May 9, 2014

✿DIY Project : 'Family Potrait' Fridge Magnet✿

Time-time cutilah mama rajin meng'Google' segala macam DIY@'Do It Yourself'...
Dari bunga-bungaan sampailah ke fridge magnet...

So...kali ni mama nak share sikitlah hasil meng'Google' ni...
Which mama pun dah try buat sendiri...
FRIDGE MAGNET featuring your own 'Family Potrait'...
Bagi yang rajin...buat jelah sendiri since the material boleh didapati di sini...
Tak susah pun buat sendiri...

Dan tanpa membebel panjang...meh mama sharekan apa yang diperlukan...
Dan macam biasalah...my entry will be full with picture together...

Barang@Material yang diperlukan adalah :

1. Magnetic Sheet (boleh beli di kedai buku mahupun Daiso,sekeping less than RM10)
- untuk yang ini ada 2 jenis...satu yang siap2 ada  gam pelekat kat magnetic sheet tu..satu lagi is without dam pelekat.
2. Glossy White Sticker@apa2 je yang sesuai tuk print gambar
3. Gunting/Pisau/Cutter
4. Printer
5. Notebook@PC
6. Gambar2 menarik keluarga
7. Kerajinan(yelah...klu x rajin x jadilah kaaann)

Cara-caranya pula adalah seperti yang dibawah :

1. Gunakanlah apa2 sahaja software picture editing yang boleh membantu anda untuk sizing the picture...macam mama mama gunakan photoscape je...


Yang ni dah preset yer size dia 5x5...
So...siapa yg ada instagram..bolehlah guna size ni...
Tapi since mama bukan nak print pic dari Instagram...
Mama kenalah adjust sikit bagi semua muka masuk gak dalam 5x5 tu...

2. Dah siap adjust semua gambar-gambar tu dalam size 5x5,sekarang bolehlah print...
Print atas kertas glossy white sticker atau apa2 material yang anda mahukan yer...

Taaaa daaa...inilah hasilnya...

3. Dah print tu...bukalah perekat belakang kertas sticker tu then tampallah pada magnetic sheet...

4. Dah siap tampal bolehlah potong samaada gunakan gunting or cutter.
Terpulang pada anda...
Since mama ni saja-saja buat benda ni...potong pakai gunting...
Tak adalah pakai special cutter ke apapun...

Dan ini adalah hasil yang mama buat...
Adalah sedikit kenangan untuk diletakkan di pintu petiais di dapur...
Jimat dan enjoy buat sendiri...

Hasilnya....
Uci seronok sebab dapat tengok muka arwah abah dan anak-anak tiap kali memasak di dapur...oh!!muka cucu and menantu pun ada gaks...hikss...

Apapun...

Bawah ni mama sharekan jugak link-link yang menjadi rujukan mama ketika buat fridge magnet ni...


Apapun...yang penting biarlah kreativiti anda yang lead anda...

Okay...rasanya cukup dulu sharing info on how do it yourself project on Family Potrait Fridge Magnet...







3 comments:

Maria Hasun said...

sgt kreative :)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Tengah godek2 cari pasal FM,
terbaca pasal DIY ni.
Good idea:)
Thanx for sharing.
http://drshikinzainal.blogspot.com

Anonymous said...

Hi, saya ada jual magnet sheet saiz 30cm x 25 cm, besar sikit dari saiz a4.

Harga RM5 sehelai tak termasuk postage.

Boleh e-mail njbuttonbadge@hotmail.my atau PM di FB www.facebook.com/njbuttonbadge.njbb untuk membeli.

 
Real Time Web Analytics