April 29, 2013

An awesome weekend...#malang tidak berbau..

Sabtu lepas mama and Rizqullah secara tawakal dan berbekalkan doa semua saudara & kenalan yg mengenali kami,memulakan perjalanan berdua kami ke Pasir Gudang,Johor...it's only Rizqullah and me...

**Terima kasih semua...especially auntie2 at LDQ yang doakan perjalanan kami selamat and ask me to extra carefull...dorang nak jumpa dak "telengga" lagi kata mereka...**

Since ayah is still working atas kapal until 6 pm...therefore sempatlah pagi tu mama bawak Rizqullah jumpa atuk and nenek at tasik before start our journey to Pasir Gudang,Johor...
Cam biasa..this is our weekend activity...Rizqullah having fun with atuk..running here and there at tasik...while mama line dancing with nenek and semua aunties2 yang super awesome...tapi pagi tu kami terlewat sikit due pagi tu mama kena keje sikit...have to make sure all patches production was working fine...atleast to make sure hati lega untuk bertolak ke Johor...

Siap makan2 dulu lunch with atuk and nenek..then balik rumah mandi baru bertolak ke Johor...

Dimulakan dengan Bismillah...
Rizqullah with mama kick-off the journey with Bismillah and picture of us...
Thank you sayang mama for being the great buddies ever...
**Mama upah susu dalam botol besar yerr...**

Alhamdulillah...sepanjang jalan Rizqullah sangat behave...
Tak susah pun jalan with this little boy...anak dah besar...so senang sikitlah...dia dah bosan dia tido...dah penat main ipad...tengok luar tingkap...
And while speeding along the highway...we get caught with mild jam...tak lah teruk sangat jam dia...tapi the jam was due to this...

|

|

|

|

\/

Start jem...
Tak tahu apa lagi punca..
Tapi dah nampak divider jalan tu cam kena heret ngan something...

Hmmm...agak2 kalau bukan duit bayaran tol nak kena ganti ni balik...
Duit siapa nak pakai yer kalau bukan dari bayaran tol yang nak dimansuhkan sangat tu??
Question your self???
Duit orang yang langgar divider tu ke??
I bet kalau bayaran tol dimansuhkan...selamanya divider itu akan begitu dan membahayakan pengguna lain...
Fikir-fikirkan lah dan renung2kan lah...
Nothing is free...nak mati pun kena bayar kain kapan yerr...

And this is the punca...
Actually accident bus and lorry...
Agaknya bas ni nak potong lori kot...
Sbb at the left side ada lorry dalam cerun sebelah kiri...
Apapun...while you are driving on highway..ingatlah nyawa pengguna lain...
Teringat plak the accident kat Federal Highway tempoh hari yang mengorban beberapa nyawa di pagi hari...

Apapun...this is one hick up yang berlaku sepanjang perjalanan kami...sampai kat Tol JB...smart tag lane was closed due to T&G system down!!!
Ingatkan kat KL je jadi benda ni....T&G down...rupanya kat sini pun kena jugak...
Dugaaaaaaaaannn...
Beratur and berebutlah lane ngan orang Johor yang menggunakan kereta besar tapi otak kecik...seboleh2nya nak potong line and menyelinap mana2(sakit hati mak!!!)...entah mana sikap sabar pun tak tahu...yang Singaporean lagilah...jangan di cakap...rasanya atleast orang KL pun beradap lagi bila beratur panjang camtu...(sorrylah kalau ada orang Johor or Singapore yang terasa...this is my bad experience kat tol yang jam with your guys...dah bagi signal pun nak jugak selinap masuk...)

We took around 30 minutes just to pass the toll and alhamdulillah...lepas tu pickup En Suami di MMHE,Pasir Gudang and walk in check in kat Amansari Residence Resort,Masai...

Second time kami ke sini...which sebelum tu ke sini with Mummy Dina and Momma Yat for our short escape last few weeks...

Rizqullah yang suka posing sekarang ni...
Hahahah...my lioke sangat2 anak mama ni suka bergambar...
Tak yah anak girl pun tak per...dapat anak boy yang leh bawak mana2 ni pun dah syukur sangat2...
You just complete my emptiness with lots of fun and happiness...

Sementara tunggu ayah amik bag kat kereta after check in...
**Thanks to Maybank for the corporate rate...MISC & Seaferer card tak laku langsung..**
We are camwhoring at lobby with ala2 angel lighting kat kepala...

Apapun..it was a totally quality time together...walaupun ngam-ngam soy 12 jam je spending time together...yang penting kami bertiga...it just complete everything...

Ayah pun dah angau nak balik rumah...tak sabar nak bertiga balik...
Nama dah beribu kali keluar for balik...tapi tak balik2 gak...
Ada yang tanya perasaan mama...eh,I'm okay je...yang penting raya dia ada sama kami yer...
Lagi syok raya bertiga dari berdua je...Rizqullah pandang mama sengeh..mama pandang Rizqullah sengeh gak..pastu sama2 nangis time raya...
Waaaaaa...itu x mo lagi berlaku...sanggup je berkorban sekarang ni...asalkan di hari raya nanti Rizqullah x nangis nakkan ayah...

Okaylah..cukup dulu entry kali ini...insyaallah,ada masa mama updatelah yer...
Hari ni dapat lah edit picas segala and update citer baru sbb mama stuck kat service center due to Cik City merajuk kot tuan dia x balik sama semalam...check apa yang causing small 'pop' dalam engine yang buat mama and Rizqullah pucat lesi smlm...prevention is better than curing kaann...tgh membayangkan diri stuck with car break down dalam traffic jam di tengah-tengah kota Kuala Lumpur...ditemani jugak dengan hujan lebat...complete disaster in my mind....itu sbb mama sanggup cuti just to make sure kereta tip-top ketika En Suami are months away...sometimes when people are not in your shoes...they can make so many assumption kann...anyway,ada mak kesah....sukahati komelah...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah untuk semua yang sudi membaca nukilan mama Rizqullah di kali yang ini...

Have a nice and beautiful day!!!


April 24, 2013

Happy kiddos in LEGOLAND...

Nothing can make a mother smiling by seeing their child are happy and enjoying their day with the friends...
Rizqullah and Adam...
Kalau berjumpa tu...tak gaduh sekali dua...memang tak sah...
Is either Adam yang merajuk or Rizqullah yang merajuk...
Bergelut sama tu dah memang kerja dorang...
Kadang2 kesian gak Adam..coz Rizqullah is a year older than him...
Definitely lagi kuatlah dari Adam...tapi apapun,he always remember...
Adam is 'adik'...tak leh bully sangat 'adik'...
Alhamdulillah...Rizqullah is showing his talent to be abang...
Kalau mama suruh dia jaga adam..he definitely jaga Adam...
(Dua-dua budak ni every weekend nak jumpa...seronokkan bila ada kawan nak main...Aunty Dina,wah tanya bila nak bagi Adam adik??ekekekeke..)

Tapi most dia memang ajak Adam main sama sekali...
Terlupa yang dia kena behave...anyway,kiddos right???...this is their time to enjoy the kiddos world...
Last 3 weeks...mama and mummy berkesempatan untuk bawak Adam dan Rizqullah jalan2 sekitar Johor...
With us also ada Qies and Mama Yat sekali...
Alhamdulillah...akhirnya plan nak berholiday bersama terlaksana jua...
This is our niat(dina and me) to bring the kiddos to have fun...
Sesambil tu mama's release tension and have some getaway sekali-sekala tanpa suami..

Actually mama tak mo pun taip panjang sangat...just nak share with my little baby on the circle of frens dia ketika dia di usia 3 tahun  ni...
Alhamdulillah...Rizqullah knows how to mingle around and how to make frens...
Good things about Rizqullah going to school seawal 2 tahun...

Apapun...jom layan some picture of happy kiddos who enjoy their day at LEGOLAND...


Abang Wah & Adam...


Having fun together...
Exploring and teasing each other...

The 'couple'???
Sweet Ama who join us at LEGOLAND...

Anyway...kiddos dah tired sangat dah...memasing melepek je kat stroller...meanwhile mommies semua penat tolak stroller...
Entah hilang berapa kg's lah on this vacation memasing...
We definitely having fun together..
In Shaa Allah ada rezeki lebih lagi nanti...kita bervacation ke tempat lain...
But this time gadget are aways yer mommies semua...

No HP,NO IPAD & NO TAB!!!
Kiddos pun kena pasrah yerr...
With Mama Mas punya rule ni...(hiks...)

Okay...just a simple & short entry for tonight...
Entah kenapa this lately asal kul 9 PM je mata dah start nak layu...
Walhal plan dalam kepala nak sambung buat keje opis punyalah banyak...

Actually...I need my driver back!!!
Cepatlah wahai MISC pulangkan HERO MALAYA saya tu...
Really need him back with us now...
It's almost 7 months kot pinjam...walaupun bagi saya pinjam kejap last few weeks...
Tapi saya nak balik HERO saya tu...Cukup-cukuplah kot...
(Eleh...baru 7 bulan nak kecoh...orang lain bertahun kooot mama Rizqullah oiii!!!Tak banyak bising...)
Apapun...In Shaa Allah...this raya we will together again!!!
Alhamdulillah...Allah swt always knows the best...
Thank you Allah swt...if we think our planned is good,your(Allah) planned is better than ours...

Enough with the note mama Rizqullah...insyaallah,HE will come back home soon...
Keep praying and keep smiling yer Rizqullah and mama...

Okay...enough with this entry...
Semoga kita semua berada di bawah rahmat & nikmat kurnian Allah swt...

Till my next entry...salam sayang dan salam 1 Malaysia buat semua...

Have a nice day!!





April 22, 2013

Galau - Mama demam dengan lagu ni!!!!

Galau - Dato' Siti Nurhaliza

Semerbak wangi di taman hati
Setulus cintaku pejamkan matamu
Sisakan waktu barang sejenak
Pastikan dirimu ada di detak jantungku

Rebahlah di pusara hati
Agar terlelap tidurmu
Tegarlah menyelami hidup
Dan buang semua kebimbangan

Kala dahagaku
Sejukkan jiwa ini
Cinta tulus darimu

Saat galauku
Kau yang sanggup menenangkan
Sampai badai berlalu

Semerbak wangi di taman hati
Setulus cintaku pejamkan matamu
Sisakan waktu barang sejenak
Pastikan dirimu ada di detak jantungku

Rebahlah di pusara hati
Agar terlelap tidurmu
Tegarlah menyelami hidup
Dan buang semua kebimbangan

Kala dahagaku
Sejukkan jiwa ini
Cinta tulus darimu

Saat galauku
Kau yang sanggup menenangkan
Sampai badai berlalu

Kala dahagaku
Sejukkan jiwa ini
Cinta tulus darimu

Saat galauku
Kau yang sanggup menenangkan
Sampai badai berlalu

Semerbak wangi di taman hati
Setulus cintaku pejamkan matamu

****************************************

Adoiiii...mama tengah demam dengan lagu ni pulak...
Mama suka part yang ni...

"Kala dahagaku
Sejukkan jiwa ini
Cinta tulus darimu

Saat galauku
Kau yang sanggup menenangkan
Sampai badai berlalu"

Khas untuk en suami yang selalu berada bersama saya saat galauku...dikau sanggup menenangkanku sampai badai berlalu...

Nak tahu camne lagu dia...ni video yang mama linkkan dari youtube...


Buat En Suami yang sangat-sangat dah lama berjauhan dari kami...
Terima kasih sayang sebab sanggup travel dari Pasir Gudang last week untuk jaga I dan Rizqullah...so sweet je rasa masa tu...ouucchhh!!!
I'm so touch with all your bebelan dear...
(It was a record of En Redzuan bebelan for one and  half hour just because of...(biarlah rahsia..))
Now I know...I was in your heart each and every single seconds...
By not having me in your life definitely disaster for you...

Alhamdulillah...i'm recovering and definitely in 'pantang' mode...
Sangat bersyukur to have you and Rizqullah in my life...
He such a good boy and helpful bila I was paralyzed last week...
He was my second hand to do a lot of things and the most important thing is...
Dia sanggup berlapar sbb mama dia tak larat nak bergerak even nak buat susu untuk dia...
Luckily everything was put lower...so,Rizqullah leh grab sendiri makanan yang dia nak makan while waiting others to 'save' us...

Rizqullah anak kesayangan mama...
Terima kasih sayang sebab sangat-sangat tidak menyusahkan mama...
You have been a good son by taking care of me masa mama sakit last week...
Making sure mama makan by sharing your food with mama masa tu...
Ya Allah..lindungilah anakku ini sampai akhir hayat dia...
Jadikan dia seorang anak yang soleh dan yang memudahkan...
Jadikan apa sahaja yang dia lakukan berjaya dan berhasil...


I'm recovering as at today...Alhamdulillah...
To ayah yang di Pasir Gudang sana...dun worry...
We are A-OK over here...

Okay...cukup dulu entry kali ini...just a little note for my little rascal who always beside me day and night...

Mama sayang sangat dengan kamu Rizqullah...
Semoga kamu jadi abang dan anak yang baik lagi soleh...

Have a nice day semua...

Salam sayang dari kami sekeluarga...



April 17, 2013

Marine Wife Life...#Luahan Hati Seorang Isteri

Siapa kata hidup kami ni awesome?????

Orang tak nampak apa yang kami lalui saban hari...
Orang tak tahu apa yang kami lakukan hari-hari untuk meredakan gelojak rindu sang anak pada ayah mereka hari-hari...
Orang jugak tak pernah tahu yang mana bila kami sakit...kami sangat memerlukan bantuan seseorang untuk menjaga anak2 kami...bila kami avoid untuk tinggal di hospital,kata2 sinis dikeluarkan...tapi adakah anda tahu apa yang kami alami saban hari???

Betullah orang kata...sometimes,bila orang tak berhadapan dengan apa yang kita hadapi...mereka hanya tahu berkata-kata...hanya tahu komen...komen...komen dan terus komen...
Inilah dia pandangan segelintir masyarakat pada keluarga seperti kami ini...
Bukan bantuan yang dihulurkan...apatah lagi bertanya khabar...buat tak endah je sebenarnya...

Nak tahu apa yang kadang2 mama Rizqullah rasa...ini antara yang mama Rizqullah rasa...
Memang tak mampu nak susun ayat panjang berjela camni...
Tapi ini adalah luahan hati salah seorang isteri pelaut seperti mama..
She also a working mother like me...
Menghadapi prejudis orang saban hari on how we live our life...



Pandangan masyarakat pada wanita2 mahupun keluarga seperti kami ni kadang2 buat kami lemas...hidup kami ini tidaklah se-awesome mana...tapi kami bersyukur...
Sekurang-kurangnya bila mana dia bercuti...si-dia betul2 menghabiskan masa dia buat kami sekeluarga...6 bulan dilaut dan hanya 3 bulan di darat...kalau dikira setepatnya...setahun hanya 3 bulan lebih sahaja kami bertemu dengan suami...
Berbanding anda semua...tiap2 hari dapat bertemu mata dengan en suami...
**bersyukurlah dan hargailah si dia yang ada depan mata anda...**

Pengorbanan kita dah tentu berlainan...apapun,tak perlulah prejudis tentang kehidupan kami...setiap orang ada haluan kehidupan kita sendiri...

Nak kata kami ini wanita besi...tak jugak sebenarnya...tapi semua ini kami lakukan sebab kami sayang dan kami kasih insan yang berada ditengah lautan sana...mengharungi bermacam2 dugaan ditengah lautan sana yang tiada siapa tahu apa yang mereka hadapi ditengah lautan sana...tak semua lelaki boleh hidup seperti mereka...

Therefore I DO FEEL PROUD WITH MY HUSBAND...
For me he is a brave man...brave enough to face the sea with 1001 secrets...

Hari ini kami melepaskan mereka ke tengah laut dengan harapan dia akan pulang...
Walaupun kami tahu,bermacam kemungkinan akan berlaku di tengah lautan nan luas di sana...
Tapi setiap langkah mereka,kami panjatkan doa agar mereka sentiasa dilindungi dan dipermudahkan setiap urusan mereka tatkala sang kapal sudah memanggil...

Ini antara luahan hati mama Rizqullah jugak...thanks to Anne yang taip status ini...which for me,it was well said...nak bagi orang faham memang susah..nampak kita cam happy je...tapi LARA dihati ada yang tahu???ada yang nak amik tahu???
Dah tentulah tiada...so,stop judging and stop criticize if you are not in our shoe...

Okaylah,cukup dulu entry ini...again thanks to Anne sbb sedikit sebanyak meluahkan sikit apa yg terbuku dihati mama ini jugak...kadang2 tu memang terpikir banyak kali nak bagi ayat camtu..cuma takut plak ada yang terasa hati...
Jadi baik simpan sorang2 je...mulut orang memang kita tak leh nak selotape...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice day semua...



April 10, 2013

Terubat rindu ini...^_____^

Alhamdulillah...dipanjang umur dan dimurahkan rezeki untuk bertemu suami tercinta setelah 5 bulan lebih tak bertentang mata...

Terubat jugak rindu yang bersarang di hati yang sekian lama ini disimpan...
Syukur ada teman2 baik yang sudi temankan mama dan Rizqullah sampai ke Pasir Gudang...
Thanks to Dina and Adam sbb sudi teman kami dari KJ sampai ke PG...
Amik mama yat and Qies kat Tol Ayer Hitam...
Then terus kami mengembara ke Negeri Johor...

Nothing much I want to say...just a syukur to have such a great weekend and getaway with my lovely frens and husband together...
Celebrating our achievement in carrier with the people which is close to us...

Us @Senibong seafood

Thanks mama yat for this picture...
Sendiri dah lupa nak amik picas banyak2...dah lah bukan selalu dapat jumpa camni...
Anyway,thank you my dear hubby for taking care of me...
I was too exhausted...sib baik ada En Suami tolong urutkan belakang sbb lama sangat driving...
Apapun terima kasih jugak sbb gosokkan tudung while isteri you ni lelapkan mata kejap...
Manja2 time...dah lah dia pun penat...tapi bila dia tgk isteri dia pucat lesi...
He always know how to take care of me...

Insyaallah...ada rezeki kita bertemu lagi yer suami ku sayang...
Selamat bertugas di dock sana...lega sbb hari2 dapat dengar suara dia...
Leh LIVE telecast bercerita segalanya kat En Suami...^__^

Till my next entry...salam sayang buat semua...

In Shaa Allah next entry mama cerita the awesome holiday we had...

Have a nice day!!!


April 5, 2013

US...only US...#Us#Happy

1...2...3....4...5....6........infinity
Keep counting and counting entah sampai bila pun tak tahu...
Wallahualam...
Apapun..we still smiling and still waiting for our HERO to come back home with us...
Insyaallah...penantian kian berakhir...
Keep positive ya mama Rizqullah...

There is a lot of things to share with my soulmate...
Sangat teruja nak celebrate with him sebenarnya...
Syukur Alhamdulillah...this 2013 has given a good start for me...
Infact for us...syukur sebab senantiasa dikelilingi mereka2 yang selalu memberikan semangat pada kami sekeluarga...
(You know who you are my dear families and close friends..)

Apapun...this little boy also had made mama feel proud too...alhamdulillah...
Dia dah banyak improvement dari macam2 segi...
Especially education where at his age..he already know so much things...
Malam2 nak tido..ada je lagu nasyid yang dia nyanyikan dodoikan mama...
Dari nama2 rasul...lagu anak soleh dan macam2 lagi...
Thank you Allah for this Rezeki...(Rizqullah)




To ayah yang jauh di mata namun sentiasa dekat sangat dihati kami...
Don't worry so much..we are okay over here...
We are so excited to meet you soon(In Shaa Allah)...
 
Apapun...kita celebrate dulu with close friend who will be with me this weekends...sungguh teruja nak jumpa korang semua and sekali jumpa buahhati tersayang...2 in 1 plan..hehehehe....thanks korang sudi temankan mama Rizqullah kali ni...sayang korang semua...kita celebrate macam2 benda yerr...

Apapun...doakan perjalanan kami selamat ya...
Mana mama nak pegi hujung minggu ni...heheheh...adalah,yang pasti celebrating our success of 2013 part 1...

Selamat berhujung minggu dan beristirehat buat semua...

Have a nice day!!!


April 2, 2013

Stay healthy stay positive!!!(#Purple Walk#WomenDay)

Dah macam common plak kan semua pun kena ada 'hash tag'(#)...
Sampai ke entry pun berjangkit simbol '#' ni...
Its started with twitter and then instagram and now mana2 pun ada '#'...

Okaylah...bukan mama nak cerita about hash tag pun...
Nak cerita our weekend which full of activity....ada sahaja activity Rizqullah and mama...
Alhamdulillah...we have fantastic people around us...
Penat jugak coz jalan2 at the same time kena make sure that kain baju dah siap basuh,rumah was clean from habuk walaupun x duduk...
Tapi apapun...yang important Rizqullah happy and enjoy his weekend...

This is how I fill up my weekend...selain sibuk bekerja,mama jugak try to join perkara2 yang mendatangkan kebaikkan...contohnya activity purple walk ni...selain mengeratkan sillaturahim with a lot of people...meeting and greeting people...mama jugak bersenam bersama Rizqullah dengan berjalan kaki sejauh 1km...it's also time to spend together(mother and son bonding time)...doing activity together with Rizqullah and definitely with the companion of Atuk,Nenek and also "Line Dancing Queens's" semua...(feel blessed with very caring people around us.)

Macam yang semua tahu...Kaum Wanita telah pun menyambut Hari Wanita Sedunia pada awal bulan Mac yang lepas...seiringan dengan itu,satu aktiviti untuk membuktikan unitinya wanita dalam mempertahankan maruah dan juga integriti diri telah pun diadakan di seluruh negara...kali ini semua bertemakan purple...

Mama and Rizqullah pun join jugak aktiviti untuk hari wanita ni...saja ikut nenek and LDQ group to this event...sesambil tu support women's day lah kaaaann...

Dan macam biasa...mestilah ada gambar2 yang mama snap sepanjang activity ini...
been trying to google gak cari picas2 mama and Rizqullah yang diambil bermacam2 jurugambar...tapi nan hadoo...tak apalah...layan jelah dulu apa yang ada ni...

The instructor of the day...
Siapa lagi kalau bukan nenek Rizqullah...
She maybe old but she enjoy everything she done...
This is what I learned from my mother in law...
Don't stop doing the things that you like to do...

Harus + wajib Rizqullah pun ada sama!!!
Di mana ada mama...disitu ada Rizqullah...
Di mana ada Rizqullah di situ ada mama...
Muka x puashati sbb kena bangun pagi... 

My MIL@Nenek Rizqullah with the LDQ group... 


Here we go for the warming up time!!!
Kenalah panaskan badan dulu sebelum berjalan...
Nanti ada yang pengsan plak lah kaaannn.... 

Semua nampak UNGUUUUUU!!!
Ramainya wanita yang menyertai 1Million Purple Walk ni...

Rizqullah with atuk and nenek...
Isi borang cabutan bertuah...
Macam biasa...Rizqullah mesti menyelit punyalah...

He make sure everything was written correctly...
And his the one who drop all the lucky draw form...

Yezzzzaaa...dapat jugaklah sekeping picas mama tolak Rizqullah...
Weeee....thanks ibu for the pics...


Dah habis activity...
It's time to play with atok...
Atok and cucu bonding time...now asal hari Sabtu je atok dah tunggu Rizqullah kat tasik...
Tapi minggu ni Rizqullah tak pegi tasik yer atok..
Rizqullah ngan mama ada mission nak di buat hujung minggu ni...

And upah sebab he behave sepanjang di SIRIM...
Thank you sayang for making mama proud of you...
Siapa kata anak orang x der ayah ni nakal???
Dengan didikan dan kasih sayang...insyaallah...dia akan dengar cakap...

Ini adalah antara aktiviti mama dan Rizqullah...penat???definitely penatlah kan...rasanya every weekend we have something to do...either with atok n nenek or with frens...

So ayah,please don't worry so much okay...we are A-OK here...kadang2 je Rizqullah kena culik by atok and nenek...your parents borrowing Rizqullah to take him to some function...Ibu also did invite me together...tapiii,kalau I pegi sama...kerja rumah semua x selesai...hmmm,dah macam kena tambah sorang lagi je ni...sbb sorang lagi asyik kena pinjam...hiksss...

Okaylah...rasanya cukup entry kali ini...till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah...

Have a nice day peeps!!!

**What I learned in life is...when you have a good and quality life,you won't have time to compare or busybody in other peoples life...people start comparing when they are not fully happy with their own life...**



 
Real Time Web Analytics