October 31, 2014

07.02.2014 - Another history was made...

**Another entry tertunggak yang dah lama berada dalam draft mode...**

7th February 2014@38 weeks...
Razin was born to Dunia@World...
Syukur alhamdulillah...our 3rd child actually...
But since our 2nd child was taken back by Allah swt...
Razin has become our 2nd child...

Syukur tak terkata sebenarnya having him our family...
He had all of the attention since been most awaited cucu...
2nd cucu of Roslan's and Hassan's family...

Tapi pengalaman mama kali ini amatlah berbeza compare ketika melahirkan Rizqullah 5 tahun yang lepas...
Kali ni cam biasa...mama having a mild contraction di pejabat...
Seharian ni kat opis siapkan kerja macam biasa,walking here and there,attending meeting and meeting people from other floor...
Entah kenapa hari tu rajin sikitlah berjalannya...
Maybe sbb nak hilangkan rasa sakit kot...
Apapun..mama dah siap2 bagitau 'kakak' kat sebelah mama yang mama tengah sakit dah ni...siap gurau ni...serius masa tu memang nada gurau je ngan dia...
"Entah-entah esok I dah bersalin..."
Siap akak tu cakap...x per...jangan bersalin kat opis sudah...I lari dulu ni...
Okay...kakak syahida...I x bersalin kat opis yer..
Tapi andaikata I pegi gak opis on 7th February 2014 tu...
Sah-sah u yang I cakap dulu sbb u sebelah I kan masa tu...

Apapun...on the 6th Feb 2014...mmg seharian jugaklah mama rasa contraction..
Cuma x lah sakit sangat...cuma sekali sekala je datang...
Bila mama jalan hilang rasa sakitnya...
So...relax2 siapkan kerja mana yang patut dan balik sharp sbb dah kesakitan...
Risau jugak kot2 tetiba baby nak keluar kat Maybank...
Haiiiihh...naya-naya...mama x mo beranak kat Tung Shin tu...
Masa dalam kereta dah cakap dengan En Suami yang dah mula rasa sakit...
Sakit belakang dan segalanyalah....

Elok pulak hari tu Uci wassap bgtau masak bihun putih dengan pucuk...
Adooiii...terbayang ok..terbayang...
Tapi nak singgah KJ masa tu rasa cam...errrmmm...x perlah...esok lusa ada lagi ni...
Hehehe...sebenarnya dah sakit masa tu...
Jadi semua mood pun entah apa-apa je...
Sbb nak hilangkan jugak rasa teringin tu..
Petang tu mama singgah gerai Seksyen 2 dan order bihun singapore..
Jadilahkaaaann....bihun and warna putih jugakkan...
Hehehe...

Malam tu jangan cakaplah...memang hazab je mama rasakan...
Nak mengiring tak lalu nak duduk pun tak lalu...
Nak berdiri pun sakit...
Nak telentang pun sakit belakang...
Pendek kata buat apa pun semua tak kena sebab tengah contraction and plus dah sakit belakang sesangat...
Pagi tu semangat lagi nih nak pegi opis...
Dah lah lelap pun pukul 4 pagi sebab setiap sejam contraction datang...

Tapi sebab dah ada pengalaman...mama cool lagi...
Ayah yang seriau tengok mama sebab tak berkata apa2pun...
Mama cam biasa...bila terlalu sakit my mouth will just shutdown sebab nak focus baca macam2 ayat...sambil tu menenangkan jugak diri sendiri...

And macam biasa...suamiku lebih memahami diri ini...
Terus ayah cakap...tak yahlah gi opis...kita gi hospital dulu...
Well,tanpa banyak soal...mama pun setuju...
Abang wah lagilah suka sbb dia tak payah gi skool hari tu...
Jadinya pagi tu ayah dan abang wah teman mama ke hospital jumpa Dr Yeen@KPJ Selangor...mendaftar masuk jumpa Dr Yeen dalam kul 9 am...
Serius awalkan mama ke hospital hari tu...hehehe...
Sbb dah bersiap nak gi kerja pagi tu kan...since dah alang2 bersiap..
Teruskan jelah niat tu ke hospital...

Dan setelah diperiksa oleh Dr Yeen...ternyata memang mama dah sakit bersalin...
Tapi dia kata mama leh siap gelak ketawa and relaks je lagi...
Well,x der lah sakit sangat...cuma sesekali dia datang tu...
Hanya Allah swt jelah yang tau...(alaaa..sakit cam nak berak je...)
Dr Yeen bagitau yang dah ada bukaan 3 cm dah dan boleh terus masuk ke labour room...
Masa tu mama rasa nak gelak je..dalam hati berkata...
"APA????DAH 3 CM???..."
Terus cakap ngan doc yg mama nak balik antar abang wah dulu...
Don't worry dalam sejam kami datang balik...
Luckily Dr Yeen cakap OK...

So,daftar masuk dulu then lepas tu mama dan ayah balik rumah bungkus baju2 abang wah and antar abang wah ke rumah Uci di Kelana Jaya...
Gigih ni mak yong menghantar anak sulong ke rumah Uci...
Sambil tu boleh gaklah jumpa Uci tuk minta maaf segala kan sebelum masuk ke labour room...
Dah lepas antar abang wah kat rumah Uci tetiba mama dapat ilham nak ke Babyland plak...
Masa tu jam kat tangan dah pukul 12 lebih tghhari...
Ayah plak say OK...dan apa lagi...pulun shopping barang last minutelah kan...
Sbb baru 38 weeks kan...ingatkan ada 2 weeks lagi...
Rupanya adik nak keluar awal jugak..
Sakit contraction tu datang jugaklah masa tu...tertunduk kejap mama kesakitan bila datang rasa contraction tu...

Dalam pukul 2 barulah kami sampai balik di hospital...
Tapi x terus pegi ke reception table...sebaliknya kami ke...
Kafeteria dulu...
Lapar ok...lapar...lunch x lagi dok sibuk nak shopping barang baby kaaann...

Dah selesai makan tu...barulah pegi ke reception table...
Terus nurse yang menanti mama cakap...jom kita pegi labour room...
Jadi mama pun berjalan kaki ke labour room di temani ayah dan nurse...
Persediaan mama nak masuk labour room adalah...
Buah kurma dan air zam-zam plus majalah Pa&Ma...
Benda2 lain dah x bawak sbb dah makan tengahhari kann..hehehe...

So...tukar baju and nurse pun bagi ubat untuk berak...
Sejam yang pertama mama x kena stripe pun lagi kat katil...
Tapi nurse check dah 4 cm masa tu...
Ahaaa...berita best tu...sah2 mama tak lama dalam labour room...hehehe...
Dalam pukul 4 baru Dr Yeen datang and sound mama cakap...
"Kenapa lambat??"...
Hehehe...mama dan ayah gelak jelah masa dia sound kami...

Lepas tu Dr Yeen pecahkan air ketuban dan bermulalah mama di stripe perut untuk melihat contraction dan nadi adik...


Mesin ni memang dah jadi keperluan yer...
Sbb nak monitor contraction...
Pada yang x tau ada maksud line bawah tu...
Itu adalah line contraction(klu x salah mamalah)...
Yang atas tu degupan jantung baby kot...
Apapun...mama suka perati benda ni masa tiap kali contraction datang...

Mama dan selfie sebelum bersalin...
Kan dah cakap...mama sakit pun still boleh berselfie dan bergelak ketawa dalam labour room...
Ayah plak layan je mama masa tu...
Sempat jugaklah baca majalah Pa&Ma yang baru dibeli sebelum masuk labour room...
Hiksss....

Setelah 3 jam berada dalam bilik bersalin...
Akhirnya pada jam 6.41 petang...
Lahirlah seorang bayi yang diberi nama Mohamad Razin bin Mohamad Redzuan...
Ini ada pic Razin yang baru beberapa minit keluar dari womb mama...
Bayi yang seberat 2.9 kg ini selamat dilahirkan akhirnya pada usia kandungan 38 minggu...

Memperkenalkan anak ke -2 kami...
Mohamad Razin...
Gambar inilah yang mama sharekan pada keluarga dan kawan di pejabat...
Semua macam tak percaya je mama dah bersalin sbb baru je jumpa mama kat pejabat...
Hehehe...

My 2nd tag as a mother...

Mereka yang menanti mama dan Razin keluar dari labour room dari pukul 8 malam lagi..
Dapat je berita kelahiran Razin...terus atuk,nenek dan Uci datang ke Hospital...
Semua nak jumpa Razin...
Tak lupa jugak...haruslah abang wah pun ada sama...
Dekat pukul 9 malam jugaklah baru mama dan Razin masuk ke bilik...
Malam tu pulaklah abang wah sibuk nak duduk hospital konon nak jagakan mama..
Alhamdulillah...malam tu mama dapat tido lena dan ternyata Razin anak yang baik...

Lepas semua balik...ayah plak terpaksa balik ke rumah sbb nak amik baju...
Tinggallah mama dan Razin...
By 11 pm mama dah bangun dari katil nak ke bilik air...
Alhamdulillah...my 2nd delivery was more smooth and mama lebih wiser dari dulu...
Tak de dah nak takut2 or apa2 dah...

My 2nd son...


Okay..abang dan adik berbual dan berkenalan dengan lebih rapat...
Sebelum ni abang wah asyik tanya bila adik nak keluar...
Now adik dah pun ada bersama...
Hari2 dok gomol adik je...

Sekarang ni Razin pun dah nak masuk 9 bulan...
Alhamdulillah...mama masih lagi breastfeed Razin and struggling to give my very best for him...
Doa mama adalah mama dapat susukan Razin hingga usia Razin 2 tahun...
Doakan yer niat mama ini termakbul...

Okaylah...rasanya cukup dulu perkongsian pengalaman mama bersalin anak ke 2...
Mama nak anak mama tau..kamu berdua sangat bermakna buat mama dan ayah...
Each of you are the pieces of me and ayah...

Thank you Allah swt for the greatest gift...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day!!!

Assalamualaikum...


2 comments:

Abang Bear said...

biar menderita... kelahiran yg membahagiakan... tahniah... syukur pada Allah

Mama Rizqullah said...

Terima kasih abang bear....sakit nak bersalin tu x dapat tandingi anugerah dari Allah swt ini...

 
Real Time Web Analytics