pada waktu yang sama...dan paling utama dekat dengan area rumah...
Hmmmmm....ada orang nak bagi tak kerja camtu??
Tapi itulah...someone did ask me do I ready to get lesser pay from what I've earn now...
Huhuhu...payah nak jawab tu...
Apapun...jawapan biasa...Biarlah Allah swt menentukan rezeki kita...
Insyallah...ada lah tu rezeki di mana-mana...

My little rascal pun dah besar....
He's going to 4 years old this September and Insyallah going to be big brother soon...
Sibuk dok minta adik...sabar yer sayang mama...
Adik tak pop out cam anak patung...OR hari ni gi kedai...bayar terus dapat...
Nak adik mama ngan ayah kena berusaha bersabar dan bertawakal...
Hehehehe...
Bila tanya nak adik girl ke boy...
He answer nak girl...
Bila mama tanya kenapa tak nak adik boy...
Rizqullah jawab tak mo share toys!!!

OMGEEEE!!!mama tak ajar okay anak mama kedekut toys...
Mama beli toys tuk semua anak mama share...
Yup...I did buy it for you...but you have to share it with your siblings...
Tapi mama tau...Rizqullah tak kedekut...
Seeing you bertolak ansur while playing with Adam buat mama rasa sangat bangga dengan kamu Rizqullah...
Mama tahu kadang2 Rizqullah kecik hati sbb mama selalu menangkan Adam...
Tapi it's make you learn that as abang you have to give and take with your siblings...
Tapi Rizqullah selalu buat mama feel proud...
Teacher Juma pun selalu cerita kat mama how good your are in school...
Syukur dikurniakan anak sebegini...
Mama harap semua anak2 mama seperti kamu Rizqullah...
Baru mama tahu...anak mama ni macam mama dia...
Anak murid kesayangan teacher...hehehe....


And sebelum menutup entry ini...
Picas kami sekeluarga...Alhamdulillah...
Raya ini kami dapat beraya bersama lagiiiiii...
Tahun depan belakang cerita....
Apapun...tahun depan mama kena ready tisu banyak-banyaklah kott...
Sbb mungkin tak dapat raya bersama cam tahun ni...
Apapun...segalanya mungkin berubah....

Tiada siapa tahu ketentuan Allah swt....
Cam tahun ni...kami tak sangka dapat jugak raya bersama...
Patutnya raya kali ini ayah di tengah lautan sana...
Tapi itulah...semua Dia yang susun...
Semoga another miracle lagi next year...
Insyaallah...I'll keep praying for the best of our little family...

Till then...salam sayang buat semua...
Have a pleasent Ramadhan...
Jaga hati...jaga mulut...jaga akal dan jugak jauhkan diri dari membawa fitnah...

Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita insan yang lebih baik dari sebelumnya dan bukan lagi plastik seperti dulu...meningkatnya usia sepatutnya menjadikan kita insan yang lebih berhemah dan berakal...

Have a nice and beautiful day!!!



2 comments:

zahirian said...

lamenye tak hapdate...

tenku butang said...

done follow sini no. 1801
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

 
Real Time Web Analytics