February 18, 2015

Happy Belated Birthday Razin@Gibu...Gibu...

Bismillahirahmannirahim...

Alhamdulillah...it's been a year Mohamad Razin was born in the world...

07.02.2014

At KPJ Selangor Shah Alam this 'little gift' from Allah swt was born bringing another joy and happiness to our small family...

Mama ingat lagi how smooth I feel giving birth of you...
Its only took me less than 3 hours in labour room and wallah....
You are born after pushing around 7-8 times...
And as usual...Ayah is mama's favourite pom-pom boy that time...

Your are my 2nd experience giving birth naturally without any pain killer or anything...
I am proud of myself by avoiding taking those drug...
And only drug I took is the gas...(Itupun terpaksa lepas nurse and doc suruh...)

Syukur semuanya dipermudahkan atas doa2 kedua orang tua kesayangan saya...
Iaitu ibu saya dan ibu mertua saya...
Terima kasih both mom's on your doa...

*********************************************************************

Dear Razin,mama minta maaf sangat...lambat tulis entry on your birthday...
Bukan mama tak ingat or what so ever...
I do remember every single things that you've done...
And obviously your are more advance than abang wah...
Standing and trying to walked at 11 mths was a new achievement my dear son...
With the weight that you had..mama do proud of you...
Not forgetting how you can call me 'Mama'...
(sweet sangat mama rasa dengar Razin panggil mama...)
Dah pandai cakap few words sekarang ni and its entertaining sayang...

Perasaan PHD Razin pun boleh tahan gak for 1 year old boy...
Pantanglah abang wah melepek kat mama...you'll try to push abang wah away from mama..
Now I was wonder...camnelah plak gayanya klu ayah balik nanti...

Apapun...let's flash back Razin on the 1st day in the world...
(Pic taken by mama)


And Razin sekarang ni...

Selepas setahun...


HAPPY 1ST BIRTHDAY ADIK!!!

Mama doakan semua perkara yang baik2 untuk adik dan abang...
All the best doa in the world is for both of you sayang mama...

Semoga adik diberikan kesihatan yang baik dan terus jadi penghibur mama dan ayah yer sayang...

We love you so much!!!

Okaylah...just a simple entry for tonight...

Menggagahkan jugak diri mengupdate blog untuk kenangan anak2 ku...
Mana tau ajal menjemput mama dahulu dari kamu...
Sekurang2nya kamu boleh baca nukilan mama buat kamu berdua di sini...

**************************

Anyway,with this also mama bersyukur ke hadrat Ilahi iaitu Allah swt yang satu...masih diberikan keizinan untuk menyusukan Razin hingga kini...
It's a challenging journey actually...but Alhamdulillah...mama syukur dengan apa sahaja yang ada ini...dan doa mama semoga rezeki adik terus dimurahkan dan mama dapat susukan adik sehingga 2 tahun mengikut syariat...

Working mom with breastfeeding baby and also a seaferer wife...
Its does give me a big challenge..
Juggling with work and life is so stress full actually...
Lagi2 tinggal dengan anak2 dan bukan dengan mak lagi...
Aduhaaaiii...serius penat actually...

Tapi apakan daya...this is what I called independent!!!
Semua pun buat sendiri...tapi alhamdulillah...I do have bibik...
Tapi apa je keje bibik aku tu...masak aku jugak...time weekend anak2 semua berkepit je ngan mama dia...well,apapun...I do love and syukur on what I have now...

I am not a superwoman...macam kawan2 semua cakap...
I can go out on midnight driving to KL just to standby/working...
Sometimes I do bring my kids along to my work place while hubby are away...
This is not superwoman yerr...
This is survival...survival...
Nak tak nak...kena gak telan apapun jua dugaan dan rintangan...
This is what has been written for me...

Actually semua perempuan pun boleh jadi superwoman bila terpaksa...
And I have met a lot!!!
Masing2 ada dugaan masing2 and superwoman ni is not only seaferer wife...
It can be also perempuan biasa yang menghadapi hari2 dan dugaan mereka dengan tenang dan senyuman...
Syukur I have met a lot of them...and they give me something for me to stand on and hold on...
Thanks ladies...

Okaylah...dah mengarut dah ni..dari entry nak say Happy Birthday to my Gibu...gibu...dah jadi luahan hati and perasaan plak...

Till my next entry...salam sayang buat semua...

Have a good rest day!!!

As-salam...





February 2, 2015

Tanah Aina : Flying Fox...then baliikkkkk....

**Sambung entry Tanah Aina...tertunggak lagiiii...****

Selepas aktiviti melukis dengan Rizqullah...
Mama and ayah decide to do Flying Fox...

Okay...first in mama life time buat benda ni...
Dah lama jugak x buat benda lasak camni sejak kena sakit teruk yang hampir meragut nyawaku dulu...dah lama x masuk hutan...
Dah lama sangat tak melasak dengan aktiviti di hutan...
Dulu zaman belajar panjat bukit and gunung dengan rakan2 merupakan sesuatu yang mama suka sangat...

Apapun...sebabkan tak dapat buat Jungle Tracking sebelum tu...
Jadi inilah aktiviti yang mengubat lara di hati...
Cewaaaahhh...

Apapun...jom tengok video yang diambil oleh staff Tanah Aina...


Yang ni mama nyer turn...
Actually mama orang terakhir...
Ketaq lutut ok...dah lama tak buat keje bebukan camni...
Apapun..Thanks to hubby yang mencabar isterinya ini...
I've told you so...isteri you ini pantang dicabar yerr...
Sebabkan suami I dah turun dulu and tinggalkan I di atas sana..
Dan mama malas nak turun sorang2...
Pejam mata dan lepaskan diri jelah buat Flying fox tu...
Apapun...I do enjoy doing it...
Syok ada orang sorak kat bawah...
Lepas tu semua dok gelak sbb mama ketaq...

Kami setelah selesai doing flying fox..
Laki I muka berlagak seh...
Tau arr dia tak rasa apa2 pun doing flying fox...

Gambar jelah ek mama letak time ayah doing flying fox...

Okay..ini turn mama plak...
Alhamdulillah..sampai gak ke hujung...
Dalam kepala dok terpikir...alahai..jatuh cam nangka busuk kot klu tak sampai hujung...

Okay...sampai hati suami I gelakkan sbb isteri dia takut...
Tak per...tak per....

Rezeki kami...
Dapat bertemu dengan Puan Sri which is my in-law neighbour and anak Puan Sri is 'friend' of my hubby...
Terima kasih Puan Sri kerana memberi kami semua peluang ke Tanah Aina...
This place is super duper pack yer...
Bukan senang nak booking this place...

Okay....lepas tu ialah masa untuk berendammmmmm....
Sebelum balik...wajiblah menghabiskan masa di sungai nan jernih ini...
While the boys are having fun..
As usual...klu berjalan mana2..tugas mama ialah packing back the bag...
While ayah entertaining the boys...

Razin with Ayah...
Rizqullah with Atok...

See...super jenih kaaan air sungai di Tanah Aina ini..
Semoga tempat ini terus terpelihara dari aktiviti pembalakan yang memusnahkan alam sekitar...

Some of the nature capture by me while waiting for the boys...

Geng-geng LDQ..
Thank you aunties semua...
All of you are so awesome...
Insyaallah...we will spend time together lagi nanti...

Pada yang nak tahu rate di Tanah Aina Farrah Soraya...
Here are the rate...
We did took the biggest room at the Tanah Aina...
Walhal kami berempat je...
**Thanks to my mom in law who arranged for us this..**

The last picture at Tanah Aina before we naik kenderaan yang di sediakan ke tempat letak kereta...
Insyaallah...we will come again here since Rizqullah is having so much fun here...

Okay...this is my last entry on Tanah Aina...
For those yang nak ke Tanah Aina...

Sangat2 recommended sebab the accomodation for chalet is so nice and great...
Luckily we did not took the camp...
Mesti anak2 berlengas dengan keadaan panas dalam khemah walaupun berkipas...
For those having babies...chalet is the best option selain ia berdekatan dengan sungai...
The river is just at your verandah...

How to book this place...
Please do visit www.tanah-aina.com for booking ya!!

Okay....cukup dulu entry untuk kali ini...
Insyaallah...ada masa mama share lagi cerita jalan2 kami ke tempat lain pula...

Till my next entry...

Salam sayang dan salam ukhwah buat semua..

Have a nice day!!!

February 1, 2015

It's been a while....

**Entry tertunggak...tapi tetap nak post gak...**

Bismillahirahmanirrahim...

It's been a while mama tak menulis apa di blog ini...
Alhamdulillah...syukur kerana hari2 jadual sentiasa dipenuhi dengan perkara2 yang membahagiakan mama...
Walaupun ada yang cuba merosakkan hari ku...
Ada mak kesah!!!
Itu je mama pegang sekarang...
Ekau nak marah ke...ekau nak meroyang je..
When I start annoyed with you...you'll not receiving any replies from me...
(aku nak ko belajar hormat orang jugak...tak serik2 agaknya dia ni ramai org lari x mo keje ngan dia...)

Okay...last week ada amoi tua kat opis ni marah2 mama konon mama deliver lambat program GST...pagi2 ko dah jahanamkan mood akukan...
Mmg gi jahanam lah jugak ko...
Serius shit...sampai sekarang aku dendam lagi ngan ko...
Yes...i'm not an easy person to forgive people...
Selagi orang tu tak mengaku kesalahan dia..selagi tu dendam aku tetap ada...
**I'm not an angel yer...**
Baru SIT testing kot..SIT testing is mine time..it's not yours...dah ko tak pandai nak deal ngan management tuk extend timeline atas change request ko yang melambak tu...
Ko leh plak nak push2 aku...itu pun aku dah baik tau...development tahap dewa aku bagi...dalam sehari je aku dah siapkan semua...

Dengan documentation tahap meraban lagi nak layan...production support lagi nak buat...LIVE testing lagi nak handle...belum lagi request yang adhoc2 nak kena tengok2kan...vendor2 tanya soalan kefahaman lagi nak kena jawab...ikutkan...haaaiiihhh...mmg x leh nafas...but sekarang after thinking a while...hei!!!what should I give a damn on this...my quality time for my own family is more important than work...

Rezeki Allah swt itu ada di mana2...
I believe on that...tak perlah..ko nak burukkan imej aku ke...
I know where I stand and I know my work...
Silalah buat pandangan prejudis anda wahai nyonya tua yang sangat racist...
I don't give a damn!!!Aku rasa tak tahan je...aku blah 24-jam...
Okay..dah cukup sal nyonya tua ni..
Haiihhh...buat sampah je cerita sal dia kat blog aku ni...
Tak der pekdah...tapi nak gak luahkan rasa yg dah lama terbuku ni...

Apapun yang berlaku...I still standing and having my own good time...
Trying not to be so stress pasal benda yang bukan2...habis penghasilan susu merudum sbbkan benda2 yang bukan2 ni...
Siapa kata keje kat Bank No 1 di Malaysia ni best...
Stress...okay..stress...lagi2 bidang IT...

Ok...lupakan hal kerja...dah sebulan dah ayah belayar kembali...
Errrr...x lah belayar lagi...ada je kat Singapore tu...hiks..hiks..
Hari2 dok call and sms(syukur...)...
So,lega sikitlah dapat meluahkan rasa...siap En Suami pesan..
Kalau rasa2 tak tahan berenti jelah...
Ok...will do...soon...

Well apapun yang berlaku di pejabat...selalu mama tinggalkan je di sana...
Jejak je kaki dalam kereta...hal2 pejabat akan dilupakan terus...
My focus is more on my boys...
Alhamdulillah...having them is the more important for me...
Spending my quality time with them during weekends is my priority...
Sebab itulah...blog pun mama jarang sangat nak update...
Padahal ada je perkara2 yang kadang2 buat mama nak menulis...
Tapi my 1st priority now is my childrens...


Apapun...Allah swt plan is the BEST ever...
Having both of you boys in my life definitely giving me a lot of strength...
Ikutkan dah 3 anak mama ni kan...
Sorang Allah swt dah simpan tuk mama dan ayah...
(Kalau angah ada...sekarang angah dah nak masuk 2 tahun usianya...)
Apapun...mama tetap bersyukur dengan apa yang mama ada...
Biarlah tiada harta yang banyak sekalipun...
Kamu anak2ku adalah HARTA yang tak ternilai untuk mama dan ayah...

Lagi few days ini...usia Razin will be 1 year old...
Syukur sangat2..this little buddy does make my life and Rizqullah's full filled with love and laughter...
Adik suka sangat gelak2 and buat org lain happy...
Paling best..bila mama marah abang...adik pun join abang nangis sama...
Adoooii...drama betul korang dua kaaaaann...

I LOVE YOU BOTH!!!

Okaylah...cukup entry untuk kali ini..
Niat nak tulis pendek je...

Sekali...itu dia...terpanjang gaklah kaaann...

Till my next entry...salam sayang dan salam ukhwah buat semua...

Have a nice and awesome February!!!





 
Real Time Web Analytics