November 15, 2014

Tanah Aina Farah Soraya : Chalet Ulam Raja

Sambungan lagi yer entry berkenaan Tanah Aina...
Tapi kali ni mama nak share about the chalet pulak...

Lepas makan tengahhari kami menuju pulang ke chalet kami...
At first memang rasa excited sangat nak tengok bilik kami...
Tapi bila dah naik tangga yang banyak dan kedudukan bilik quite jauh ke dalam sikit...
It does kill my anxiety...

Masa tu dalam kepala...phewwww...nasib baik beg2 semua staff2 Tanah Aina yang angkatkan....
Legaaaa...apapun,masa kami berjalan ke chalet...hujan baru je stop...
Redahkan jugaklah with Razin and Rizqullah...

Okay...since kami pergi dengan group LDQ,we manage to get the biggest chalet I guess...
Thanks tou my MIL for the arrangement...
We do love the chalet Ulam Raja...


And as usual...blog mama ni akan penuh dengan gambar2 yang mama ambil sebelum bilik berkecah dengan barang2 kami...

This is some picture take of the chalet Ulam Raja...


It was divide with 3 level...
The 1st level is the bed area...
There is 2 queen bad available in this room and this room can accommodate up to another 2 single bed(if requested)...means this chalet can accommodate up 6 people at one time...

Since we have Razin,we are given baby cot for Razin...
Tapi itulah..not even use it pun sebab Razin was busy berkepit kat ketiak mama...
Ini budak mana boleh tido jauh dari mama dia...
So...for those yang ada anak kecik..no worries...
You may request for the baby cot if you want....

2nd level...
Where there is one big mirror for your self...
and also a coffee area where boleh masak air panas and also buatlah air tuk minum sambil melihat kehijauan alam...
Please be reminded ya...FOOD ARE NOT ALLOWED IN THE CHALET...
Please take your food outside the room to avoid ants or any other 'things' to come into your room...

The entrance of our Ulam Raja Chalet...
And the view from the verandah at the entrance door...

Payung jugak disediakan untuk anda sekiranya hujan...
Silalah pakai klu anda memerlukannya...
Dan jangan lupa untuk membaca rule and regulation of the chalet...
Ada je tergantung di dinding bilik...

This is the 3rd level yang mana menghadap sungaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiii....
Weeeeee...sangat best okay...
You can just sleep here and relaxing while looking at the green tree around you and the flow of river are the music to your ears...
Verandah untuk anda berehat sambil melihat alam...
Di sini ada jugak access untuk anda ke sungai...
Ada tangga disediakan...

Agak luas jugak yer...sbb Rizqullah boleh lari2 lagi di sini...
And see...that is 'our' river...
Kalau rasa nak terjun sungai...just go..coz the river is just at the front of your chalet...

Antara hiasan yang ada...

Okay...this is the best part...
The naik tangga and long walk back to our chalet...
But it was worth it sebab I do feel relax and nothing to catch up...
Just having my own sweet time walking back to the room...

We will passing this dorm during on the way back to our room...
Actually this dorm pun not bad...
It is spacious and english deco gitusss...

Okay...bahagian yang paling lemah adaaaaaaaaaaaaaaalaaaaaaaaaaaaahhh...
TANDAS BERADA DI LUAR BILIK!!!!
The bathroom are not attach to the room...you have to go out from the room and walk to the toilet...
Bukan apa yer...Puan Sri Sabrina ingin menerapkan unsur kampung di perkampungan Tanah Aina ini...
Pada mereka yang penakut cam mama ni...mmg pikir banyak kalilah kaaann nak ke toilet bila tiba malam hari....

Namun...walaupun di luar...
Mama boleh katakan tandas di Tanah Aina ini berkelas 5 bintang jugaklah...
Nama pun nak adventurekan...air panas je yang tidak disediakan...

Dah habis melawat bilik dan pusing sekitar bilik...
Apa lagi...its time to dip your self into the river yang sangat memanggil2...
Serius..deruan air sungai tersebut bagai mengajak je kita nak berendam di dalamnya...
Dan tengoklah...how excited is Rizqullah and how happy he is...

Okay....just another update on our room pulak...next is apa yer mama nak cerita???
Well..insyaallah...next entry will sharing on the Rizqullah experience pulak...
Apa yang Rizqullah buat di Tanah Aina??

This 5 years boy did enjoy doing jungle tracking without mama dan ayah..
Ayah dan mama terpaksa duduk di bilik dengan Razin sbb sangat tidak sesuai membawa Razin for jungle tracking...
Jadinya...Rizqullah following the LDQ doing those activity and he really enjoyed it...

Okaylah...cukup entry untuk hari ini...

Till my next update on the activity in Tanah Aina...

Have a nice and beautiful day!!!




1 comments:

Blog Kakak said...

Cuti sekolah minggu depan, memang mencari-cari tempat utk bercuti.

Best baca tentang Tanah Aina. suasana mendamaikan!

InsyaAllah nak pegi juga satu hari nnt.

 
Real Time Web Analytics