January 28, 2014

It's end of January 2014

Assalamualaikum....
Dah hampir ke penghujung Januari 2014...
Sedar tak sedar dah hampir sebulan kita berada di tahun 2014 ini...
Kalau di Faceboook tu tak habis2 dengan isu politik dan jugak isu semasa tentang pembunuhan kejam anak-anak kecil kita...
Entah ke mana hilangnya sifat kemanusiaan kita...
Sememangnya ada baik dan buruk penggunaan media sosial ini...
Yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk kita jadikan ia sempadan...

Apapun...di tahun 2014 ini...tak sudah2 dengan pelbagai isu...
Dan yang paling hangat adalah isu kiamat...cuaca sejuk yang melanda seluruh Malaysia...
Sehingga mencecah 17 darjah celcius di Perlis sana(katanya)...

Apapun...disebalik perkara ini sebenarnya kita harus istiqamah dan mula periksa diri kita samaada cukupkah bekalan diri kita ini andai berlakunya kiamat??
Tanda-tanda memang dah ada sejak dulu lagi...
Cuma dulu mungkin media elektronik ini tidaklah seperti sekarang...
Dulu sumber berita bergantung atas suratkhabar dan berita di TV mahupun perbualan dari sesama kita...
Dulu tak der pun butang 'SHARE' dalam diari hidup kita plus...
Tak der pun butang 'ADD FRIEND' walaupun tak kenal pun orang tersebut...
Jadinya...sekarang ni peredaran berita itu lebih pantas berbanding dahulu...

Inilah yang dikatakan zaman milenium(kononnya)...
Tapi disebalik semua ini...dalam tak sedar sebenarnya kita semua ALPA...
ALPA tentang menjaga perasaan sesama manusia...
Bila rasa tak puashati tu...post segalanya di FB mahupun di mana-mana...
Tak lupa jugak...konon nak jadi 'THE FIRST'...tekanlah button 'SHARE' tanpa memeriksa dulu berita yang dipampang depan mata itu ada betul ataupun tidak...

Haaa...itu dia...mama Rizqullah dah start membebel...
Apapun...bukan ini tujuan mama nak menaip entry pun tuk hari ini...
Just feeling bored dengan media elektronik sekarang ni yang memusnahkan semuanya...
Memusnahkan erti saudara mara...persahabatan dan segalanya...
Dipendekkan kata...banyak buruk dari baiknya kemajuan teknologi ini...
For me too much of FITNAH and STORIES created by someone yang tidak bertanggungjawab...
Maybe they are psycho nak to be famous or nak become the pioneer...
Wannabe everything....(eg : datin wannabe,reporter wannabe,CNN wannabe etc)
(Who knows???)

Dipendekkan kata...kita harus belajar to respect other people and also try to find the truth before hit the 'SHARE' button...

Okaylah....since it's ending of Januari 2014...
I guess...dah hampir dekat 3 minggu jugaklah ayah berada bersama kami di sini...
Syukur...he is back with us...
Semoga semua urusan kami ini dipermudahkan oleh-NYA...
It's been a tiring day for me sebab dah berulang from Shah Alam to KL daily...
Tapi nak buat camno...this is the path that I had choose...
Sekurang-kurangnya kami ada rumah untuk kami sekeluarga berteduh...
Memang bukan mudah perjalanan hidup kami ini...
Tapi syukur sentiasa ada pertolongan dari-NYA di sana...

And insyaallah...a new family member will be added soon to our family tree...
Rizqullah was so excited to get adik...
Sekarang ni apapun beli kena beli sekali for adik...
How thoughtful you are my dear son Rizqullah...
Mama so proud of you...dah tak sabar to become abang kannn...
Kalau tak last year Rizqullah dah ada adik...tapi Allah swt lebih sayangkan dia...
We will meet you in Jannah my baby...

Dan sebelum menutup entry hari ini...
Latest picture kami sekeluarga...



Alhamdulillah...syukur ayah was here with us since last 3 weeks...
Syukur for all Allah swt arrangement...
Mama dah boleh tarik nafas lega at my last trimester...
NO MORE DRIVING TO KL...
I got my driver which ready 24 hours now to send me off to hospital at anytime...
and drive me anywhere we want to...
Rizqullah will be either at atok/nenek or Uci's places nanti...
Semoga semua-nya dipermudahkan nanti...

Apapun...mama doakan buat semua sebahagia dan segembira seperti mana yang mama rasa tatkala ini...
No words can describe how I feel right now...
Syukur for the changes I choose in my life...
Syukur for the good things I choose in my life...
Syukur for everything...

Maybe ada yang kata mama Rizqullah sombong or what so ever sekarang ni...
But I have my own reason to do that...
I'm searching for a peaceful and calm life...

This is what I wanted in my life currently....
Having a peaceful and calm life...
Move on and create my own destiny...

Okaylah...just a short entry for tonight....
Pada semua yang mama Rizqullah kenali mahupun tidak kenali...
Ampun maaf dipohon andai ada kata2 yang terpalit atau melukakan hati pada anda tatkala membaca entry dari nukilan mama Rizqullah ini...
I'm just a normal human being dan tak perfect...
and I am still looking and searching my way to Jannah...

Sekali lagi...pohon ampun dan maaf atas apa jua yang buat anda terluka...

Till my next entry(insyaallah)...
Have a nice day and wonderful day ahead...

Assalamualaikum... 


2 comments:

naniklang said...

Baru aku ushar2 blog member2..bz with new baby katakan..hehe
Selamat yer mas..semoga dipermudahkan bersalin nanti..see u on may ..hukhuk turn aku lak makan tapau..xde geng lunchie hehe

ms nolie said...

tahniah..semoga semua selamat dan dipermudahkan oleh Nya...

 
Real Time Web Analytics