March 31, 2014

Family Pic...before ayah sailing away agaaaiiinnn...

Alhamdulillah...Tragedi MH370 does make ayah nak bergambar balik with us...
Manalah tahu salah satu antara kami tak dapat berjumpa lagi...
Sekurang-kurangnya ada kenangan terakhir bersama...

Adoooiii...mama dah mood syahdu syahdan dah ni...
Patutnya this Friday ayah kena naik kapal...
Tapi petang tadi En Abu dah call suh naik on Thursday sebab kapal masuk port on Thursday...
Nak buek camno??pasrah jelah yer...

Apapun...sempatlah kami bergambar sekeluarga malam ni...
Ini pun sebab gambar2 ini nak di poskan ke US sana...
Buat Mak Ngah di sana...

So sorry Mak Ngah for keeping quite here...
We know you've been waiting what is our latest updates...
In sha Allah...we will post to you some our latest pic with the families...
Untuk melepaskan kerinduan mak ngah pada kami semua di sini...
We hope to see you in this raya...

Apapun...this is some latest pic of our family...


While anak2 pandang depan...
Mak ayah still feeling ala2 romantika gitusss...

Apapun...semoga kami sekeluarga diberi kekuatan untuk menjalani hari-hari tanpa satu sama lain di sisi...
Semoga mama tabah dan kuat dalam membesarkan 2 anak teruna yang banyak akal dan ragam ni...

To my dear husband...hope to see you before raya...
Harap adalah rezeki Razin untuk ayah beraya bersama kami untuk ke sekian kali nya...

Okaylah..just a simple entry tonight...
Tengah mood ke laut pulak tengok pic ni semua...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah...

Have a nice and beautiful day!!!






March 24, 2014

Pendaftaran sekolah darjah 1 untuk Rizqullah...

Ya Allah....sekejapnya masa berlalu...
Rizqullah is going to be 7 years old soon and dah nak masuk darjah 1...
Pantas sungguh rasanya tahun-tahun ini berlalu...
Mama dan ayah pulak makin tua...anak-anak makin membesar...

Apapun...hari ni mama nak share camne nak daftar anak ke darjah 1 bagi tahun kemasukkan 2015 dan 2016 bagi negeri Selangor...
So...siapa anak yang lahir tahun 2008 dan 2009 bolehlah mula mendaftarkan anak-anak anda sekarang...

Details is as per below :
**Silalah click link dibawah atay gambar dibawah**




Pendaftaran ini dibuka dari 1 Mac 2014 hingga 30 April 2014.Kalau terlambat atau selepas tarikh 30 April 2014 tu dikira sebagai permohonan lewat dan tertakluk pada akibatnya nantilah yer....

Actually mama malas nak elaborate camne nak isi semua...
Anda semua boleh click link di bawah untuk tahu camne nak register anak2 anda ke sekolah darjah satu...dalam link blog kat bawah ni Cik Lali telah pun elaborate selengkapnya camne nak isi dan tindakan selanjutnya oleh ibu bapa... 



Okay...just a simple entry je tuk hari ini...
Dari Januari member opis dok suruh mama cepat2 register anak ke sekolah...
Akhirnya...barulah dapat buat and mengadap and baca betul2 all the arahan...
Kalau time kerja mmg sekali lalu je baca ni and trying hard to find time nak settlekan semua...(oh!!!indahnya bercuti di rumah tatkala ada pembantu yang jagakan anak...hihihihi...thanks hubby sebab usaha carikan jugak pembantu sebelum you start berlayar...hope she is good and honest as Rasiah...)
And since ayah is still here....minggu ni jugaklah nampaknya mama kena siapkan semua document and ke sekolah tuk lengkapkan pendaftaran Darjah 1 untuk Rizqullah...
Buat masa ni Rizqullah akan bersekolah di Kelana Jaya je dulu...
Ayah actually ask mama to send Rizqullah to Shah Alam school...
Tapi since adik(Razin) will be at Uci's crib...haruslah Rizqullah di transitkan kat situ je...
Atleast pembantu pun ada kat situ...bolehlah dia siapkan Rizqullah ke sekolah while Uci taking care adik...(Ambbbooiii...terpaksa mama plan awal 2 tahun untuk anak2...semoga Uci dipanjangkan umur...)
Anyway pembantu tak akan sekali ditinggalkan berseorangan dengan anak2 mama...
If Uci ada hal pun..i'll make sure me myself will take leave to take care them...

**His latest pic while sleeping...indahnya rasa bila tengok anak2 tenang dalam tido..**

My little boy who going to school in 2016...
Sekejap je masa berlalu dan dikau telah pun hampir ke 7 tahun Rizqullah...
Kadang2 mama rasa Rizqullah cam baby je lagi...
Kalau boleh tak mahu pun Rizqullah cepat membesar coz mama rindu sangat bau baby Rizqullah...
Tapi itulah...Rizqullah kenalah membesar untuk mengenal erti kehidupan dan belajar mengharungi dugaan...

Okay,just a simple entry untuk persediaan Rizqullah ke Darjah 1...
Well this blog kena ada penambah baikkan lah sikit nampaknya...
Banyak ayat2 dalam template ni mama kena tambah untuk Razin jugak...
Coz blog ini adalah nukilan mama untuk anak2 mama tatap andai kata mama pergi dulu...
All I want for both of you to know is...
Mama LOVE YOU SOOO DAMN MUCH...

Dah....dah..cukup dulu...
Till my next entry....salam sayang dan salam ukhwah...

Have a nice and beautiful day!!!

**Jauhkan diri dari sebarang fitnah akhir zaman...semoga kita semua dilindungi dari fitnah yang mengakibatkan pepecahan...**



March 21, 2014

Racing??Comparing???

One wisdom word which I found it on Facebook(FB)...


Every child and every person on this earth is unique and special...
NOBODY is perfect and NOBODY is the best...

To be a successful and charming person start with your childhood...
Therefore...don't compare and don't judge a child with other child...

Just remember how unique you are...
So to your child...

Till then...salam sayang and salam ukhwah...

HAVE A NICE WEEKEND...

***Alhamdulillah...my pantang is over and today can eat apa2 je...tapi still berjaga-jaga coz takut si kecik tu meragam pulak perut dia...syukur manage to keep some milk stock for my little RAZIN and until now he is exclusively BF...syukur and thank you Allah swt for this rezeki...semoga terus dimurahkan rezeki anak kecil ini...doa mama ialah dapat susukan RAZIN till 2 y.o(Insyaallah)...apapun,syukur my helper is here...thank you hubby for looking and paid a maid to help me when you are not here...semoga semuanya dilindungi Allah swt...*** 


March 18, 2014

Happy Birthday Rizqullah...it's your birthday!!!(belated)

***Entry yang setelah sekian lama di dalam DRAFT MODE***

Taken me a while to update this entry here...bukan mama tak mahu update yer sayangku Rizqullah...mama was so busy with so much of things..juggling life and with you have made my time 24 hours is not enough...if I just could request or wish more 24 hours time...I'll do it...

Apapun...this is actually an impromptu celebration of Rizqullah birthday which has done at our home sweet home at Bukit Bandaraya Shah Alam on last 15th September 2013...we are so blessed this people can come and celebrate this little rascal birthday which was made unplanned at all...semua kerana ikutkan ayah dah patut naik kapal ketika itu...tapi itulah..kalau dah rezeki Rizqullah,tak ke mana jua...last year his birthday celebration was made at Salsabila...

Tahun ni mama plan ngan ayah kita buat di rumah kami sahaja...jemputan pun sangat2 limited...invitation are only involved on the important person in Rizqullah life...the person who made him happy becoz this is his day...Alhamdulillah..he did enjoy his day so much..walaupun mama penat sangat on that day(sambil layan mabuk and masak for my little rascal birthday celebration)...but seeing his smiling and hearing his laughing the whole day dah cukup buat mama hilang rasa penat dan tekak yang menloya...dari pagi mama dh start masak nasi lemak segala...ayah plus sikit Pizza and KFC to top up the food...
(Maaf sangat buat rakan rapat lain yang kami tak jemput mahupun sedara mara yang dekat...this is actually impromptu celebration...hari ni nak buat..hari ini jugaklah kami baru menjemput...it's just Rizqullah rezeki to get everyone he LOVES to gather at our home on that day...)

Pagi tu mama call nenek and atok to take care Rizqullah while mama dan ayah was busy buying cakes,balloon and some goodies...plus jugak sempat mama ke pasar beli ayam and barang tuk masak nasi lemak...syukur..semua tugas mama dan ayah dihari itu dipermudahkan...while buying this we are calling everybody yang berada dalam hidup Rizqullah selama ini to attend his impromptu+surprise birthday celebration...(as expected  everybody like...huh???suddenly???...ya!!!its all sudden je...)

Mama dan ayah minta atok and nenek to send Rizqullah a bit late supaya kami ada masa nak selesaikan semua...the house deco and definitely the cooking...
When the little boy were home...mama dan ayah dah siapkan those deco and goodies bag...Just in time je masa the little boy balik...
Masuk2 rumah je dia dah sengeh2...tanya who's birthday was today...
Tapi mama dan ayah buat x tahu je...

Okaylah...x mo cakap banyak...as usual let the picture tell the stories...


Candid time...masa ni semua tengah syok berborak lagi...


Our BIG HAPPY FAMILY...
Syukur dikurniakan mereka semua dalam keluarga kecil kami...
Merekalah kekuatan kami untuk mengharungi segala dugaan...

Anyway,this is some deco during Rizqullah Birthday Party tu...
Semua ni impromptu punya plan and I just lucky nearby seksyen 9 tu ada party shop...
So...beli jelah semua kat situ...
Siap duit jelah yerr...dah ko plan last minute semua benda and nak cepat kaaaannn...

The HAPPIEST GUY on that day...
Yeah!!!It's your BIRTHDAY...
Enjoy it sayang mama...

Antara babak-babak yang terjadi on that day...
Yang mana mengundang gelak tawa kami semua...
Just lucky that Rizqullah tak berkira sangat on that day...

Qhalif is aiming to cut the cake too...
Seronok tengok keletah budak2 kecil ni semua...

Rizqullah sharing the cake with Uncle Hanif...
Uncle Hanif pun September baby...

A BIG KISS AND HUG for uncle HANIF for the HIS BIRTHDAY PRESENT...

Another SEPTEMBER BABIES yang kami raikan bersama...
Uci dan Wan Long Zu...
Happy Birthday!!

Dalam kekalutan tu and mama dok tahan mabuk...
Sempat jugaklah kami bergambar sekeluarga...
Luckily nenek was there to remind us to take picture with the birthday boy...

Rizqullah with his best friend...
Siapa lagi kalau bukan ADAM...

Thank you to Auntie Dina and Uncle Padi together with Adam for the birthday cake...
(Sorry jugak for the LAST MINUTE invitation...)
Macam dalam Rizqullah wish pulak cake yang auntie Dina bagi...
Malam tu mama tanya Rizqullah nak birthday cake camne???
And he answer he wanted chocolate cake with a lots,lots of strawberries...

Well,due to last minutes plan for his birthday party...
Tak dapatlah mama dan ayah memenuhi permintaan tersebut...
Tapi itulah...dah rezeki agaknya...
Auntie Dina@Mummy belikan Rizqullah the 'wishing' birthday cake...
Eventhough Auntie Dina tak tengok pun video wish Rizqullah yang mama post kat FB...

Apapun...Mama dan Ayah was happy seeing you HAPPY my dear son...
Tiada kata yang dapat mama titipkan di sini melihat kegembiraan dikau di kala itu...
Walaupun mama penat yang amat...tapi mama rasa berbaloi tengok Rizqullah gembira begitu sekali...meraikan hari yang diraikan setahun sekali bersama mereka yang Rizqullah sayang...

Sekali lagi...dari MAMA dan AYAH...

SELAMAT HARI LAHIR ABANG LONG@RIZQULLAH@ABANG WAH...

Doa yang terbaik dari mama dan ayah selalu untuk Rizqullah...
Semoga dikau membesar menjadi anak yang soleh lagi beriman yer sayang....

MAMA DAN AYAH SAYANG SANGAT DENGAN RIZQULLAH...
Dah lebih 4 tahun kamu berada bersama mama dan ayah...
Terutama mamalah kannn...selalu jadi peneman mama ke mana pun mama pergi...
Terima kasih wahai anakku...kerana menjadi anak yang selalu membanggakan mama...
Walaupun Rizqullah kadang2 nakal...dan mama selalu marah wah...
Tapi jauh dalam lubuk hati mama...
Wah tetap jadi anak kesayangan mama...
Mama nak wah jadi anak dan abang yang menjadi contoh buat adik2...
You are the role model to adik2 sayang...

Okaylah,cukup dulu entry kali ni...mata mama dah berair dah ni...
Sebab teringat plak segala moment mama dan Rizqullah sepanjang 4 tahun ini...
Dialah peneman,dialah penyebab duka+panic+kalut dan segalanyalah...
Tapi dialah jugak yang mama sayang sangat-sangat...

Haiiiihh...dah tak leh nak sambung...sedu plak dah ni...
Hati tisu sungguh kan mama Rizqullah ni...

Till my next entry....salam sayang buat semua...
Okay...habis dah hutang pasal Birthday Party Rizqullah...
Insyaallah next entry adalah...tengoklah nanti yerrrr...

As-salam...

March 17, 2014

Opsssss.....(tutup mulut muka terkejut)

Alamak!!!saya malulah...
Ada orang tu dah jumpa pulak blog Mama Rizqullah@Mas...

Hehehe...apapun...
Terima kasih atas ucapan-mu Mas@Massilla...
Selalu berperang email je kita kannn...
Jumpa pun time meeting...itupun kalau PNB ada jemput kami orang IT ni...:D

Thanks kakak cantik for the wish...:D

Apapun...orang di sini cuti bersalin pun masih tetap menghantar email...huhuhu...
Sekali lagi..terima kasih Mas sbb sudi singgah ke blog saya yang entah apa2 je ni...
Sesambil tu nak tanya ni...agak2 SARA 1M tu bila kita leh tutup???
Hahahaha...kesian member yang relief saya tu...

Okaylah...just a simple entry...
Lagi sekali terima kasih yer Mas@Masilla sbb sudi singgah ke blog orang yang banyak pot-pet ni..thanks for the 2014 diary dan calendar tu jugak yerr....
(3 bulan entry kosong je dalam diary tu...hope next year ada lagi..)
Kirim salam pada orang2 di sana...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

**Alhamdulillah...maid dah sampai...bolehlah mama Rizqullah menghadap blog kembali...kui..kui..kui..kalau tak menggentel anak je keje ni..syukur Allah swt permudahkan niat ini...(mungkin berkat doa seorang ibu)...apapun,banyak benda nak di'kemas kini' dulu sebelum nak hadap update blog ni...insyaallah,ada masa..adalah cerita2 tentang 'KAMI'@MRFamily kembali...**



March 11, 2014

Bebaskan...Bebaskan...

Okay...tak de kena mengena dengan apa-apapun...
Tapi ini adalah lagu yang Rizqullah dok nyanyi hari-hari...
Tak habis-habis "Bebaskan..Bebaskan..."

Adooiiii...tau tak mama tengah tension kena berkurung dalam rumah je ni...
Ko boleh plak nyanyi lagu "Bebaskan...Bebaskan..." tu yer anakku sayang...
Saja je mau trigger kejelesan mama yer...
Apapun...mama tau Rizqullah pun bosan kannn...
Hari minggu pun kena temankan mama kat rumah with adik...
Sabar yer anakku sayang...lagi lebih kurang 15 hari je lagi...(gulp...)

Mama faham Rizqullah bosan kannn...
Itu yang asyik "Bebaskan...Bebaskan..." je kan...
Mementanglah jugak sekarang tengah demam FROZEN kan...
Apapun....dah tak perit telinga mama ngan ayah with Rizqullah request tuk tengok cerita FROZEN...sib baik ayah berjaya mencari CD FROZEN...

With that kita sefamily ada MOVIE NIGHT!!!
Yeaaaayy!!!bila anak dah besar activity bersama lain pulak yer...
MOVIE NIGHT,CRAFT DAY,SPRING DAY AT HOME and etc...
Semua tuk isi masa bersama...
Tapi cam biasa...mama memang amik gambar activity kami...
Tapi malas je nak update kat sini...tengoklah yer sayangku...
Ada masa mama put it up here...klu tak der...
Rizqullah go throughlah semua harddisk mama tengok semua activity kita bersama...

Apapun...this is video of Song "BEBASKAN" by Marsha Londoh...



Dan ini ada buahhati saya yang selalu berada dalam hati mama...
Kamu berdua adalah permata hati mama dan ayah...
Kamulah sebab kami berusaha untuk memberikan yang terbaik...
Hanya untuk kamu wahai anak-anakku....


Rizqullah with Razin...

Semoga kamu berdua membesar menjadi anak yang soleh dan tak bergaduh-gaduh yer sayang mama...
Hidup dalam tolak ansur dan toleransi...
This is picture sebelum adik dicukur rambutnya...
We did make a small occasion je tuk cukur jambul si kecik ni...
Sama jugak event dia cam abang...hanya mereka yang terdekat sahaja...


Rizqullah with Razin...
Si adik mesti tersenyum bila abang hug dia or dekat dengan dia...
Sayang abang wah yer adik...

Okaylah...rasanya cukup tuk kali ni...saja je mama nak isi masa while si kecik ni tengah tido...
Apapun...mama pun tengah counting down days untuk hari KEBEBASAN...
Ahaksss..walaupun dah pun keluar gak rumah ni...
Tak derlah pantang ye-ye-o...
Apapun...try jugak tak keluar sebab jerebu yang sangat teruk di sini...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

To ALL please PRAY the BEST for MH370...
Semoga mereka selamat kembali ke sini...
Insyaallah...they are safe somewhere...keep the positive vibe...

March 10, 2014

#PrayForMH370 #DoaUntukMH370

Nothing much yang boleh kita lakukan...
Tapi janganlah kita berputus asa untuk berdoa...
Plus janganlah kita menyebarkan apa-apa sahaja rumours atau spekulasi tentang isu ini...
Ramai sangat wartawan di FB sana...memasing seakan berlumba to post the latest news on the wall...anyway,kalau the news was official tak apalah jugak...
Apapun...just make sure before sharing is caring tu...make sure the information is valid and correct and its official...
Itu je yang mama nak cakap...

The missing MAS airplane MH370 on last Saturday has shocking the world not only Malaysia,the whole world are still confused and still hoping the good ending of this missing plane...
Ada 239 nyawa yang terlibat dan paling-paling mama sayu adalah bayi kecil semuda 2 tahun...
Usaha mencari dan menyelamat masih lagi dijalankan...
Dan hari ini dah masuk hari ke-3...

Macam2 rumours yang tersebar dan tak kurang jugak ada yang mempersendakan perkara ini...
Apapun...we keep pray yaa...
Antara pic yang mama kutip di FB...those yang interesting jelah yer...

Wajah-wajah rakyat Malaysia yang berada dalam penerbangan terbabit...

Antara kata-kata semangat yang mama rasa nice to shared here...






Apapun...kita teruslah mendoakan yang terbaik buat kesemua mangsa pesawat MH370...
Semoga ada berita gembira buat mereka yang menanti kepulangan mereka ini...
Jauhkanlah berita sedih dari menyelubungi keluarga mereka ini...

So WORLD!!!

KEEP PRAY FOR MH370!!!

Miracle do happened and I was positive they are safe somewhere...
Keep the positive vibe around us and insyaallah Allah will help...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a nice day and keep doa for MH370 ya!!!




 
Real Time Web Analytics