November 13, 2014

A visit to Tanah Aina Farah Soraya...**an experience to repeat..**

Alhamdulillah...after years of planning to Tanah Aina...
Atlast the dreams does comes true...
Thanks to my Mother In Law(MIL) for the vacation arrangement....
**we had the vacation together with the Line Dancing Queen Shah Alam...**

Syukur after several plannings of having a good time of holiday tergendala...
Impromptu plan jugak yang menjadi...**biasalah kaaannn**
So,dipendekkan kata...lets enjoy each and every second that we had in Tanah Aina Farah Soraya which was situated at Raub,Pahang.
The tranquility of ecosystem was a priority here,Puan Sri Sabrina had installed an environment of enjoyment while you appreciating the nature surrounding you.
This place is highly recommended for those people who seeking for adventure while relaxing.

There are choices of staying in the camping site or chalet at Tanah Aina.
We had choose to stay in the chalet since the chalet has a near access to the river compared to the camping side.
The stairs from our room are actually connected to the river which was very clear and we can see 'KELAH' is swimming calmly.

To write about this trip it will be super long...
So...untuk memudahkan bicara...
Let's the picture tell the story...it is more easy to understand dan jugak bolehlah jugak anda semua membayangkan how is the trip was...

Let's start the journey to Tanah Aina Farah Soraya,Raub,Pahang with 'Bismillahirahmanirahim'....


Bismillahirahmanirahim...
We start our journey from Bukit Antarabangsa after sending bibik to Mak Long house...
Rizqullah was with us...tapi lepas tu dia jumpa atok and nenek..
He change car and follow atok and nenek sebab sana dapat makan junk food...
Dengan mama dan ayah...sila tahan diri dari junk food...
Meanwhile Razin was asleep along the way to Tanah Aina...
Alhamdulillah...he was easy to take care on the vaction...
Actually this is his vacation with us dari sejak lahir...
Perjalanan took about 30 mins from Bukit Antarabangsa to meeting point which is the last Petronas at Karak Highway.
Kemudian kami meneruskan lagi perjalanan ke Raub...

Dari highway take the Exit 808 Bentong Barat...
Anda akan melalui welcome arch ni...
Maknanya dah betullah tu jalan yang anda ambil....

Melalui pekan Bentong dan ikut arah ke Raub yer...
Actually sepanjang perjalanan tersebut anda akan menjumpai tanda arah ke Tanah Aina...
Jadi jangan risau kalau sesat...tak pun anda boleh follow tanda arah Casabrina...

Semakin hampir...
Anda akan menjumpait Tanah Aina Restoran dulu sebelum sampai ke Tanah Aina Farah Soraya...
Restoran ini di namakan sempena salah seorang anak Puan Seri...

Dalam 2 km dari gambar sebelum..anda akan melalui Tanai Aina Restoran..
This also known as Tanah Aina Azreena Restoran...
Depan sikit anda akan berjumpa dengan tangan yang menayang Durian ni...
Itu bermakna anda semakin menghampiri area Tanah Aina Farah Soraya..
Dalam 4 km lagi je...anda pasti akan berjumpa dengan....

Penanda Tanah Aina Farah Soraya...
Weeeee....dah sampai pun...
Opsss...siapa kata???
You need to drive in another 500 meter di atas jalan yang tak bertar ini yerrr...
Nama pun back to nature...haruslah jalan dia adventure sikit...

Ikut je arah anak panah tersebut dan anda akan menemui tempat letak kereta...
So...park your car here dan silalah keluarkan bag2 anda...
Pastikan barang berharga tidak ditinggalkan di dalam kenderaan anda yer...
Dan pastikan anda tidak terlupa apa2...
Sebab kalau anda tertinggal apa2 dan perlukan anda ke kenderaan anda...
Silalah buat pertanyaan berapa harga yg dicaj nanti...

Okay...register dulu...
Some form that need to be filled up...
Dan oleh kerana kami ramai....sebuah lori Tanah Aina telah pun menanti kami...
Sementara kami tengah isi borang check in...
Pekerja2 Tanah Aina been loaded all our bags into the lorry...
Ayah dan anak2 sedang berjalan ke lori sebab mama adalah orang terakhir yang siap isi form...
Isi untuk 4 orang okay...haruslah lambat...

Okay...we are ready to start the adventure...
Tapi kita group photo dulu...
Razin dengan mama duduk depan sebab belakang agak tidak sesuai untuk Razin...
The ride took about 20 minutes and a bit bumpy....jadi lebih selamat Razin di depan...
Nak adventure duduk belakanglah kot...
Sebab mama duduk depan...x rasa adventure sangat...
Sebab agak selesa rasanya...hehehe...

Since mama duduk depan dengan Razin we are the 1st turun dari lori...
Dan turun2 je...anda akan dihidangkan dengan air sejuk dan jugak tuala sejuk...
Sangat refreshing je rasanya masa tu...
Mama,Rizqullah dan Razin bersama...we are ready to start the excitement..

Dan sebelum apa2...Haruslah group picture dan jugak group selfie yer...
Masa ni...staff2 Tanah Aina sibuk menurukan kan bag2 kami dan kami perlu susun ikut nama chalet2 kami...
Oh!!..jangan risau tentang kena angkat bag berat segala...
Staff Tanah Aina yang akan menghantar bag2 anda terus ke bilik anda while anda semua boleh terus ke area tempat makan sebab buffet lunch bermula dari pukul 12 pm sehingga 2 pm..

 Dah sampai ke Tanah Aina...haruslah bergambar sakan...
Dan yang paling utama...WAJIB bergambar di sekitar Tanah Aina...
While walking to the diner place pun leh posing-posing...
Hehehe...


This is the arrival place actually...
Masa sampai mama tak sempat nak amik full view of this place...
Petang lepas minum petang...
Mama amik masa jalan ke hadapan sini untuk mengambil gambar...
Di salah satu bangunan ini jugaklah terdapat kedai dan jugak dewan untuk apa2 meeting ataupun seminar...

Rizqullah dan atok cam biasa...
Exploring the place around...
Suka teramat Rizqullah coz we are not sharing with him that he is going to have such a good adventure...
Gambar yang sebelah kanan tu pula ada tempat makan kami...
Situated just beside the sungai...
Sangat tenang menjamu selera ditemani bunyi sungai yang mengalir...

Antara hiasan dan pandangan dari tempat makan kami...
Nampak tak sungainya...
Cantikkaaaann...

Antara pemandangan di tempat makan kami....
The place was so clean and nice...
Nampak ia memang dijaga dengan rapi...
Kelihatan jugak ada satu bangunan baru yang bakal menjadi dorm sedang naik...
Walaupun its under construction...
Tempat tersebut tidak terlalu berabuk...

Okay...since we arrived around 12 noon at Tanah Aina...
And the travelling took us around 2 hrs from Shah Alam...
Definitely our tummy wanted something to be consumed kaaann...
Ini antara lauk pauk yang ada...
Semuanya adalah masakan kampung...
Untuk mama...sangat2 berbaloi harga yang dikenakan itu dengan makanan yang dihidangkan...
So....dipendekkan kata its worth it each and every penny we spend for this vacation....

Ada sambal belacan jugak dan ulam-ulaman....
Selain tu...its free flow of water...
You may choose tea,coffee,plain water OOOORRR...Air misai kucing...
You may take as many as you want...
Tak lupa juga ada desert...dipendekkan kata tak kuranglah makannya di sini...

This is our table...seeee...how we conquering the meja makan...
Heeeeeeeeee....
Tak lah...actually its was not many people during our stay...
Based on input I get from the Tanah Aina...
Around 30 ppl of guest je masa tu...
So...tolak kami yang dah 17 org...
Berapa jelah guest yang lain...
And we did make a new fren there...Rizqullah dapat kawan baru nama Idris...

Owh...another thing special about Tanah Aina is...
This very big tempayan...
Cara org dolu-dolu gitu...amik ayaq dari tempayan tuk cuci tangan sebelum dan selepas makan...
Tapi yang istimewanya...ditepi sungai...
Tengoklah Razin tu...asyik tengok deruan air sungai yang mengalir...

For those yang tertanya-tanya what is the timing of each activity...
This is the snapshot of it...

Okay....let me share information on the makan 1st...
Do not worry about the makan2 part...
They served us well on the makan part...(just don't be so cerewetlah kaaannn...)

For those yang cakap apa je nak buat kat sini..well,let me share snapsho of the activity which full of makan2 kooottt....

Arrived around 12 pm...you may go for lunch 1st since lunch is served form  12 pm to 2 pm. Then get ready to explore the virginity of jungle in Tanah Aina around 2.30 pm.Leap of Faith Tracking...this tracking will bring you to the fountain deep into the jungle and you can perform 7 feet jump into the river(if you dare)...this activity will took around 2 hours and back from the jungle tracking the evening tea is served for you around 4.30 pm to 6.00 pm...
After having evening tea...you may spend your time by deep in yourself in the clear water of Tanah Aina river...

Thennnnnnnnnnnnnnnnn.....














Then next what happened...mama will share in the next entry....
Bagi suspen sikitlah kan...
Tak bestlah semua mau cerita sini...
Hehehe...insyaallah more picture and sharing story on Tanah Aina will be shared here...
Definitely the will be several part of entries on Tanah Aina...

Till my next entry....

Salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day...

***Keep smiling and keep pray for the best...**



1 comments:

AMIIZAA said...

salams pagi jumaat,
cantiknya tempat nie:)

 
Real Time Web Analytics