April 26, 2014

Bon Voyage Ayah!!!(we will patiently wait for you here...)

It's almost 3 weeks already ayah back to the sea...
Menggalas tanggungjawab mencari rezeki untuk keluarga kecil kami...
Walaupun berat tuk melepaskan ayah pergi...but we know that this is his destiny...
To be a sailor@Marine engineer...

Sebelum kawen mama dah tau kalau kawen dengan sailor ni kena galas banyak tanggungjawab sendirian...
Sebelum kawen dulu ayah selalu train mama tak telefon selalu...
Tapi itulah...dia yang angau lebih kat tengah laut sana bila tak berborak dengan mama...
Sampai tak sedar tercerita kat anak sedara mama yang kebetulan kadet dia masa tu...
Yang best anak sedara pun tak tahu yang itu adalah bakal bapak sedara dia...

Dah mama dan ayah kawen...anak sedara plak tak dapat datang masa wedding...
Tengok FB mama...eh,acik ini 4th engineer saya(masa tu 4th engineerlah lagi..)..
Haaaa...kan kecik je dunia...terus keluarlah cerita atas kapal tentang kerinduan sang pelaut kesayangan saya ni...sampai sekarang pun sama...(alhamdulillah...)
Apapun...ini semua adalah kenangan manis yang takkan mama lupakan...

Kadang2 kenangan ini yang buat mama kuat dalam mengharungi hari2 tanpa dia di sisi...
Rasa sayang,cinta dan rindu sentiasa jadi tulang untuk mama terus tabah demi anak2 dan keluarga kecil kami ini...

Haaaa...itu dia..intro menyingkap balik kenangan bercinta..sebelum adanya Rizqullah dan Razin...
Apapun...after nearly 4 months ayah bercuti...akhirnya ayah kembali ke laut...
Dan setiap kali ayah kembali belayar mahupun kembali pulang ke pangkuan kami...
Akan mama cuba coretkan di sini untuk tatapan kamu anak2 mama...
Mama nak kamu tahu ayah pergi tinggalkan kita demi mencari rezeki untuk kita semua...

Dan macam biasalah...
Let's picture tell the story of ayah departure to T5...


We are sending ayah to departure hall...
Masa ni mama dah diam...tak tahu nak cakap camne..
Tapi dalam hati...I have another child to take care without him...
Kuatkan diriku Ya Allah...
Walaupun sekarang ayah cuma sailing around 3-4 mths je...
Tapi mama tetap cenggeng masa tu...(sigh)

Kami ...
Rizqullah yang tak habis2 tanya kenapa ayah kena belayar...
Tak payahlah sailing lagi...huhuhu...
All this word will came out bila anak dah mengenal erti perpisahan sementara ini...

The 'last' hug for the kiddos...
Insyaallah...in 3-4 mths ayah will be back with us...
Keep praying ya this Raya ayah will be back with us...(Insyaallah)...

Our MINI FAMILY picture...
Selamat Menjalankan Tugas 2e Redzuan...
Semoga tugas-mu dipermudahkan di sana dan sentiasa dibawah lindungan Allah swt...
We will wait for patiently here...
Insyaallah we will reunited back in 3-4 mths...

Budak yang buka2 mata ayah dah x der depan muka...
Yang ada hanya mama...
Sedap pulak Razin tido masa hantar ayah ke airport...
Ayah hug and kiss pun Razin sedap je tido masa tu...

Okay...just a simple entry on we sending ayah to sail back...
Insyaallah we will meet again tak lama lagi pun..syukur semua rezeki yang telah diberikan...nothing much I can say its just alhamdulillah...semua ini rezeki anak2...
Mama dan ayah hanya doakan yang terbaik buat kamu semua anak2ku...
Voyage sailing ayah pun dah makin pendek...
Semua ni rezeki Rizqullah dan Razin...

Apapun...mama dan ayah tetap berpegang...
Jauhkan diri dari buruk sangka,membawa cerita dan busuk hati...
Insyaallah...hidup pasti tenang dan bahagia,rezeki pun makin murah...

Till my next entry...Have a nice and beautiful weekend ya!!

Salam sayang dan ceria buat semua...



April 11, 2014

Kuatkan hati kemam rasa syahdu ini...

It's less than 24 hours dah ni...
Ayah will be away again and start sailing again....

Cam biasalah...dah masuk mode syahdu syahdan ni...
Patutnya last week ayah dah sailing to Taiwan...
Tapi itulah...janji Allah swt itu lebih berkuasa dari perancangan kita...
Something happened and ayah are still with us until today...

Cukuplah untuk Razin bersama ayah...
Razin pun dah masuk 2 bulan sekarang ni...
Dah pandai bergurau and senyum bila nama dipanggil...
Sambil tu dah pandai borak walaupun dengan bahasa dia sendiri...
Apapun...its was a great moment to be kept and captured...

To ayah...insyaallah,we will be fine here...
Hope bibik yang ada tu boleh diharaplah...
Hari2 mama berdoa semoga pembantu yang ada ni sabar dan jujur dalam membantu mama...
Walaupun mama tak suka sejujurnya ada orang luar dalam rumah mama...
Tapi apakan daya...i need helper to help me...
(Work + 1 kid + 1 baby + house to kept clean + etc = Pengsan)

Its been an awesome and wonderful 3 months with you my dear husband...
Thank you for always being there for me...
Thank you for accompany me in the labour room and get all the scratches at your arm while calming me down...
Luckily your shirt tak terkoyak while i was in contraction pain kan...
Another LOVE memory stories to be added in our life 'timeline'...


Insyaallah...I'll be okay with our two little angel gift from Allah swt for us...
Please keep your doa for me supaya I sihat sepanjang pemergiaan you dalam menjaga amanah you ini...

Okay...just a simple entry for today...
Nak menaip panjang lagi sebenarnya...tapi air mata lebih mendahului taipan jari ini...
Hati pun dok tengah kemam rasa syahdu ini...
Moga diberikan kesihatan yang baik dalam membesarkan dua anak-anak ini ketika ketiadaan suamiku nanti...
Semoga anak2 ini juga sihat dan tak demam selepas ketiadaan ayah dia nanti...
Nampaknya selepas ni...FB lah menjadi medan penghubung kami balik...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and quality day!!!



April 9, 2014

The journey of my 2nd pregnancy(Razin)...(Part 1)

Entry ini adalah satu memori yang mama nak kongsikan buat anak-anak mama...
Baik Rizqullah mahupun Razin...
"The journey of my second pregnancy (Razin)"

Perjalanan ini bermula pada June 2013...
Which it was miracle sebenarnya bagi mama sebab mama tak datang period pun for almost 2 months...masa ayah balik on hujung May 2013 tu patut mama dah datang bulan...tapi itulah,perancangan Allah swt...tak datang-datang jugak bulan merahnya...apapun,LIFE GOES ON lah kaaann...sudahnya dekat sebulan lebih jugaklah mama terlajak bendera merah dan perut asyik meragam plus mama asyik pening kepala and muntah manja...last-last ayah suggest to do pregnancy check...

Jadinya ke kedailah kan,beli pregnancy test kit tu...dan testlah maka resultnya...

|

|

|

|

\/


This is 1st test on 20.06.2013(salah date plak kat pic tu)...masa tu macam tak percaya je sebab kira-kira memang genap kiraan minggu ayah balik..hmmm...
Beside that mama pun ada problem rahim lemah selepas the previous miscarriage...
So...masa tengok result pregnancy test ni...senyum pun ada...risau pun ada...
Apapun...masa tu still rasa 'benda' tu tipu and tak betul...
Konon-konon tak terimalah lagi kenyataan...

But then....


Few days later,(22.06.2013)...gatal okay tangan mama gi beli yang digital...
Sebab nak tahu dah berapa minggu...kot2 jugaklah yang previous tu tipu or tak betul...
(Cik kak..ko pakai brand clearblue ok...itu pun x percaya lagi...)
Lepas tengok yang digital ni...mama amik cuti the next day and when to hospital...jumpa gynea yang incharge mama masa miscarriage hari tu...
She was like...congratulations!!!
(Haaa..betullah tu kan mengandung...nampaklah kantung 'razin' masa tu ketika scan)
Apapun...Doc Gynea@Doc Yeen sempat pesan lagi kat mama...
Lepas ni tak perlulah angkat kotak,kotak meja or buat kerja-kerja berat...
If not,you'll miscarriage again...(siap perli mama okay..)

Tapi itulah...this is actually miracle for us...mama pun dah booking holiday ke Langkawi on the 23rd June 2013...sedap je kan...dah tau pregnant leh lagi fly at early stage...masih tak serik...okay,mama berpegang pada kalau anak itu rezeki kami...insyaallah,he will be in my womb till 9 months...kalau tak mama redha...the last miscarriage has taught me a lot untuk menerima segala apa sahaja ketentuan-Nya...

Apapun...kebetulan pulak masa tu area Selangor dan KL kena JEREBU yang maha dahsyat sampai sekolah pun ditutup...Alhamdulillah...its kebetulan rasanya...we are spending our day di Langkawi and the weather there was awesome...mama pun x der lah pening2 kepala sbb bau asap or sesak napas dengan jerebu di sana...

Us on the way to Langkawi...
Naik Firefly je...sbb malas nak travel ke Sepang sana...
We took the nearest airport from Shah Alam plus sbb nak tinggalkan kereta kat KJ...
That's whylah mama pilih naik Firefly je...

The sky at Langkawi....
Segar je udara di sini tika itu...
Tengoklah kalau rajin nanti...adalah kot cerita basi kami ke Langkawi ini..
Apapun dalam pic ni adalah bangunan baru HAJI ISMAIL GROUP...
Masa ni baru je bukak and memang tak ramai orang...
Syukur jugaklah masa tu pergi memang kosong due to baru je bukak...
View ini di ambil dari Bayview hotel...

Lepas balik dari Langkawi...
Barulah kami buat scan to see the baby progress....
The 1st scan pic of 'RAZIN'...kantung anak ke-3 kami...
The previous one hanyalah satu dotted...


Dengan ini bermulalah weekend activity mama ke hospital for maternity checkup...
Since the history of miscarriage tempoh hari...
Pada tempoh awal ni mama kena ke hospital every 2 weeks...
Doctor nak monitor whether baby menjadi atau etopic pregnancy...

And the next weeknya...
Ayah pulak ada forum di Grand Dorset Hotel Subang Jaya...
Masa tu hanya auntie dina je yang tau how bad was my morning sickness...
(Thanks Dina for keeping this secret and other secret for me...)
Dalam tak larat tu...gagahkan jugak teman ayah ke sini...
Balik kerja amik Rizqullah dari rumah Uci and ke hotel to have dinner with ayah...
Malam tu or esok pagi start enjin kereta gi kerja balik...
Gigih sungguh rasanya mama ketika itu...demi untuk suami dan anak...
Apapun...ayah selalu pesan,jalan baik-baik...tak yah nak lari-lari lagi or stress up...
Huhuhu...apapun,mengangkat barang berat adalah sangat dilarang sama sekali ketika itu...
(Time tu dapatlah rasa layanan as queen by ayah...)

Us with the winner of best dress of the MISC Senior Forum night...
Satu family bolot semua tu...hihihihi...
John Wayne tu sangat cute and jadi tarikan...
Apapun,Adam BFF abang Wah...thank you auntie Dina and Adam for the gun..

As usual...our maternal check up setiap 2 minggu is still going...
Rasa time tu cam penatnya..every week ada je activity kami sekeluarga...
Alhamdulillah....this time dah nampak the baby and bunyi denyutan jantung...
And at this time lah mama dan ayah dapat soalan CEPU MAS dari abang Rizqullah...
Soalan yang berbunyi...macam mana ada adik dalam perut mama???
(Terkedu mama dan ayah nak jawab...)
Semua sebab bagi dia tengok and dengar bunyi jantung adik dia...
Masa ni jugaklah mama menitis air mata sbb syukur anak dalam womb mama ni kuat...
Walaupun mama still active jalan sana sini and working as usual...
He still strong inside there...


Alhamdulillah...with this progress...my checkup started as once a month....
Apapun,doc tetap pesan jangan terlalu stress and terlalu active...
Hehehe...at this time,mama still doing Line Dancing with nenek...
Tapi lagu yang slow jelah...tak der lah lagu yang laju...
Just to make sure my body are fit...

And a few weeks lepas tu kan seluruh umat Islam mula berpuasa...
And guess what...mama tak dapat berpuasa..
Pantang sangat perut kosong..mudah sangat masuk angin dan this time memang lembik sesangat...
Berat badan dari 69 kg jatuh sampai 61 kg sbb muntah2 yang sangat kronik...
Which its ended with...

Penahanan di HOSPITAL...
Mengigil okay and berat badan turun dengan drastiknya dalam masa tak sampai seminggu...Doc masa tu memang nak tahan mama kat hospital...tapi mama yang minta balik sebab malas nak duduk hospital sebenarnya...so,its ended with nearly 4 hours stuck in ER area with drip at my hand...
Alhamdulillah...lepas tu ok dah sikit...x der menggigil sangat...
But still in muntah2 mode...memang kali ni...mama dapat berpuasa betul2 3 hari je...
Itu pun balik dah melepek sepatah ayat x keluar pun dari mulut...

Apapun...yang penting budak dalam perut ni...
Tetap sihat...
And masa mama dok mabuk bagai nak rak tu...
'Razin' membesar dengan sihat dan bagai juara...
Progressing very well dalam womb mama yer...


After that episode...the next check up...dah nampak bentuk 'Razin'...
Nothing much I can say just a word of "ALHAMDULILLAH"...
Semoga anak ini membesar dengan sihat dan cukup sifatnya serta menjadi anak yang soleh...


Just a week before raya...doc pun pesan...
Jangan jalan jauh sangat...which the plan untuk beraya di Singapore terpaksa dibatalkan...
Beraya di Teluk Intan jelah kali ni...

Gambar raya terakhir kami 'bertiga'...
**Time ni mood mama nak berbaju raya pun dah kelautan Hindi sana...serius nak raya...tapi tak ada mood...**

This is 1st time raya with 'Razin' in mama's womb...
Sib baik on pagi raya mama segar...
Dapat makan makanan best kan....Haruslah muka seri dan segar...

Buah hati mama yang tetap berada dalam hati mama sampai bila...
Been my very best buddies since he was baby...
Tahun depan mama will be hugging my two babies pulak...

2nd Raya we were at Teluk Intan...
Beraya di sini pulak since last year kami beraya di Singapore...
Insyaallah kita gilir2lah yerr...

Hari silih berganti and mama mabuk pun leh tahan gaklah...
Tapi cam biasa...mama try lawankan jugak....
Dapur plak dah jadi tempat terlarang buat mama...
Memang sepanjang the first few months ni memang mama tak masak langsung untuk ayah and abang Rizqullah...
Ada jugaklah abang wah minta mama masak...tapi asal masuk dapur je...
Mama pening kepala and muntah2 yang teruk...
Dan dalam pada mama tengah teruk mabuk tu...
Ayah pun tunjuk skill memasak...Thanks Suamiku sayang sebab sangat memahami kemabukkan isteri you ini...
Dapatlah isteri ni merasa pulak air tangan masakan suami yang penuh dengan kasih sayang...
(Walaupun lepas tu pening tengok keadaan dapur...huaaaa..nak nangis tengok macam baru habis berperang je dapur mama masa tu...)

Dan dalam pada tu jugaklah...
Sempatlah kita sekeluarga naik ke Bukit Tinggi tuk holiday lagi...
(Cerita penuh????...kalau mama rajinlah kaann nanti...hehehe...)

Us at Bukit Tinggi...
Alhamdulillah...mabuk dah kurang...
Tapi mama pantang perut kosong...
Apapun masa ni lemah longlai je badan...

Bulan September jugak adalah birthday abang Rizqullah...
Rezeki Rizqullah...dapatlah 2 kali celebrate...
Sebab budak kecik sorang ni berkongsi bulan kelahiran dengan Onyang dia...

Rizqullah celebrating birthday with Onyang and Uncle..

Dan kisah birthday celebration abang wah...mama dah story dlm entry sebelum ni...

Dalam bulan 9 ni banyak sungguh activity kami sekeluarga actually...
Tapi nantilah kalau mama berkesempatan yer anak2ku...
Mama updatelah semua entry sekali gus...

Apapun...tanggal 28.09.2013 ayah dah kena naik kapal...
Tapi on that day mama pulak ada activity tuntutan kerjaya...
The few hours yang sepatutnya dispend dengan keluarga dan suami...
Mama habiskan untuk community...

Maybank CSR...
Berbakti untuk masyarakat...
Since ayah bagi greenlight...haruslah mama attendkan...
Apapun..mama cari activity yang x memerlukan banyak pergerakkan...
Which is mural painting...
Dan inilah hasil kerja kami satu team...
(Salleh,Shikeen and Mama Rizqullah)

Dan habis je activity ni...
Kami bergegas hantar ayah ke KLIA...


Dan dengan ini bermulalah episode mama membawa 'Razin' tanpa ada ayah disisi mama...
Atau kata lainnya...mengandung tanpa suami di sisi...
Alhamdulillah...by the time ayah sign on tu mama dah kurang mabuk...
Dan ketika itu Allah swt murahkan rezeki ayah...
Ayah has passed oral test and been promoted to 2nd engineer...
Nothing much we can say...
Allah swt arrangement and plans is more greater than us...
His 'rezeki' for us never ended..syukur...

Dan dengan pemergiaan ayah tuk mencari rezeki...
Berakhir jugaklah mama's 1st trimester...
Allah swt dah susun yang terbaik buat umat-Nya...
Syukur...itu je yang mampu mama katakan...
I'm so blessed to have hubby and families beside me while I was weak and having bad morning sickness...

Basically the 1st trimester was very,very challenging tuk mama kali ini...
Tapi apapun...mama tetap bersyukur sebab en suami ada di sisi membantu mana yang perlu...
Masuk trimester ke 2 semuanya dah makin tenang dan mudah...

Oklah...2nd trimester dan persediaan barang-barang tuk menyambut orang baru nanti mama sambung yer in Part 2...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and beautiful day peeps!!!




 
Real Time Web Analytics