September 23, 2013

Song that reminds me to someone...#throwback

Tiap kali dengar lagu si adik Tegar dari Indonesia ni...
Memang buat mama teringat pada seorang insan yang amat mama sayangi dan sanjungi dalam hidup mama...
Dia hidup susah demi untuk isteri dan anak2 dia...
Dia sanggup menahan diri makan makanan sedap2 sebab nak bagi kemewahan tuk anak2 dia...
Dulu dia menderita demi kami...

Banyak pengorbanan yang dia telah lakukan untuk kami sekeluarga...
Tanpa apa yg dia lakukan dulu...
Tak mungkin kami berjaya dan hidup seenak ini sekarang ni...

Apapun...jom hayati dulu lirik lagu adik Tegar ini...


"Aku yang dulu bukanlah sekarang..."
"Dulu ku menderita sekarang ku bahagia..."
"Cita2ku menjadi orang kaya..."

This is some lyric that really suit the life of my late father...
Dia bukan berasal dari keluarga kaya pun...
Tapi hanyalah anak penjual buah di pasar...
Dia lupakan cita2 dia nak belajar tinggi dan datang ke Kuala Lumpur di usia muda untuk membantu keluarga...
Ingat lagi arwah abah cerita dia tumpang lori tuk sampai ke Kuala Lumpur...

Tido menumpang rumah sedara mara yang ada sekitar Kuala Lumpur...
Alhamdulillah...berkat usaha...dapatlah abah keje ngan bank...
Dari seorang kerani hinggalah ke pengurus...
Sebelum abah ambik VSS tuk berenti...

Tapi sepanjang hidup dia...
Banyak benda yang mama belajar dari dia...
Apapun yang kita buat dalam mencari rezeki...
Pastikan rezeki itu dari rezeki yang halal...jangan menganiaya orang...
Jangan tutup pintu rezeki orang...
Dan paling utama jangan kita aibkan orang...
Nak rezeki yang berkat...selain kita bekerja dengan ikhlas...
Connection dengan orang sekeliling dan perlakuan kita juga kena jaga...
Dan paling penting haruslah jujur dan bertanggungjawab dalam apa jua yang kita lakukan...
I had to say that he has became my idol all this while walaupun mama sekarang berjawatan lebih tinggi dari arwah abah...

Tapi bagi mama..yang penting dalam hidup ialah keberkatan rezeki...
Dulu mama wonder camne arwah abah can manage so much of things...
Selain dari sikap jimat cermat dia...
Dia juga pastikan hanya keperluan sahaja yang dipenuhi...
Walaupun ada hick up here and there due to someone...
Tapi arwah abah dah sediakan kami semua dengan segala ilmu didada...

Okaylah...just a some throwback about my late father...
I do miss him so much and kinda miss his hugs when i need to cry...

Semoga roh arwah abah di tempatkan di kalangan mereka2 yang dikasihi dan disayangi oleh Allah swt...
Thank you abah for everything...
If I can share all my happiness with you right now...that will be good...
I just wanted you to see our achievement right now abah...


**Syukur alhamdulillah...a lot of interesting things happened this few months...ada hikmah di sebalik segala yang berlaku dan ada hikmah disebalik apa yang aku lakukan...menjauhkan diri dari perkara yang tak baik memang sangat mendatangkan kebaikkan..syukur diberikan hidayah oleh-Nya...klu dulu...ada je masalah yang berlaku...tak kereta breakdown,tayar pancit,asyik stuck dalam jam,small accidents causing kete calar sini sana...now,I feel much better and guess what??hidup pun lebih tenang dan juga bahagia...I never regret on what I have done and being odd is my path...walaupun at early stage macam2 yang kena sabar,but berkat nasihat suami dan juga teringat nasihat arwah abah about salah satu punca pintu rezeki tertutup...kuatkan semangat jugak...now I know kenapa abah selalu nasihat jangan suka jaga tepi kain orang...biarlah orang tu dengan hidup dia...tapi kalau orang perlukan pertolongan kita,selagi termampu...kita bantu...

Apa yang berlaku dalam hidup mama ini hanyalah buat renungan...yang baik jadikan iktibar...mana yang tak baik itu jadikanlah sempadan...live in simple life and jauhkanlah sikap buruk sangka...Insyaallah,better life ahead...**


3 comments:

PurpLe LoVeR said...

lama mas tak update blog....hihi rinduuuuuuuuuuuuuuuuu

hazlina azmi said...

rezeki yang berkat punca family bahagiakan dear...

blogwalking...jemput singgah ke blog saya yang tak seberapa ni..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

hazlina azmi said...

saya sgt2 sukakan lagu ini...;)

blogwalking..jemputla ke blog saya dan bertukar2 link
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

 
Real Time Web Analytics