June 22, 2014

The journey of my 2nd pregnancy(Razin)...(Part 3)

Alhamdulillah...sepanjang 2nd trimester tak der apa2 yang terjadi pun...

TAPIIIIII...
Masuk je trimester ke-3...
Mama diuji sedikit dengan ujian kecil yang buat mama berjaga-jaga kembali...
Mungkin mama terlalu lasak dan jalan laju sangat kot...
Tapi camne tak lasakkan...haruslah lasak sebabnya mama kena jaga abang wah and at the same time jaga baby 'Razin' dalam womb mama...
Pastu rumah pun nak kena kemas and etc...etc....
Basically...mama layan diri macam mama tak mengandung...
Still doing thing in my own way..

Oleh kerana mama terlalu melasak and terlalu penat agaknya...
Sudahnya mama leaking kat rumah Uci...
Suddenly ada air keluar dicelah kangkang and it was air yang tak berbau dan tak berwarna...
Which suspected as air ketuban...
Cuak???!!!

Haruslah cuak...serius rasa menyesal giler malam tu sebab pegi memanjat bagai di siang hari...
Siap bersihkan kipas bagai kat rumah...
Haaaa...kan baby sibuk nak keluar...
At the same time mama dah rasa baby mengeras nak keluar masa tu...
Just luckily ayah was in Bintulu masa tu...dapatlah ayah pujuk dan redakan keresahan mama...
Lepas leaking tu terus mama tido..I just shutdown myself sebab tak leh nak berfikir dah masa tu...
Rizqullah plak Uci ajak tido dgn Uci coz tak mo bagi mama stress up lagi...
Huhuhu...


Since ayah was in Bintulu...dok bertalu call suh gi spital and check...
So...the next early morning mama pun ke hospital...
And guess what...I was admitted due to the leaking...
Tidolah mama semalam di hospital tanpa Rizqullah di sisi...
Masa tu hanya Allah swt je yang tahu camne rindunya mama pada Rizqullah...
Luckily mak ngah datang jugak bawak Rizqullah jumpa mama on the night lepas balik school...
Doctor nak monitor ada fast contraction ke tidak...
Alhamdulillah...ketika tu mama mmg x banyak gerak..
Cuba untuk merehatkan diri...cuba tidak menstresskan diri...
Alhamdulillah...everything goes fine and leaking pun stop...
So...the next day mama leh balik...tapi mama tak dibenarkan kerja sbb takut apa2 jadi...
Apapun...klu mama banyak jalan mmg terasa sangat contractionnya...
Hanya Allah swt je yang tau camne mama rasa...
Tertibalah kan...mama jalan sopan santun je lepas tu...hahaha...

Since mama was on MC for a week due to the problem jadinya duduk rumah jelah during the MC...
Tak berani nak jalan banyak sangat...
Nak ikutkan kali ni berat mama tak lah naik banyak sangat...
Less than 70 pun..masa leaking ni my weight is only 67 kg...
Ingat lagi sbb doc suruh makan banyak sikit...huhuhuhu...
Apapun...hidup ini ceria bila ada orang yang antar bunga on our 5th Wedding anniversary...
Dalam 2e tu sibuk atas kapal...sempat jugak dia kirimkan bunga buat isteri tersayang di sini...
Thank you my husband@love for this lovely flower...

Since lama sangat terperap kat rumah...
Tekak teringin plak nak makan kat Serai...
Gigih ni ajak adik2 temankan mama gi makan kat sana...hehehe..
Pasal teringin sangat yerrr...
Alhamdulillah...dengan jalan slow-slow...
Akhirnya dapat jugaklah memenuhi keteringinan ini...

Yezzaaaa....mama Rizqullah mana tau serikkan..
Dah agak-agak cam rasa sihat sikit...
Meligat balik...hiksss...
My new year 2014 was fullfilled with spending times with frens..
Dapatlah jumpa baby Eva yang dulu mama visit kat Muar masa baru lahir...
Kecil molek jer orangnya...
And as usual...it's kiddos day lah kaaannn...
Abang Wah and Abang Adam dapat je masuk Jkids...
Dah tak ingat dah mama and mummy dorang...
Kesian Eva kena tinggal sebab kecik lagi...

Well...kita merancang...
Allah swt juga yang menentukan...
Ayah suppose to be back with us on February...
Kira2 4 months rotationlah kaaannn...
Tapi itulah...Allah swt always know the best...
Ayah dapat balik awal which belayar hanya 3 bulan je...
Syukur...ketika mama dah sarat ni...memang sangat memerlukan 'driver' ni balik...
Hehehe...tak larat dah nak jalan dari carpark ke Maybank hari2...
Syok woooorr...hari-hari turun bawah je dah ada orang amik...
Heeee...Thank you suamiku sebab hari-hari without failed amik isteri-mu ini...
Pagi-pagi menghadap jam...petang-petang pun menghadap jam...

On ayah birthday...sebabkan mama sangat-sangat tak larat dah nak ke mana-mana...
We just stick around Shah Alam je...
On 14.01.2014...we had lunch with the Aziz Clan at Zam Zam Restaurant Seksyen 9....
Alhamdulillah...pada sesiapa yang membayar tu...terima kasih yerr...
Since ayah dah warning mama on not telling people his birthday...
Jadinya mama diam...tapi lepas tu in the group wassap..bertalu-talu kaum keluarga wish ayah birthday and usik mama on not telling them masa lunch tadi...

Since ayah risau mama terbesalin awal...
We had a simple yet meaningful birthday celebration with ayah...
We had movie night at home that night where ayah bought DVD of 'Captain Philips'...
Saja ayah beli cerita ni sebab nak bagi Rizqullah faham how dangerous does ayah work on the sea tu...
Sambil2 tengok movie...haruslah ada kudapan...
Ice-cream,strawberries and twisties...
It's my cheat day tooo...sekali sekala boleh lah kaaannnn....

And since ayah was promoted...
Dah tentu kesyukuran ini dikongsikan bersama kan...
Orang yang selama ini mendidik dan membesarkan dia...
We had makan2 at Victoria Station with Hassan's Clan....

Us...
(Sila tengok perut mama yang ada Razin dalam tu...nampak besarkan...)

Some food that we had that night....
Burrrrrppppp......Alhamdulillah...balik rumah terus Zzzzz...
Thank you ayah for satisfying mama's n baby's tummy malam tu...

This is our weekend activity...
Baikkan mama...tak shopping pun..
Hahaha...tiap minggu duduk rumah je...
Layan budak kenit sorang ni yang menanti hari nak ber'adik'...

While anak was playing in the pool...
Ayah busy finishing up mama rack at kitchen...
Thank you ayah..Love you so much..

Dan di petang hari itu pula...
Kami berphotoshoot sekeluarga...
Dulu masa preggykan Rizqullah tak de pun mama nak buat camni...
Dah bersalin bagai..terasa rugi plak not capturing this moment..
Sbb bukan selalu pun mengandung kan...
So...we had our own photoshoot...

One week before mama bersalinkan Razin...
Nampakkan perut mama dah turun...
Gi opis ramai dah tegur cakap tak lama lagi ni...
Huhuhu...cuak je rasa...
Apapun..sempat jugaklah mama dan ayah bawak Rizqullah to Jkids at e-Curve to attend kak Aleya birthday party...
Thank you for the invitation kak syu and Alizam...
Owh..masa ni mama actually having some mild contraction...
Maybe sbb masa tu kepala Razin dah berada di bawah...
Walking in the mall at this 37 weeks was so awesome...
Sikit2 rasa nak ke toilet je...

And this is homemad seafood lasagna made by preggy mom who craving this so much...
Nyummmm...nyuummm...puas hati buat sendiri sbb leh buat banyak...
Hehehe...

Well...this is the minggu2 terakhir pengalaman mama mengandungkan Razin...
I do have so much fun in my life and enjoying it each and every second...
Syukur to have a caring husband and family beside me always...
My last trimester was so awesome...

Syukur sebab En Suami dapat jugak balik awal...
Walaupun sepatutnya ayah belayar 4 bulan...
But Allah swt plan was always the best for his ummah...

When ayah at home...definitely mama is enjoying more bermalasan day...
Everything was take over by ayah..

Okay..cukup dulu entry ini...
Next entry will be sharing the day of Razin born day...
Syukur semuanya dipermudahkan...

Till my next sharing experience entry...
Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!



1 comments:

kutoOobambOo said...

so sweet...

salam kutoo kembali dengan contest terbaru disini http://kutooobamboo.blogspot.com/2014/06/contest-kisah-di-bulan-puasa-jom.html

 
Real Time Web Analytics