May 7, 2014

The journey of my 2nd pregnancy(Razin)...(Part 2)

Okay...dah habis mama taip pasal 1st trimester...
Tak adalah apa sangat pun...it's just perkara biasa je...
Namun mama tetap nak simpan kenangan ini di sini...
Khas buat tatapan anak2 mama...
Supaya anak mama tahu how hard to be a parents...

Now entry sambungan masuk ke trimester ke - 2 pulak...
Nothing much happened in this 2nd trimester...mama pun dah tak der mabuk2 lagi...
Semua Alhamdulillah berjalan seperti biasa and even during this 2nd trimester since perut mama sangat kecik ramai yang tak perasan pun mama pregnant...
Even baju mengandung pun mama beli di tengah2 2nd trimester ni...
Pegi kerja,handling Rizqullah to school and maternity checkup on weekends...
Mama siap leh layan kemas rumah and memanjat bagai...
Serius lasak time ni...even rasa confident yang sangat tinggi dalam diri time memanjat...
Line dancing pun layan gak...cuma this time round mama malas shopping...
Serius...tak der mood habis nak shopping even new baju for Razin...
**Kesian anak mama yang sorang ni...kena pakai baju abang wah je semua...**

Apapun...adalah sikit beberapa pasang mama belikan jugak baju baru buat Razin...
**Kasih seorang ibu tu...tetap jugak nak adil untuk setiap anak...**

And as usual...there will be some pictures to be kept here as memories...


This is mama and Abang wah weekend activity...
Every Saturday and Sunday we will be joining atok and nenek at Tasik Shah Alam...
Rizqullah macam biasalah...he will spend his time exploring the world with Atok...
Selain bagi ikan makan...
Actually,mama lagi suka Rizqullah camni instead of focusing on Ipad or any gadget...
Sebab...otak akan lebih mudah berhubung kalau kita explore sendiri dan merasainya sendiri...
Owh...itu mangga sangat mengiurkan kann...tapi sayang...mama tak minat sangat makan benda masam2 ni..sebab tulah kot asyik sangkut anak lelaki je...

Inilah dia peneman setia mama...
While mama tengah remote kat rumah...
Abang wah pun akan teman mama sama-sama...
Abang wah akan main kat bilik toys dia...
Sesekali tinjau mama buat apa...betul2 follow instruction ayah tuk jaga mama and adik...

Okay...dalam membuyung tu...sempat jugaklah mama tolong buatkan hantaran buat adik sedara yang nak kawen time tu...
Ikutkan hati...haiiiissshh...malas okay...sebab apa...penat ok bawak perut...
Anyway,terima kasih pada Makcik Intan yang tolong belikan bunga fresh flower tu...
Duit Bunga...sila claim kat ibu pengantin...(opssss...)

Dan ini pula ada sedikit ole-ole untuk meja VIP/meja beradap yang selalu mama buatkan untuk adik2 sedara yang kawen...
Dah buat tuk sorang...kenalah adilkan buatkan jugak tuk yang lain-lain...
Kita ni hidup jangan prejudis sangat...
Walaupun x kenan ke apa ngan sedara tu...dah nama ada pertalian darah...
Kenalah tolong menolong...kalau sedara mara tak tolong siapa lagi nak tolong bak kata arwah abah ku...jangan pilih bulu sangat...
(Terasa pedas dengan kata-kata  ni???silalah terasa yerrr...dah lama dah nak luahkan...)

Mak Cik Intan yang banyak membantu mama menyiapkan semuanya...
Tanpa bantuan Mak Cik Intan...tak siaplah tangga dan bilik pengantin nyer bunga2an...
Terima kasih Mak Cik Intan dan semua-semua yang tolong sama2 mak yung masa tu...

Hasil kerja berpasukan with my mom,siblings and Mak Cik Intan Clan...
Nampaklah bernyawa sikit rumah pengantin tuuuuu...
Kalau tak????hmmmm....

Owh...pic tu salah tarikh daaaa....patut 20.10.2013...
Apapun...time weddinglah kan jumpa sedara mara...
Berkumpul dan update cerita masing-masing...
Berselfie bagai pun time tu...
Hari tu since mama dah kepenatan plus kena plak malam tu standby keje di tengahmalam hari...
Duduk jelah kat tepi diam2 and jadi pemerhati...
Nak cakap banyak x leh...tengah mengandung kannnnn....
(kena jaga hati dan mulut masa mengandung...hikssss...)
Apapun "Selamat Pengantin Baru buat Haziqah dan Luqman"...
Dah mengandung pun kan sekarang ni...moga dipermudahkanlah semuanya yerrr...

Basically every weekend mama ada jelah activity..
Tak pernah kosong pun jadual mama time weekend...
Time weekday lagilah...penuh dengan kerja...
Tapi dalam kesibukan tu...mama nak tahu jugak perkembangan yang dalam tummy ni..
Nak tengok jugak camno dia kat dalam tu...hehehe...
So...on 26th October 2013...mama pegi ke NR Diagnostic kat Seksyen 13 tuk buat 4D scan...
This is 1st time mama tengok muka 'Razin' masa tu...

Our 'PRECIOUS' yang tengah syok tido dalam womb mama...
This is 1st time mama tengok 'Razin' di secara 4D...
Selalu scan 2D je...
Kat mana mama buat 4D scan ni??
Mama buat kat NR Diagnostic kat Seksyen 13...caj dia hanyalah RM150...
Mama terlewat 1 minggu je..klu x boleh buat detailed scan...
Honestly,mama suka buat scan kat sini...sbb selagi x dapat tgk muka baby...
Selagi tu x yah bayar..the sonographer akan try capture muka baby klu itu yang parents hendakkan...
Since muka razin pun x proper captured plus nak confirmkan jantina pun x dapat...
Its was FREE for that day...  

Balik dari 4D scan tu...mama terus ke tasik tuk jemput abang wah...
This is the reaction of the abang seeing adik dalam pic tu...
Tak habis2 round kat tasik tunjuk geng LDQ nenek tu gambar adik dia...
Seronok betul abang wah nak jadi abang yerrr...

Okay...minggu seterusnya seperti biasalah...
Ada je activity mama dan Rizqullah...
Its Rizqullah Graduation Night kat Dewan Felda,Kelana Jaya....
Masa ni abang wah demam...kesian dia malam tu...
Tapi semangat jugak buat persembahan tanya sama pokok...
Habis persembahan muntah2 dia kat dewan...terpaksa mama bawak balik Rizqullah...
And nasib baik jugaklah masa tu Mak Lang ikut sama...
Tak larat mama nak dokong abang wah yang dah kelembikan due to high fever...
Tapi semangat abang wah kuat jugak...nak habiskan benda yang dia praktis hari2 kat skool...
Mama harap Razin pun sekuat dan sekental abang wah...
Anak orang kapal haruslah superboy kaaaannn...

Since on the 9th November tu muka razin x nampak sangat...
Mama had another round of 4D scan on 26th November 2013...
This time dapatlah tengok sikit muka Razin...
Adalah kot sama bila keluar dari womb mama...
Apapun...time 4D scan ni mama check semua jari tangan dan kaki razin cukup...
Wajah ada abnormal or tidak...
Alhamdulillah...semua was ok...syukur..hari2 doa semoga dikurniakan anak yang sihat dan cukup sifat...(maklumlah ayah kan selalu sailing ke Japan...kesan dari nuklear kat sana mungkin akan impact anak2...)

Sejak mama preggy...kesian kat abang wah...
Sebab dah jarang jumpa BFF dia Adam...
Kadang2 tu asyik tanya je bila dia boleh jumpa Adam...
Apapun...mama nak say THANK YOU so much to my best friend FARAH DINA...
Serius sedap mak yong makan masakan my BFF ni...
Tak sangka dah hampir 4 tahun juga kita berkawan rapat sejak dari PGK gathering kat Port Dickson..terima kasihlah kepada yang memperkenalkan kita kan Dina...
Jasa anda tu kami kenang juga...
Syukur dipertemukan dengan wanita gigih ni...dah lah masak pun sedap...
Auntie dina datang masak while mama leh buat keje lain...
While mama's busy at Kitchen...boys are busy at the toy room..
Insyaallah...next time I plak masak untuk you yer Dina...
Hope cepatlah adam dapat adik...(Insyaallah)

Okay...since masa Rizqullah dulu mama cam menyesal x amik pic masa perut dah memboyot...
Masa mengandungkan Razin ni mama rajin sikit je...
Adalah sikit pic ngan baby in the womb...
Masa ni mama shopping baju mengandung...setelah 27 minggu yer baru mak yong ni nak beli baju baru...sebelum ni pakai jelah yang dulu punya...
Alaaaaa...uniform tuk 9 bulan je kan...
Tak delah beli banyak pun...just tukar2 sikit tuk pegi kerja...

Dalam masa mama tengah memboyot tu....
Kawan baik@lunch mate mama pun dah selamat bersalin...
Baby Boy yang dinamakan Hadi...ahaha...lupa okay nama penuh dia...
So...disaat itu...mulalah sesi menapau lunch dan makan kat dalam opis...
Dah habis makan letak kepala atas meja...Zzzzzzz...mmg heaven...hiksss...
Ada je geng makan tapau kat opis...tapi panggilan tido itu lagi best...

Suka abang wah datang visit hadi...sebab ada aweks bernama HUSNA...
Serius nani...anak gegirl ko sangat-sangat comel...
Walaupun mahal giler senyuman dia...
Dia tetap manis dalam pic yang aku amik ni...
Serius geram tengok Una...

Okay...ini antara yang berlaku sepanjang 2nd trimester...
Since nak tulis semua balik cam malaskan...
Jadinya mama summarize kan jelah semuanya....
Mana entry yang rajin nak buat nanti mama buatlah...walaupun back dated kaaaann...
Alhamdulillah...sepanjang 2nd trimester ni tak der banyak masalah pun yang mama hadapi...

Ayah risau je mama melasak lagi...syukur setakat sampai hujung November tu mama ok dan sihat...baby dalam womb pun sihat jugak...membesar bagai juara...

So..the next entry adalah the last trimester,which is 3rd trimester...
Alhamdulillah...kali ini Allah swt permudahkan segala urusan mama ketika ketiadaan ayah...
Syukur yang sentiasa mama panjatkan pada Allah swt kerana dilindungi oleh-Nya...

Cukup dulu entry on 2nd trimester...insyaallah..ada kelapangan masa,mama sambung 3rd trimester...

Apapun...hari ni last day cuti bersalin...syukur dapat jugak merasa cuti 3 bulan dan berpeluk cium sakan dengan anak kali ini sampai 3 bulan lamanya...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua....

Have a nice and beautiful day!!


^__^

0 comments:

 
Real Time Web Analytics